Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμάζουν λιτότητα και αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις

Σκηνικό «καμένης γης» με τα ελλείμματα στήνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες

Κυβέρνηση και τραπεζίτες καλλιεργούν το κλίμα ώστε τα αντιλαϊκά μέτρα να γίνουν αποδεκτά από τους εργαζόμενους. Αυτή τους η προσπάθεια μπορεί και πρέπει να ακυρωθεί από τους αγώνες των εργαζομένων
Κυβέρνηση και τραπεζίτες καλλιεργούν το κλίμα ώστε τα αντιλαϊκά μέτρα να γίνουν αποδεκτά από τους εργαζόμενους. Αυτή τους η προσπάθεια μπορεί και πρέπει να ακυρωθεί από τους αγώνες των εργαζομένων
Μια μέρα μετά τις βαρύγδουπες κορόνες του Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό Συμβούλιο για «στήριξη των ασθενεστέρων», η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλο και την τοποθέτησή του περί «ανησυχητικών εξελίξεων για τα δημοσιονομικά της χώρας», που βρήκε σύμφωνο το κυβερνητικό επιτελείο, ετοιμάζεται να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Οι προθέσεις της κυβέρνησης διαφάνηκαν χτες με τη συγκεκριμένη συνάντηση, στην οποία επίσης συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.

Ο Γ. Προβόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση, στις δηλώσεις του χαρακτήρισε την κατάσταση της οικονομίας «κρίσιμη». Την ίδια θέση έσπευσε να υιοθετήσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σημείωσε ότι η «κατάσταση είναι δύσκολη», προσθέτοντας ότι με τα θέματα αυτά θα ασχοληθεί προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κατέφυγε δηλαδή σε μια πονηρή ταχτική, να συμφωνεί με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στις εκτιμήσεις, αλλά να μη μιλά για το τι θα κάνει η κυβέρνηση και ο κατεξοχήν αρμόδιος για την οικονομία υπουργός.

Η προβολή και διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι η μόνη διέξοδος που μπορεί να βάλει εμπόδια στα αντιλαϊκά σχέδια και της νέας κυβέρνησης
Η προβολή και διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι η μόνη διέξοδος που μπορεί να βάλει εμπόδια στα αντιλαϊκά σχέδια και της νέας κυβέρνησης
Ο Γ. Προβόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων, σημειώνοντας με έμφαση ότι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΤτΕ «σε γενικές γραμμές υπάρχει συναντίληψη». Αφού ανέφερε ότι η συζήτηση με τον πρωθυπουργό «εστράφη γύρω από το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα», στη συνέχεια δίνοντας το στίγμα των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν, σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους παρέπεμψε στις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας» τονίζοντας «δείτε τις εκθέσεις μας και τι μέτρα προτείνουμε» και σημειώνοντας: «σε γενικές γραμμές νομίζω ότι συμφωνούμε» με την κυβέρνηση... Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδας προτείνει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες για τη μείωση των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων» και προώθηση νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του Γ. Προβόπουλου από την ηγεσία της ΤτΕ, απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «τα προβλήματα της οικονομίας είναι γνωστά» και παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν την επόμενη βδομάδα όπου και θα γνωστοποιηθούν οι προτάσεις της. Ο ίδιος επίσης τόνισε ότι διοικητής της ΤτΕ «προτείνει μια σειρά πράγματα και ότι η κυβέρνηση στη συνέχεια παίρνει τις αποφάσεις της και εκτελεί».

Στρώνουν το έδαφος

Η συνάντηση του κυβερνητικού επιτελείου με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας, ενεργοποίησε και την -καθόλου τυχαία- δημοσιοποίηση στοιχείων για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Ο Γ. Προβόπουλος εξέφρασε μετά τη συνάντηση την ευχή, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να μην ξεπεράσει φέτος το 10% του ΑΕΠ! Πρόσθεσε επίσης, ότι αν ληφθούν άμεσα μέτρα, υπάρχει η δυνατότητα να συγκρατηθεί η διεύρυνση του ελλείμματος το τελευταίο τρίμηνο.

Φαίνεται ότι με όχημα τα δημοσιονομικά ελλείμματα, την πορεία του χρέους και του ΑΕΠ της χώρας ετοιμάζεται επιχείρηση δημιουργίας της εικόνας «καμένης γης» και «δημοσιονομικού χάους», ώστε, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, να γίνει αποδεκτό, χωρίς λαϊκές αντιστάσεις, το νέο πρόγραμμα λιτότητας, που θα επεξεργαστεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόγραμμα λιτότητας με περικοπές μισθών και συντάξεων - ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει το «ανταγωνιστικό» πλεονέκτημα ως χώρας χαμηλού μισθολογικού κόστους - αλλά και τη συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, την Πρόνοια και την Παιδεία, όπως απαιτούν και οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας που υποδέχθηκαν με διθύραμβους τη νέα κυβέρνηση.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση το υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) έκανε γνωστό, ότι το α' εξάμηνο του 2009, το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης (υπουργεία) ανήλθε στα 292,3 δισ. ευρώ, ενώ πηγές του ίδιου υπουργείου εκτιμούσαν, ότι στο τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ. Οσο για το ΑΕΠ, πολιτικοί παράγοντες πάλι του υπουργείου Οικονομικών, επικαλούμενοι προβλέψεις της αρμόδιας διεύθυνσης, ανέφεραν, ότι το 2009 θα συρρικνωθεί κατά 1,5% και όχι 0,9% που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται παρέπεμψε σε ανάλογες εκθέσεις που κατά καιρούς έχει κάνει σχετικά με τις αναγκαίες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζονται. Είναι προφανές ότι ανάλογα μέτρα ετοιμάζονται...

Χτίζουν πάνω στα έργα των προηγούμενων

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και κρύβοντας συνειδητά ότι για τα όποια λογιστικά ελλείμματα και χρέη δεν ευθύνονται στο ελάχιστο οι εργαζόμενοι, αλλά η φιλομονοπωλιακή στρατηγική των επιδοτήσεων και προνομίων, την οποία προωθούν απαρέγκλιτα και διαχρονικά οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει την εικόνα «δημοσιονομικής εκτροπής» και «βαθιάς κρίσης», ώστε να ισχυριστεί στη συνέχεια πως δεν είναι δυνατή η ικανοποίηση λαϊκών αιτημάτων, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να εισέλθει σε νέα ατραπό λιτότητας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από τους ίδιους πολιτικούς κύκλους, οι οποίοι, σε άτυπες δηλώσεις τους, ανέφεραν χτες, ότι έχουν αρχίσει ήδη οι επαφές με την Κοινότητα - ανέφεραν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ήδη συνομιλήσει με τον Μ. Μπαρόζο και τον Ζ. Τ. Γιούγκερ - στην προοπτική της κατάρτισης ενός τριετούς σχεδίου ανάκαμψης, που θα επιδιώκει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και της ΕΕ...

Με στραμμένο το βλέμμα στις αγορές - τους μεγάλους καπιταλιστές - και τις Βρυξέλλες, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι θα είναι αυτό το τριετές σχέδιο ανάκαμψης. Ηδη προτίθενται να προχωρήσουν στην κατάρτιση νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, συνεχίζονταν την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Οπως αναφέρθηκε, για το θέμα αυτό θα υπάρχουν συνεννοήσεις μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών. Και αν το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα αφορά τις κρατικές δαπάνες, στο σκέλος των εσόδων, προτίθενται να καταρτίσουν νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως αναφέρθηκε, θα δοθεί προς συζήτηση στους «κοινωνικούς εταίρους», ώστε οι εκπρόσωποι της αγοράς να εκφράσουν τις απόψεις τους. Το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το 2010.

Κανονικά και το χαράτσωμα

Η νέα κυβέρνηση προτίθεται επίσης να συνεχίσει την πολιτική κατάργησης και συγχώνευσης υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την οποία επίσης είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Το δε έκτακτο «Επίδομα Αλληλεγγύης» προς τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα - που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά και αντιστοιχεί σε 68 λεπτά του ευρώ για κάθε μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας με συνολικό μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750 ευρώ - θα δοθεί το 2010. Ανέφεραν επίσης, ότι το ΕΤΑΚ (τέλος ακινήτων) των ετών 2008 και 2009 θα εισπραχθεί κανονικά, όπως και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, ενώ η ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων φαίνεται ότι εγκαταλείπεται. Θα εισπραχθούν επίσης κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πάντα κατά τους ίδιους παράγοντες, η αρνητική πορεία του ΑΕΠ επιβεβαιώνει τις προεκλογικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας με κεφάλαια ύψους 2,5 - 3 δισ. ευρώ. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2010, ενώ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν αν τα κεφάλαια αυτά θα προέλθουν από κρατικό δανεισμό. Κλειστά τα χαρτιά τους κράτησαν και για την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που θα εφαρμόσουν. Σε σχετική ερώτηση, για το τι θα πράξουν με την ΕΥΑΘ, τη ΛΑΡΚΟ και τη ΔΕΠΑ - έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης από την προηγούμενη κυβέρνηση - αρκέστηκαν να απαντήσουν, ότι θα κινηθούν με βάση τις προεκλογικές τους εξαγγελίες... Δε θέλησαν επίσης να σχολιάσουν τι θα πράξει η νέα κυβέρνηση με την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την «απελευθέρωση» των υπηρεσιών (οδηγία Μπολκενστάιν).

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες, ενώ θα ακολουθήσουν και τα άλλα νομοσχέδια που ανήγγειλε η κυβέρνηση για το πρώτο διάστημα μετά την εκλογή της.

Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή νέων ταξικών μέτρων, επιδιώκει με κινήσεις αντιπερισπασμού να συντηρήσει το ψευδεπίγραφο σύνθημα της «νέας διακυβέρνησης» και της διαφάνειας. Χτες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ότι «οι θέσεις των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων οργανισμών και των γενικών γραμματέων υπουργείων, θα καλυφθούν με δημόσιο διαγωνισμό». Δικαίωμα να υποβάλει το βιογραφικό του, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα έχει «κάθε Ελληνας πολίτης», προσθέτοντας ότι την ευθύνη για την επιλογή των προσώπων θα έχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα περικόψει όλες τις «επιχορηγήσεις των υπουργείων που εγκρίθηκαν προεκλογικά», ενώ οι νέοι υπουργοί άρχισαν να ζητάνε τις παραιτήσεις των μελών των επιτροπών των υπουργείων, όπως ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου. Χτες ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς του και στενούς συνεργάτες του ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων. Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα βρεθεί στην Ινσταμπούλ, για να συμμετέχει σε άτυπη διαβαλκανική συνάντηση υπουργών Εξωτερικών, ενώ θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν και τον Οικουμενικό πατριάρχη. Στις 18 Οκτώβρη θα μεταβεί στην Κύπρο όπου θα συναντηθεί με την κυπριακή ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ