Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ζυμώσεις» γύρω από τον τρόπο εκλογής προέδρου
  • Κατ' αρχήν συμφωνία των τριών υποψηφίων για ανάδειξη του νέου αρχηγού «από τη βάση»
  • «Παρών» στην κούρσα της διαδοχής δίνουν και επιχειρηματικά συμφέροντα

Στην ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ από τη βάση, ακολουθώντας τα ψευδεπίγραφα «δημοκρατικά» πρότυπα του ΠΑΣΟΚ, προσανατολίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία των τριών υποψηφίων για την αρχηγία της ΝΔ. Οπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις τους, οι τρεις υποψήφιοι για την αρχηγία, Ντ. Μπακογιάννη, Α. Σαμαράς, Δ. Αβραμόπουλος, συμφωνούν κατ' αρχήν στη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, αν και δεν είναι σαφές μέχρι πού θα φτάσει η διεύρυνση. Αν δηλαδή θα περιλαμβάνει μόνο τα οργανωμένα μέλη ή θα επεκταθεί και στους ψηφοφόρους, ούτε πώς θα διασφαλιστεί το «αδιάβλητο» της όλης της διαδικασίας.

Τα διαδικαστικά του συνεδρίου θα εξεταστούν στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής που θα γίνει το μεσημέρι υπό την προεδρία του Δ. Σιούφα. Στην περίπτωση που όλοι οι υποψήφιοι συμφωνήσουν στην εκλογή από τη βάση, μπορεί αυτό να επικυρωθεί από το συνέδριο και να αλλάξει η σχετική διάταξη του καταστατικού που ορίζει την εκλογή μέσα από συγκεκριμένο εκλεκτορικό σώμα, που φτάνει γύρω στα 4.500-5.000 άτομα. Αρκετά στελέχη της ΝΔ εμφανίζονται με δηλώσεις τους να στηρίζουν τη διαδικασία εκλογής του αρχηγού από τη βάση, θεωρώντας ότι πρόκειται για πολλαπλά ωφέλιμη διαδικασία, αφού λειτουργεί εκτονωτικά για το θυμό και την οργή που επικρατεί στα μέλη και τα στελέχη του κόμματος. Ταυτόχρονα ενισχύει τη «νομιμοποίηση» του νέου αρχηγού και άρα περιορίζει την εσωκομματική αμφισβήτηση για τη συνέχεια.

Δυνατό «παρών» στην ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ δίνουν και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και συγκροτήματα ΜΜΕ, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε εκλογή αρχηγού, τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίδοξοι υποψήφιοι έχουν κάνει τις πρώτες επαφές τους με ισχυρούς επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν την υποστήριξή τους.

Ετοιμάζονται τα στρατόπεδα

Θετικά, αν και με προϋποθέσεις, απάντησε η Ντ. Μπακογιάννη στη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος για την ανάδειξη του αρχηγού, υπεραμυνόμενη όμως ταυτόχρονα της τήρησης του καταστατικού. «Από το 2000 έχω ταχθεί υπέρ της εκλογής του αρχηγού από τη βάση, αλλά έχουμε καταστατικό και τα καταστατικά των κομμάτων δεν είναι κουρελόχαρτα για να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες», δήλωσε, παρεμβαίνοντας χτες για πρώτη φορά στην προσυνεδριακή διαδικασία. Εσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι «οποιαδήποτε πρόταση για διεύρυνση του εκλεκτορικού Σώματος, έτσι ώστε να ακουστεί δυνατότερα η φωνή της βάσης, εμένα θα με βρει σύμφωνη».

Παρεμβαίνοντας στο ίδιο θέμα ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι «δέχομαι την οποιαδήποτε συμφωνία για μικρό ή μεγάλο γήπεδο αρκεί να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας», συμπληρώνοντας ότι «η ΝΔ άρχισε να χάνει όταν έπαψε να ακούει τους οπαδούς της». Διαφώνησε κάθετα με τη διεξαγωγή του συνεδρίου σε μία μέρα, γιατί όπως είπε κάτι τέτοιο «θα είναι άδικο και για τη ΝΔ και για τους οπαδούς της».

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος, σε συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή, επανέφερε την πρότασή του για εκλογή του αρχηγού από τη βάση. «Να στηθούν κάλπες σε ολόκληρη την Ελλάδα έτσι ώστε όλα τα μέλη, οι φίλοι, να μπορέσουν να συμβάλουν και να συμμετάσχουν στην ανάδειξη της φυσικής ηγεσίας της παράταξής μας», δήλωσε εξερχόμενος, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι η Ντ. Μπακογιάννη αποδέχεται μια τέτοια πρόταση.

Υπέρ της διεύρυνσης του εκλεκτορικού σώματος τάχθηκε ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, ο οποίος δήλωσε ότι «όσο περισσότεροι συμμετέχουν στη διαδικασία για την εκλογή αρχηγού, τόσο το καλύτερο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μόνο το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει, ή να επικυρώσει απόφαση, για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του αρχηγού.

Αλλες υποψηφιότητες και βολές

Την ίδια στιγμή για την κούρσα της διαδοχής προετοιμάζονται και άλλα στελέχη, όπως ο Β. Μεϊμαράκης και ο Α. Σπηλιωτόπουλος και αναμένεται να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους τις επόμενες μέρες. Ηδη όμως ακούγονται τα ονόματά τους μέσω τρίτων. Υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη τάχθηκε χτες ο Θ. Κοκκινούλης, «αποκλείοντας» εμμέσως τους άλλους τρεις, τους οποίους κάλεσε να δώσουν εξηγήσεις για «παλιές αμαρτίες». Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε ότι ο γαλάζιος αγροτοσυνδικαλιστής κάλεσε τον Κ. Καραμανλή να παραιτηθεί από βουλευτής. «Εφόσον παραιτήθηκε, θα πρέπει να συμπεριφέρεται αναλόγως, ιδιαίτερα μετά από αυτή την πορεία του. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι μετά το συνέδριο και την εκλογή νέου αρχηγού, ο Καραμανλής δε θα είναι καν βουλευτής. Δεν μπορείς να αγνοείς τη φωνή της βάσης», είπε χαρακτηριστικά.

Εκκληση στον Κ. Καραμανλή να παραμείνει πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν κάνει πίσω, θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΝΔ, στο συνέδριο της 7ης Νοέμβρη, ωστόσο, όμως, τάχθηκε υπέρ μιας και μόνο υποψηφιότητας που θα μπορεί, όπως είπε, «να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να ξαναζωντανέψει την ελπίδα».

Στο μεταξύ νέες φωτιές άναψε χτες ο Π. Δούκας με νέες αποκαλύψεις του για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Μιλώντας στο «Μέγκα», ο πρώην υφυπουργός Δούκας υποστήριξε ότι του ήρθε υπογεγραμμένη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την παραχώρηση ακινήτων στη Μονή, αλλά την απέρριψε, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα όποια ακίνητα παραχωρήθηκαν στο Βατοπέδι ήταν αρμοδιότητας μόνο του υπουργείου Γεωργίας. Ο πρώην υπουργός Δούκας αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, υπογραμμίζοντας ότι θα μιλήσει μόνο στα αρμόδια κομματικά όργανα, όποτε κληθεί σε αυτά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ