Κυριακή 10 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το εμπόριο ελπίδας με τα κολέγια

Μόλις ανακοινώθηκε το προσχέδιο νόμου για τη Διά Βίου Μάθηση παρουσιάστηκε απ' τα κυρίαρχα ΜΜΕ ότι υπάρχει «κόντρα» του υπουργείου Παιδείας με τους ιδιοκτήτες κολεγίων. Μάλιστα, το θέμα το σχεδίου νόμου «έπαιξε» κυρίως ως υποβάθμιση των κολεγίων απέναντι στα άλλα ιδιωτικά μαγαζιά «εκπαίδευσης». Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει κανονικότατα τα κολέγια σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ολο το θέμα με τα κολέγια εστιάζεται στα λεγόμενα «επαγγελματικά δικαιώματα» των αποφοίτων τους. Τι είναι, όμως, τα «επαγγελματικά δικαιώματα»; Μήπως απ' όλες αυτές τις υποσχέσεις και το παζάρι κερδίζουν, μόνο οι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των κολεγίων; Ας δούμε τι συμβαίνει:

Σε όλο τον ιδιωτικό τομέα κανείς και τίποτα δεν εξασφαλίζει τα «επαγγελματικά δικαιώματα» των νέων, είτε έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, κολέγιο ή ΙΕΚ. Αυτά τα ...ρυθμίζει η «ελεύθερη αγορά»: Η κάθε επιχείρηση προσλαμβάνει τον εργαζόμενο, με βάση τα δικά της κριτήρια και τις ανάγκες της, φροντίζοντας... να τον ξεζουμίζει. Συνεπώς, πέρα απ' το παραμύθι του «κύρους» ενός πτυχίου ιδιωτικού πανεπιστημίου (αντί κολεγίου) δεν αλλάζει κάτι για τους απόφοιτους των κολεγίων στον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα, οι κολεγιάρχες θα κερδίσουν τον τίτλο του πανεπιστημίου για τα μαγαζιά τους. Αυτό θα τους αναβαθμίσει στην εκπαιδευτική αγορά και θα επεκτείνουν τις επενδύσεις τους σε άλλους τομείς εκπαίδευσης, ενώ τα δίδακτρα θα εκτοξευτούν.

Πρακτικά το μόνο που θα «κερδίσουν» οι απόφοιτοι των κολεγίων με την ενσωμάτωση της οδηγίας είναι η δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ως απόφοιτοι ΑΕΙ. Κι εδώ οι ιδιοκτήτες των κολεγίων θα είναι κερδισμένοι, αφού θα μπορούν να μιλούν για ισότιμα πτυχία δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το δικαίωμα στη δουλειά, όμως, δεν εξασφαλίζεται για κανέναν, ούτε για τον απόφοιτο του κολεγίου ούτε για τον απόφοιτο του ΑΕΙ. Μόνο ελπίδες και ψευδαισθήσεις πουλάει η κυβέρνηση σε όλους αυτούς τους νέους. Οι αποδοχές και γενικότερα οι όροι εργασίας για το σύνολο των αποφοίτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και δομών, διαρκώς χειροτερεύουν και θα χειροτερεύουν όσο ακολουθείται αυτή η πολιτική, είτε αναγνωριστούν τα κολέγια πλήρως είτε αναγνωριστούν υπό όρους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέρμα η αναμονή, να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα(2023-12-14 00:00:00.0)
«Παίζουν κρυφτό» για την «ακαδημαϊκή αναγνώριση»(2010-11-20 00:00:00.0)
Βήμα το βήμα προωθούν την αναγνώριση των κολεγίων(2010-01-23 00:00:00.0)
Πλήγμα για το εκπαιδευτικό σύστημα η αδειοδότηση των κολεγίων(2009-10-09 00:00:00.0)
Πίεση για αναγνώριση των πιστοποιητικών των κολεγίων(2009-07-03 00:00:00.0)
Στην πρώτη γραμμή για το δικαίωμα στην εργασία(2006-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ