Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι «πράσινοι» καπιταλιστές

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολλή κουβέντα γίνεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μάλιστα με όρους υπερβολής στο πλαίσιο της μόδας της εποχής, στην οποία «υποκλίνονται» έως και οι ίδιοι οι καπιταλιστές, οι πρωταθλητές της ρύπανσης του πλανήτη που εμφανίζονται ξαφνικά πιο «πράσινοι» και από... χλωροφύλλη.

Αυτοί βεβαίως ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Κονόμησαν χτυπώντας ανελέητα το περιβάλλον και συνεχίζουν να κονομάνε στο όνομα της... προστασίας του. Οπως οι εταιρείες που πουλάνε τις οικονομικές λάμπες ένα σκασμό λεφτά ή εκείνες που κερδίζουν χρήματα από την ανακύκλωση υλικών και το πουλάνε ως κοινωνική ευαισθησία.

Αλλά και η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ξέρει ότι πολλοί ενεργειακοί κολοσσοί - ισπανικοί, γαλλικοί, ιταλικοί...- έχουν ήδη προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα και σε εξαγορές μικρότερων εταιρειών. Ξέρει ότι βρίσκονται στα σκαριά ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις. Και ξέρει και το λόγο. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ είναι τετραπλάσια της τιμής της συμβατικής.

Μ' αυτές τις γνώσεις προχωρά η κυβέρνηση στη θεαματική αύξηση των πόρων χρηματοδότησης των έργων ΑΠΕ. Κι έτσι, σε «μια νύχτα», οι ξένοι κολοσσοί θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Κι αν περιμένει ο λαός να δει προκοπή απ' όλα αυτά, να διασφαλίσει ότι θα έχει ρεύμα και ότι θα είναι φτηνό, είναι γελασμένος.

Οι τσέπες των πλουτοκρατών είναι απύθμενες...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ