Τρίτη 3 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νέο βήμα προς τη «διά βίου μάθηση»

Με υπουργική απόφαση νομιμοποιούνται - και επίσημα - τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών στο πλαίσιο της δημιουργίας εκπαιδευτικής «αγοράς», απ' την οποία θα «ψωνίζουν» «χαρτιά» οι σπουδαστές

Το υπουργείο Παιδείας βήμα - βήμα κατασκευάζει το «νέο» εκπαιδευτικό χάρτη της Διά Βίου Μάθησης, όπου, προοπτικά, θα υπάγεται το «τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα» (σχολείο, πανεπιστήμιο) μαζί με κάθε είδους ιδιωτική δομή εκπαίδευσης. Με χτεσινή απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Φ. Γεννηματά, μπαίνει ένα «πλαίσιο λειτουργίας στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών» τα οποία εντάσσονται στο «Δίκτυο των Φορέων της Διά Βίου Μάθησης». Πρακτικά, μετά την ουσιαστική νομιμοποίηση των Κολεγίων ως ιδιωτικά πανεπιστήμια και το νόμο για τη Διά Βίου Μάθηση, που δίνει κρατική σφραγίδα σε κάθε ιδιωτικό μαγαζί εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στις «λεπτομέρειες». Ετσι, διατείνεται πως βάζει τάξη στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, θεσπίζοντας ορισμένα κριτήρια για τη λειτουργία και την ποιότητά τους.

Η «τακτοποίηση» που υποτίθεται ότι κάνει το υπουργείο Παιδείας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα βήμα για τη διάλυση της εκπαίδευσης, την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, αφού στόχος είναι όλα τα πτυχία, τα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι και να «κρίνονται» στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Το πιστοποιητικό του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών, το πτυχίο του Πανεπιστημίου, η βεβαίωση από κάποιο σεμινάριο και οποιοδήποτε άλλο «χαρτί» έχει κάποιος θα συνυπολογίζεται σε μια κλίμακα προσόντων, η οποία θα είναι χρήσιμη στον εργοδότη για να επιλέγει τους κατάλληλους εργαζόμενους.

Η «ποιότητα» των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών αποκαλύπτεται και απ' τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο. Σύμφωνα με την απόφαση, είναι «φορείς που παρέχουν υπηρεσίες μη τυπικής εκπαίδευσης» (όπως τα κολέγια, τα ΙΕΚ κ.ά.), τα οποία, όμως, «χορηγούν αποκλειστικά βεβαιώσεις σπουδών». Ναι, μεν απαγορεύεται να χαρακτηρίζονται ως «πανεπιστήμια» ΤΕΙ, ΚΕΜΕ, Κολέγια, ΙΕΚ κ.ά., αλλά από την άλλη, όπως έχει δηλώσει και η υπουργός Παιδείας, «η αγορά εργασίας, για να 'μαστε πάρα πολύ ειλικρινείς, θα αποφασίσει ποιος είναι καλός και ποιος κακός».

Πάντως, όσον αφορά τα προσόντα των διδασκόντων, η απόφαση είναι αποκαλυπτική: Πρέπει να έχουν πτυχίο σχετικό με το αντικείμενο, αλλά «η συνάφεια του τίτλου σπουδών προς το γνωστικό αντικείμενο διδασκαλίας (...) δύναται να αντικαθίσταται από τετραετή αποδεδειγμένη συναφή επαγγελματική εμπειρία ή πιστοποιητικό εκπαιδευτή συναφούς ειδικότητας χορηγούμενο από φορέα πιστοποίησης αναγνωρισμένο απ' το ελληνικό κράτος», ενώ δε χρειάζεται πτυχίο «για τη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων για την οποία επαρκούν μόνο ειδικές τεχνικές ή πρακτικές δεξιότητες ή συναφής επαγγελματική εμπειρία».

Τέλος, σημειώνονται στην υπουργική απόφαση οι προϋποθέσεις για την κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, περιγράφονται τα δικαιολογητικά κ.ά. Η άδεια χορηγείται με απόφαση του ΕΚΕΠΙΣ και στη συνέχεια τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών εγγράφονται στο μητρώο Διά Βίου Μάθησης και γίνονται σχετικοί έλεγχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ