Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ούτε χτες ξεκαθάρισε το τοπίο

Το ενδεχόμενο να ξαναείναι υποψήφιος ο Μ. Εβερτ "έπεσε" χτες στο τραπέζι. Κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική ο Κ. Μητσοτάκης

Θολό παραμένει το τοπίο στη ΝΔ, σχετικά με την υπόθεση της διαδοχής, καθώς χτες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες βουλευτές, αλλά και στελέχη πιστά στον Μ. Εβερτ μαζεύουν υπογραφές, ζητώντας από τον μέχρι τώρα αρχηγό να είναι και πάλι υποψήφιος.

Ενα ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Μ. Εβερτ δεν το απέκλεισε ούτε ο Π. Παυλόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του χτες είπε ότι "προς το παρόν ο Μ. Εβερτ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα", αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι "εάν υπάρξει πίεση" μπορεί να αλλάξει η απόφασή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών όσον αφορά τους βουλευτές έχει αναλάβει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σ. Δήμας, ενώ για τα κομματικά στελέχη δραστηριοποιείται ο Γ. Μπάλιος, διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Μ. Εβερτ.

Μάλιστα, οι εκκλήσεις προς τον Μ. Εβερτ, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν ότι ο ίδιος πρέπει να παραμείνει και να οδηγήσει το κόμμα σε ένα συνέδριο την άνοιξη.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προς το παρόν παγώσει τις υποψηφιότητες του Γ. Βαρβιτσιώτη και του Κ. Καραμανλή, ενώ ο Γ. Σουφλιάς, που και χτες συνέχισε τις επαφές του, τόσο με τον Μ. Εβερτ, όσο και με τον Κ. Μητσοτάκη, θα ανακοινώσει σήμερα εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος.

Μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Μ. Εβερτ αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εξελίξεις, καθώς ήδη ο Στ. Μάνος έχει ανακοινώσει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη διάσπαση, ενώ από την πλευρά Μητσοτάκη διοχετευόταν ότι μία υποψηφιότητα Εβερτ θα συναντήσει την αντίδραση του επίτιμου προέδρου, ο οποίος δεν αποκλείει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να κατέβει ο ίδιος υποψήφιος, κόντρα στην υποψηφιότητα Εβερτ.

Από την πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη διοχετευόταν ότι η υποψηφιότητά της αποτελεί "τη νέα προοπτική της παράταξης" και υπογράμμιζαν ότι μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Εβερτ θα είναι επιστροφή στο παρελθόν. Ως θετικό στοιχείο της υποψηφιότητάς της, προέβαλαν το γεγονός πως "η Ντόρα απέδειξε ότι μπορεί να νικάει το ΠΑΣΟΚ", λέγοντας ότι η Ντόρα νίκησε και στην Α ΑΘήνας, αλλά και στην Ευρυτανία, όπου η ΝΔ κέρδισε τη μονοεδρική έδρα από το ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στις κινήσεις του μηχανισμού της Ρηγίλλης να μαζεύει υπογραφές στήριξης του Μ. Εβερτ, από το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη έλεγαν ότι "στα ψηφίσματα απαντάμε με την ψήφο του λαού".

  • Αργά το βράδυ ο Μ. Εβερτ, με αφορμή την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, προχώρησε σε γραπτή δήλωση, με την οποία, έμμεσα πλην σαφώς, αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την αρχηγία. Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζει τα αναμενόμενα ρήγματα στο εσωτερικό της, αναφέρει στη δήλωσή του, η ΝΔ "οδηγείται στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας της". Ταυτόχρονα κάλεσε τους βουλευτές να αποφεύγουν δηλώσεις και εκδηλώσεις που δίνουν στρεβλή εικόνα για τη ΝΔ.

Γ. ΦΩΤ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ