Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιάνναρος

Κάποιος να συγκρατήσει την κυβέρνηση που έχει ρίξει όλα τα γκάζια στην πίστα και σταματημό δεν έχει στο τρέξιμό της. Βιάζονται να αποδείξουν ότι είναι πιο γρήγοροι απ' τους άλλους, τόσο που έφτασαν να βάλουν τον Παπανδρέου νυχτιάτικα να κάνει «έφοδο» στο υπουργείο Παιδείας. Εκτός κι αν ανησύχησε που το γνωστό συγκρότημα αφιέρωσε και τα δύο κύρια άρθρα στις εφημερίδες του στην εκλεκτή του... Εντοπίσαμε κι εμείς το ενδιαφέρον του συγκροτήματος για τα ζητήματα Παιδείας, αλλά έχουν εξήγηση: Βαστά χρόνια αυτό το ενδιαφέρον. Η μόνη απορία είναι πότε επανέρχεται η Ρεπούση...

Τρέξιμο στο τρέξιμο, πάντως, λίγο απέχουν να δηλώσουν «και παιδιά θα σας κάνουμε».

Δεν πρόκειται για δούλεμα. Είναι πιο χοντρό. Δηλώνει η υπουργός Παιδείας ότι θα ελέγξει τους φακέλους των κολεγίων, όχι για να τα καταργήσει, αλλά για τους κανόνες λειτουργίας τους. Και βγαίνει ο άλλος με κύριο άρθρο να πείσει ότι πρόκειται περίπου για επανάσταση. Του ξεφεύγει βέβαια λίγο όταν σημειώνει πως «όταν κάτι δεν μπορείς να το αρνηθείς, φροντίζεις να το ελέγχεις».

Αυτό ακριβώς λέγανε και για τους ενοικιαζόμενους εργάτες. Η θεσμοθέτηση αυτού του σύγχρονου δουλεμπορίου έγινε στο όνομα του ελέγχου της μαύρης εργασίας.

Οτι και στη μια και στην άλλη περίπτωση το κεφάλαιο κερδίζει και οι άνθρωποι γονατίζουν, είναι μια ανούσια λεπτομέρεια.

Το κρίσιμο γι' αυτούς είναι πως δε φτάνει η εκμετάλλευση στο χώρο δουλειάς, πρέπει να σε μάθουν - εκπαιδεύσουν και να πληρώσεις πρόσθετα τον καπιταλιστή που σου κάνει τη χάρη να υπάρχει κι έτσι έχεις δουλειά. Η απόλυτη παράνοια; Μπα, είναι η ωμή αντίληψη κάθε διαχειριστή που ενώ αλλάζει χρώμα στη γραβάτα δεν ξεχνά ποτέ την αποστολή του.

Εχει, πάντως, βάσανα η διαχείριση. Δεν είναι εύκολο να πείθεις ότι κάτι κάνεις την ώρα που αφήνεις τα κολέγια να οργώνουν «ελέγχοντάς τα». Ούτε είναι εύκολο να διακηρύσσει τη μια μέρα ο συνδικαλιστής σου πως παλεύει για να μην μπει η Cosco στο λιμάνι και την επομένη να τον υποχρεώνεις να κάνει κωλοτούμπα με κατανόηση γιατί υπερέχει η αξιοπιστία του κράτους. Παρεμπιπτόντως, αυτά που γράφει ο Καρκαγιάννης στην «Καθημερινή», είναι τα ίδια με αυτά που ακούστηκαν και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Λες, τα μεγάλα πνεύματα να συναντώνται, ή σημαίνει απλά πως και τα δυο μαγαζιά δουλεύουν για το ίδιο αφεντικό;

Το «καλυτερότερο», πάντως, της χτεσινής μέρας στον Τύπο, βρίσκεται στην τελευταία σελίδα της «Αυγής» (το κρατήσαμε για άλλη ώρα...). Εν συντομία διαμαρτύρεται για όσους (ονόματα δε λέει...) γράφουν πως το ΠΑΣΟΚ είναι αστικό κόμμα και ζητάει να γίνεται πάντα συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης. Σωστά. Γι' αυτό εντοπίζουμε σήμερα την προσοχή όποιου ενδιαφερόμενου μόνο σε δύο θέματα: τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τα κολέγια και τη θέση του για τα λιμάνια... Για τ' άλλα φροντίζει ήδη ο Χρυσοχοΐδης.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τώρα, τίποτα δεν είναι όπως πριν»(2024-03-12 00:00:00.0)
Νέο βήμα προς τη «διά βίου μάθηση»(2011-05-03 00:00:00.0)
«Παίζουν κρυφτό» για την «ακαδημαϊκή αναγνώριση»(2010-11-20 00:00:00.0)
Το εμπόριο ελπίδας με τα κολέγια(2010-01-10 00:00:00.0)
Ο,τι βλέπεις είναι πραγματικότητα(2007-11-04 00:00:00.0)
Ο,τι σε δυναμώνει, είναι ο αγώνας σου(2006-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ