Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ανέλαβε να «καθαρίσει» για λογαριασμό κυβέρνησης - πολυεθνικής

Ο πρόεδρός του Κ. Μίχαλος κατέθεσε χτες ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη η απεργία των εργαζομένων στο Λιμάνι

Η αγωγή του ΕΒΕΑ αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να ποινικοποιηθεί ο αγώνας τους
Η αγωγή του ΕΒΕΑ αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να ποινικοποιηθεί ο αγώνας τους
Τρομοκρατική επιχείρηση, για να ανακοπεί ο απεργιακός αγώνας στο λιμάνι του Πειραιά, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το «μαύρο» μέτωπο των μεγαλοεπιχειρηματιών και σε συμπαιγνία - όπως όλα δείχνουν - με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, χτες το πρωί, μπαίνοντας ξανά μπροστά και με στόχο να «καθαρίσει» συνολικά για τα συμφέροντα της τάξης του, επιστράτευσε το όπλο της ποινικοποίησης των αγώνων.

Με αγωγή που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Πειραιά, ζητάει να χαρακτηριστεί παράνομη η απεργία των εργαζομένων! Δηλαδή η απεργία που δίνουν επί 17 μέρες τώρα υπάλληλοι και λιμενεργάτες για να εμποδίσουν την εισβολή των πολυεθνικών και συγκεκριμένα της κινεζικής πολυεθνικής COSCO, στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) και κατ' επέκταση στο λιμάνι του Πειραιά, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πύλη της χώρας.

Η αγωγή του ΕΒΕΑ στρέφεται κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου. Απαιτεί «να απαγορευθεί η παράταση και γενικά η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης αυτής ή η επανάληψή της στο μέλλον, καθώς και γενικά κάθε απεργιακή κινητοποίηση με τα ίδια ή παρεμφερή αιτήματα, είτε ως είναι ήδη διατυπωμένα, είτε και με διαφορετική διατύπωσή τους ή και με οποιοδήποτε τρόπο ή μέθοδο συγκαλυμμένα».

Ζητάει ακόμα, «να απειληθεί, για κάθε μεμονωμένη παράβαση της απόφασης που θα εκδοθεί, κατά των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων χρηματική ποινή 4.000 ευρώ και κατά των νόμιμων εκπροσώπων τους, ως και κατά παντός μελλοντικού νόμιμου εκπροσώπου τους, προσωπική κράτηση έξι μηνών»! Η αγωγή θα εκδικαστεί τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί στο τμήμα Εργατικών Διαφορών του Πρωτοδικείου Πειραιά.

Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια της μεγαλοεργοδοσίας να ποινικοποιήσει τον αγώνα στα λιμάνι, όσους μήνες διαρκούν οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Αντίστοιχη αγωγή είχε καταθέσει και ο ΟΛΠ το Φλεβάρη του 2008, πετυχαίνοντας μάλιστα τότε στο εφετείο (και όχι πρωτόδικα) καταδικαστική απόφαση σε βάρος των απεργών (Μάρτης 2008).

Κορύφωση του άθλιου πολέμου

Η συγκεκριμένη αγωγή αποτελεί την κορύφωση του άθλιου «πολέμου» που «κήρυξαν» από την πρώτη στιγμή ενάντια στην απεργία, με εκβιασμούς, απειλές, καταστροφολογία και άλλα πολλά, οι δυνάμεις του κεφαλαίου που προσδοκούν τεράστια οφέλη από την ιδιωτικοποίηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ, μαζί με την κυβέρνηση, αλλά και τη ΝΔ. Στόχος τους, εκτός όλων των άλλων, είναι να τρομοκρατήσουν συνολικά το κίνημα και οποιονδήποτε στο μέλλον τολμήσει να αμφισβητήσει με τον αγώνα του στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου.

Την αγωγή του ο Κ. Μίχαλος δεν παρέλειψε να συνοδεύσει με προκλητικές δηλώσεις. Μεταξύ άλλων, είπε προκλητικά ότι «δεν επιθυμούσε το ΕΒΕΑ» να στραφεί κατά των εργαζομένων, αλλά «δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή για να αποφευχθεί η καταστροφή πλήθους επιχειρήσεων - μελών του ΕΒΕΑ και η συνακόλουθη απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας». Στο μεταξύ, από προχτές το απόγευμα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ ΑΕ έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους στην κυβέρνηση, οι οποίες μέχρι χτες το βράδυ δεν είχαν γίνει ακόμα δεκτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ