Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Απλοί πολίτες»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ασφάλεια και σιγουριά, σημαίνουν επίσης και μια αστυνομία που προστατεύει δικαιώματα. Ανθρώπινα δικαιώματα, περιουσίες και ζωές», είπε χτες στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Η νέα κυβέρνηση δε λέει ψέματα, ούτε κοροϊδεύει για το ρόλο των κατασταλτικών μηχανισμών, που θα είναι να «προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες».

Δεν είπε, για παράδειγμα, ότι η αστυνομία θα προστατεύει εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Τότε θα έλεγε ψέματα. Γιατί οι κατασταλτικοί μηχανισμοί ενός αντιλαϊκού κράτους δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκοί, ούτε φιλοεργατικοί. Θα υπηρετούν τα συμφέροντα που υπηρετεί το κράτος, η εκάστοτε κυβέρνηση, που και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ είναι τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, της πλουτοκρατίας γενικότερα.

Την Πέμπτη το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου χτυπήθηκαν οι μεταλλεργάτες της Ζώνης επειδή διεκδικούσαν το δικαίωμά τους στη δουλειά και την προστασία των ανέργων, οι αστυνομικές δυνάμεις «προστάτεψαν αποτελεσματικά τους πολίτες». Τους εφοπλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι ένιωσαν «ασφάλεια και σιγουριά». Εξίσου με ζήλο οι αστυνομικές δυνάμεις κάτω από τις εντολές του ΠΑΣΟΚ θα προστατέψουν και τους πολίτες βιομηχάνους και την περιουσία τους, σε μια μελλοντική απεργία ή κατάληψη εργοστασίου.

Μόνο που η κοινωνία δεν αποτελείται από «πολίτες». Χωρίζεται σε τάξεις με διαφορετικά και αντικρουόμενα συμφέροντα. Οταν αυτό συνειδητοποιηθεί από τους εργαζόμενους που παράγουν όλο τον πλούτο, τότε ναι, κι οι καπιταλιστές θα γίνουν ...«απλοί πολίτες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ