Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μόνο αντιμονοπωλιακή πολιτική για τους ΕΒΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Και τι δεν κάνει η ΝΔ, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, για να κερδίσει κάποια ψήφο έστω και την τελευταία στιγμή. Βγήκε προχτές ο επικεφαλής του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ) να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Δόθηκαν εγγυήσεις σε 50 χιλ. επιχειρήσεις για δάνεια 4,8 δισ. ευρώ.

Ε και; Περισσότερο οργή πρέπει να προκαλέσουν αυτά τα νούμερα στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, παρά την όποια θετική εντύπωση. Ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις που πήραν τα δάνεια με εγγύηση; Πόσες δεν πήραν; Πόσες μικρές επιχειρήσεις δεν μπαίνουν - διαχρονικά - στη διαδικασία δανειοδότησης, όχι επειδή δε χρειάζονται κεφάλαια να στεριώσουν και να προοδεύσουν, αλλά επειδή δεν αντέχουν την αποπληρωμή τους;

Και γιατί δεν αντέχουν; Επειδή η μικρή επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει τους κολοσσούς της βιομηχανίας και του εμπορίου. Οι οποίοι δεν αρκούνται μόνο στην τεράστια οικονομική τους ευχέρεια, η οποία πριμοδοτεί τα προϊόντα τους, εξασφαλίζει τις καλύτερες θέσεις παραγωγής και διάθεσης, προσφέρει πληθώρα ακόμη πλεονεκτημάτων. Αυτοί οι κολοσσοί ενισχύονται επιπρόσθετα από την πολιτική της ΕΕ και του δικομματισμού, με ακόμη ευνοϊκότερη χρηματοδότηση, μεγάλες επιδοτήσεις, μεγάλες φορολογικές απαλλαγές, χίλια δυο μέτρα που πλήττουν τους μικρούς και ενισχύουν τους μεγάλους.

Γι' αυτό λοιπόν, όσα δάνεια και να δώσει ο δικομματισμός, επιλεκτικά και αποσπασματικά, το «παιχνίδι» είναι χαμένο. Γι' αυτό χρειάζεται μια άλλη πολιτική, αντιμονοπωλιακή, που θα στηρίξει τους μικρούς ΕΒΕ. Την πολιτική που προτείνει το ΚΚΕ. Τίποτα άλλο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ