Τρίτη 12 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
«Τώρα, τίποτα δεν είναι όπως πριν»

Συνέχιση των διεκδικήσεων με οργάνωση της συλλογικής δράσης

Από το συγκλονιστικό πανελλαδικό συλλαλητήριο της 8ης Μάρτη
Από το συγκλονιστικό πανελλαδικό συλλαλητήριο της 8ης Μάρτη
«Ο αγώνας μας για σύγχρονες, ποιοτικές, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές συνεχίζεται! Το δίκιο θα νικήσει!». Αυτό είναι το μήνυμα των φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα, που, μετά από ένα ακόμα συγκλονιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας και καθώς στη Βουλή ψηφιζόταν το νομοσχέδιο - έκτρωμα, προχώρησαν σε μία ακόμα σύσκεψη πανελλαδικού συντονισμού σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα στον μεγάλο αγώνα τους.

«Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή, όμως καταψηφίστηκε στα αμφιθέατρα!», τονίζουν καλώντας να ενισχυθούν οι συλλογικές διαδικασίες για να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στα σχέδια για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα μέτρα που έρχονται όπως την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, για τη συνέχιση διεκδίκησης της ουσιαστικής αναβάθμισης των όρων σπουδών. Αναφερόμενοι στα όσα ήδη έχουν κατακτήσει οι φοιτητικοί σύλλογοι σημειώνουν: «Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, με μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες, με την αγωνιστική μας αδιαλλαξία, καταφέραμε να υψωθείένα πανελλαδικό, οργανωμένο κίνημα που αντιπαρατέθηκε με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μέσα από τον "ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης"».


«Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τη στήριξη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και των ιδιοκτητών κολεγίων, ακολουθώντας τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πλήρη αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων και πανεπιστημίων, επέλεξε να γίνει ο νεκροθάφτης της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, κόντρα στη θέληση της νεολαίας και τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας (...) Ψήφισε το νομοσχέδιο, αξιοποιώντας τη βολική για την ίδια στάση των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ που ως κυβερνήσεις υπονόμευσαν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, γενίκευσαν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, αναγνώρισαν επαγγελματικά τα ιδιωτικά κολέγια και τελικά έστρωσαν το έδαφος στη ΝΔ για να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 σηματοδοτεί το επόμενο βήμα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Παιδείας», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, δηλώνοντας ότι με τον αγώνα τους μπορεί να μπει φραγμός σε μέτρα όπως την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια προπτυχιακά προγράμματα σπουδών αρχικά για αλλοδαπούς φοιτητές, που στην ουσία προετοιμάζει τη γενίκευσή τους. «Γιατί η επίθεση στις σπουδές μας θα συνεχιστεί και πρέπει να την αποκρούσουμε.Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει πως μέσα στο 2024 θα κυρώσει τη Σύμβαση της Λισαβόνας της ΕΕ για την πλήρη ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων. Αυτό σημαίνει ότι τα 32 ιδιωτικά κολέγια θα γίνουν αυτόματα "πανεπιστήμια"! Θα φέρει επίσης συγχωνεύσεις - κλείσιμο του 5% των Τμημάτων των δημόσιων ΑΕΙ, την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, νέους αντιδραστικούς εσωτερικούς κανονισμούς στις εστίες που γενικεύουν τα χαράτσια και τις εξώσεις φοιτητών.

Γιατί δεν αποδεχόμαστε το μέλλον των χαμηλών μισθών, της δουλειάς με ελαστικές συνθήκες εργασίας, με πτυχία που είτε μας στέλνουν στη μετανάστευση, είτε στην ετεροαπασχόληση, είτε στην ανεργία. Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζεται ακόμα πιο μαζική συμμετοχή των φοιτητών στη συλλογική διεκδίκηση», τονίζουν.

«Ο αγώνας μας δεν ξεκίνησε χτες ούτε θα τελειώσει αύριο. Θα συνεχίζεται με όλες τις μορφές και αιτήματα, μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες, αντλώντας δύναμη από το δίκιο μας και από κάθε νέα και νέο που δεν συμβιβάζεται. Διαχρονικά πολλοί επιχείρησαν να "ξεμπερδέψουν" με το φοιτητικό κίνημα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Παραλάβαμε την αγωνιστική σκυτάλη από τις προηγούμενες γενιές και θα την παραδώσουμε στις επόμενες,περήφανοι για τους αγώνες μας και σίγουροι ότι η νίκη θα είναι των φοιτητών!».

Συνέχιση με πανελλαδικά συντονισμένες δράσεις

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι χρειάζεται άμεσα να οργανώσουν τη συλλογική δράση με συζήτηση σε κάθε έτος και τμήμα, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με πανελλαδικά συντονισμένες δράσεις», τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, στο δελτίο Τύπου του πανελλαδικού συντονισμού, συνεχίζοντας:

  • Με νέες Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουμε τη συνέχεια του αγώνα μας
  • Με νέα συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις
  • Με πανελλαδική Μέρα Δράσης για τη δωρεάν φοιτητική μέριμνα το επόμενο διάστημα
  • Με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες σε διοικήσεις και ΕΛΚΕ των Ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα
  • Απαντάμε σε κάθε απόπειρα τρομοκράτησης και καταστολής του αγώνα των φοιτητών.
  • Εκφράζουμε την εναντίωσή μας στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, εκφράζουμε αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης καθώς και στους φαντάρους που διαμαρτύρονται.
  • Προετοιμάζουμε τη συμμετοχή μας στη νέα πανελλαδική απεργία στις 17 Απρίλη μαζί με τους εργαζόμενους και τον λαό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ