Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Εντυπωσιάστηκε»!

Ηταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ (του Αντρέα Παπανδρέου) βάφτιζε τη συμφωνία παραμονής των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα σαν συμφωνία... απομάκρυνσης!Η υπενθύμιση - θα τη λέγαμε και «εικονογραφημένη» περιήγηση στον κόσμου του «Πασοκισμού» - είναι μια προσφορά της στήλης «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι»...
Ηταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ (του Αντρέα Παπανδρέου) βάφτιζε τη συμφωνία παραμονής των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα σαν συμφωνία... απομάκρυνσης!Η υπενθύμιση - θα τη λέγαμε και «εικονογραφημένη» περιήγηση στον κόσμου του «Πασοκισμού» - είναι μια προσφορά της στήλης «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι»...
Ο κατάλογος είναι μακρύς. Εδώ επιλέξαμε μερικές μόνο από τις «ενδιαφέρουσες» σελίδες του:

*

α) «Ποτέ οι δύο κυβερνήσεις, των ΗΠΑ και της Ελλάδας, δε συνεργάστηκαν τόσο στενά όσο στο θέμα αυτό (σ.σ.: της εισβολής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία). Είμαστε ευτυχείς...» (δήλωση Ν. Μπερνς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, 11/5/99 - επί υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου).

β) «Η Ελλάδα υπήρξε κατά το διάστημα αυτό (σ.σ.: της εισβολής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία) ένας πάρα πολύ καλός σύμμαχος και είμαστε ευγνώμονες από την υποστήριξη που μας παρέχεται από την Ελλάδα». (Στ. Τάλμποτ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, 8/6/99 - επί υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου).

γ) «Η όλη προσπάθεια (σ.σ.: εισβολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία) δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ, οι χώρες του ΝΑΤΟ, θέλουν να εκφράσουν ευγνωμοσύνη». (Γ. Κόεν, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, 13/7/99 - επί υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου).

δ) «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συμμερίζονται κοινές αρχές, όπως δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, περιφερειακή σταθερότητα»! (Γ. Παπανδρέου, «Ουάσιγκτον Τάιμς», 10/12/2000 ).

ε) «Διαφωνώ με την άποψη ότι είναι ειλημμένη απόφαση, έτσι ή αλλιώς, οι ΗΠΑ να πάνε σε πόλεμο»! (Γ. Παπανδρέου, στη ΝΕΤ, 8/1/2003, σχετικά με τις προθέσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράκ).

στ) «Ο λαός του Ιράκ έχει τώρα την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο μέλλον για τη χώρα του και να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα»! (απόφαση της ΕΕ, μετά από εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου, υπέρ της εισβολής των Αμερικανών στο Ιράκ, 17/4/2003).

ζ) «Κατά το κρίσιμο διάστημα της επίθεσης στο Ιράκ (20 Μαρτίου - 30 Απριλίου), 5.270 αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους προσγειώθηκαν ή περνώντας από τον εθνικό εναέριο χώρο μας έδωσαν αναφορά πορείας στη Σούδα» (απολογισμός της συμμετοχής της Ελλάδας στην πρώτη μόνο φάση της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ - επί υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου).

*

Λογικά τώρα θα αναρωτηθείτε πώς μας ήρθε στα καλά καθούμενα και θυμηθήκαμε όλα τα παραπάνω. Απλό:

Μόλις προχτές ακούσαμε τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, τον κύριο Σπέκχαρντ, να δηλώνει αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό των Εξωτερικών:

«Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης»!

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρέσβης έκανε τη δήλωση αφότου συναντήθηκε με τον κύριο Δ. Δρούτσα, τα ...εύσημα είναι προφανές ότι καταμερίζονται ισότιμα και στον προϊστάμενο του κ. Δρούτσα, τον υπουργό Εξωτερικών και πρωθυπουργό κύριο Παπανδρέου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αν ξέρουμε, λέει... (2010-03-11 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι επαφές με Τουρκία και ΠΓΔΜ (2010-01-29 00:00:00.0)
...για την εξωτερική πολιτική (2007-03-02 00:00:00.0)
Τα υποκριτικά... (2006-05-03 00:00:00.0)
Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ (2006-03-15 00:00:00.0)
Ο κ. Παπανδρέου ταξιδεύει... (2001-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ