Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προς εκλογή προέδρου από τη «βάση»

Στόχος είναι να εμφανιστεί ότι έχουν λαϊκή νομιμοποίηση η αντιλαϊκή πολιτική και ο νέος αρχηγός που θα κληθεί να την προωθήσει

Στην ανάδειξη του νέου αρχηγού «από τη βάση» γέρνει πλέον η πλάστιγγα στη ΝΔ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η εσωκομματική κρίση όσο γίνεται πιο «αναίμακτα» και γρήγορα, προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναβαπτιστεί και να βάλει πλάτες πιο αποτελεσματικά στην προώθηση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Ο ορατός κίνδυνος μιας παρατεταμένης εσωκομματικής κρίσης, αλλά και διάσπασης του κόμματος, επέδρασαν καταλυτικά στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης για την εκλογή του νέου αρχηγού. Προκειμένου να αρθούν οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις που είχαν εκφραστεί από τους υποψήφιους αρχηγούς, προσφέρθηκε η «εγγύηση» του Κ. Καραμανλή για τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου και στη συνέχεια την εκλογή αρχηγού από τα μέλη του κόμματος. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ πήρε πίσω το τελεσίγραφο ότι «φεύγει στις 8 Νοέμβρη» και διαμήνυσε ότι μπορεί να παραμείνει για λίγες βδομάδες ακόμα μέχρι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του προέδρου από τη βάση.

Μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων αύριο το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθεί και η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής το έκτακτο συνέδριο στις 7 Νοέμβρη να αποφασίσει για την αλλαγή του καταστατικού ώστε περίπου στα τέλη του μήνα να στηθούν κάλπες σε όλες τις οργανώσεις της ΝΔ. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η δήλωση που έκανε χτες ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δ. Σιούφας, επισημαίνοντας ότι «εξετάζονται οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του καταστατικού, προκειμένου να υπάρξει κοινός τόπος» μεταξύ των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι για την αρχηγία της ΝΔ. Σημείωσε επίσης ότι η πρωτοβουλία της Οργανωτικής Επιτροπής θα ολοκληρωθεί μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων το βράδυ της Πέμπτης.

Διεργασίες και υποψηφιότητες

Μετά την Ντ. Μπακογιάννη και ο Δ. Αβραμόπουλος κατέθεσε επίσημα χτες την υποψηφιότητά του για την αρχηγία, εμφανιζόμενος ως εκφραστής της «μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης», που θα καλύπτει «από τις παρυφές της δημοκρατικής αριστεράς μέχρι τα όρια της δημοκρατικής δεξιάς». Στη δήλωσή του υπερασπίστηκε επίσης την εκλογή του προέδρου της ΝΔ από τη βάση, επικαλούμενος ότι «είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε την ενότητα και την προοπτική της παράταξής μας», αλλά και «ισχυρότερη νομιμότητα και αντιπολίτευση».

Η πίεση για εκλογή από τη βάση υποχρέωσε χτες και την Ντ. Μπακογιάννη να κάνει στροφή και να αποδεχθεί τη σχετική πρόταση. Σε συνέντευξή της (στον «Ρίαλ Εφ Εμ») είπε ότι αποδέχεται την εκλογή του προέδρου από τη βάση, αν αποφασιστεί αυτό από το συνέδριο. Ενώ στην προχτεσινή δήλωσή της είχε εκφράσει τη βούλησή της ότι «θα επιδιώξει την εκλογή της και από το έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και από τα μέλη του κόμματος», χτες προχώρησε σε αναδίπλωση: «Εγώ θα είμαι υποψήφια είτε με αυτή τη διαδικασία (σ.σ. εκλογή από τη βάση) είτε με οποιαδήποτε καταστατική διαδικασία από τη βάση. Και με τα δύο θα είμαι», τόνισε. Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση στον Κ. Καραμανλή να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος μέχρι να ολοκληρωθούν οι καταστατικές διαδικασίες.

Σε περίπτωση που ο Κ. Καραμανλής επιμείνει στην αποχώρησή του στις 8 Νοέμβρη από την ηγεσία της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως θα πρέπει άμεσα να γίνει σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να εκλέξει γραμματέα και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, με τους οποίους θα οδηγηθεί στο συνέδριο. Προκειμένου να βελτιώσει το «κοινωνικό προφίλ» και να ενισχύσει την αποδοχή της από τη λαϊκή βάση της ΝΔ, η Ντ. Μπακογιάννη αποκήρυξε μετά βδελυγμίας το νεοφιλελευθερισμό, λέγοντας ότι «είναι κατεξοχήν οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού», ενώ δε δίστασε να ισχυριστεί ότι είχε διαφωνήσει με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, την οποία είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, την περίοδο 1990-1993.

Σχηματοποιούνται τα στρατόπεδα

Ηδη βουλευτές και στελέχη της ΝΔ έχουν μοιραστεί στα στρατόπεδα των υποψηφίων αρχηγών και σπεύδουν να υπερασπιστούν τις θέσεις τους με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ.

Υπέρ της ανάδειξης του νέου αρχηγού από το έκτακτο συνέδριο τάχθηκε ο Μ. Εβερτ, συμπληρώνοντας ότι «από κει και πέρα, με μια άνεση να συζητήσουμε αλλαγή του καταστατικού του κόμματος». Ο πρώην υπουργός Κ. Μαρκόπουλος αποδοκίμασε την εκλογή αρχηγού από το έκτακτο συνέδριο, θέτοντας το δίλημμα «εάν θέλουμε πρόεδρο των μηχανισμών ή της βάσης». Αναρωτήθηκε επίσης με νόημα αν «υπάρχει κάποιος που φοβάται τη λαϊκή βάση»... Από την πλευρά της η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά εκτίμησε (στο «Μέγκα») ότι «περνάμε την πιο βαθιά κρίση, είναι θέμα επιβίωσης της παράταξης να ξεπεράσουμε την κρίση και να εκλέξουμε νέο αρχηγό».

Ο Γ. Μανώλης κάλεσε τον Κ. Καραμανλή να παραμείνει για μερικές βδομάδες για να γίνει εκλογή του αρχηγού από τη βάση, ώστε να αφαιρεθούν και τα προσχήματα από την Ντ. Μπακογιάννη. «Διαφορετικά, ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ότι έχει γίνει "μεταβίβαση του μαγαζιού"», τόνισε με νόημα (στο «Κανάλι 1»). Αιχμές για παρέμβαση επιχειρηματικών κύκλων και συγκροτημάτων ΜΜΕ στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας της ΝΔ άφησε ο Β. Μιχαλολιάκος: «Ο Μπόμπολας, ο Λαμπράκης, ο Κόκκαλης κλπ. τι κάνουν; Δεν πιέζουν; Συγγνώμη, τα έντυπα και τα μέσα ενημέρωσης που έχουν, τι κάνουν; Να είμαστε ειλικρινείς. Τι κάνουν; Μην εθελοτυφλούμε, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεσαν οι πρώτες «μπαταριές» και συνεχίζουν(2015-03-06 00:00:00.0)
Πόλωση και εφεδρείες στη μάχη της διαδοχής(2009-11-27 00:00:00.0)
Καθοριστική η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ(2009-10-31 00:00:00.0)
Εκρηκτικό το κλίμα στην κούρσα της διαδοχής(2009-10-15 00:00:00.0)
Στις διαδικασίες της διαδοχής εστιάζεται η συζήτηση(2009-10-08 00:00:00.0)
Ούτε χτες ξεκαθάρισε το τοπίο(1996-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ