Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κόντρα στην κοινή πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ακόμη χειρότερες μέρες έρχονται για τη φτωχή αγροτιά από το 2010, που θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα του «ελέγχου υγείας» της ΚΑΠ. Σε αυτά τα μέτρα συμφώνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2008

ICON

Ακόμη χειρότερες μέρες έρχονται για τη φτωχή αγροτιά από το 2010, που θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα του «ελέγχου υγείας» της ΚΑΠ. Σε αυτά τα μέτρα συμφώνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2008
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συναίνεσαν και με συνέπεια εφάρμοσαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, ξεκληρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους αγρότες, αυξάνοντας την ανεργία στην ύπαιθρο και τις εισαγωγές ομοειδών αγροτικών προϊόντων, μειώνοντας την παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα. Οι αγρότες έχουν πείρα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε την αναθεώρηση της ΚΑΠ και η κυβέρνηση της ΝΔ την υλοποίησε με συνέπεια. Τα αποτελέσματα τα ζουν σήμερα στις πλάτες τους οι αγρότες. Η κατάργηση των εγγυημένων τιμών (κατώτατες τιμές παραγωγού), η σταδιακή κατάργηση του μηχανισμού παρέμβασης και των εξαγωγικών επιδοτήσεων, η απελευθέρωση των τιμών παραγωγού, έχουν οδηγήσει στην πτώση των τιμών παραγωγού περίπου κατά 50% σε όλα σχεδόν τα φυτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, για δεύτερη συνεχή χρονιά (οι τιμές είναι στο επίπεδο της προηγούμενης 10ετίας), χωρίς φυσικά αντίστοιχη πτώση των τιμών στα αντίστοιχα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης.

Η αποσύνδεση των ενισχύσεων από την ποσότητα παραγωγής οδήγησε στη μείωση της παραγωγής αλλά και των επιδοτήσεων. Η καπνοκαλλιέργεια συρρικνώθηκε, από 116 χιλιάδες τόνους το 2002 έπεσε στους 22 χιλιάδες τόνους το 2007 (μείωση 81%) και πολλές μεταποιητικές μονάδες έκλεισαν. Η τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 50% περίπου και έκλεισαν τα 2 από τα 5 εργοστάσια ζάχαρης, εισάγουμε τώρα το 50% για τις εγχώριες ανάγκες μας. Στο βαμβάκι μειώθηκε η καλλιέργεια κατά 1 εκατομμύριο στρέμματα κ.ο.κ. Τα τελευταία χρόνια ξοδεύουμε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές προϊόντων που μπορούμε να τα παράγουμε.

Τα αιτήματα που πρόβαλε το μπλόκο της Νίκαιας στις πρόσφατες κινητοποιήσεις δείχνουν πως ο δρόμος για την υπεράσπιση των συμφερόντων της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς περνάει μέσα από την αντιπαράθεση με την ΕΕ και τις δυνάμεις που την υπερασπίζονται
Τα αιτήματα που πρόβαλε το μπλόκο της Νίκαιας στις πρόσφατες κινητοποιήσεις δείχνουν πως ο δρόμος για την υπεράσπιση των συμφερόντων της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς περνάει μέσα από την αντιπαράθεση με την ΕΕ και τις δυνάμεις που την υπερασπίζονται
Το κόστος της παραγωγής μεγαλώνει, αφού οι τιμές των εισροών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, σπόροι κ.ά.) που πουλούν οι πολυεθνικές είναι σε υψηλά επίπεδα. Το 2008 οι τιμές εισροών της αγροτικής παραγωγής αυξήθηκαν 12,1% έναντι 7,4% το 2007, ενώ η άνοδος των τιμών παραγωγού δεν ξεπέρασε το 1% (Εκθεση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας για το 2008, σελ. 82, Απρίλης 2009).

Το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε το 2008 κατά 8% και κατά 20% την περίοδο 2000-2008 (δηλαδή με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση).

Η κατάσταση και με την οικονομική καπιταλιστική κρίση οξύνεται. Υπάρχει απλήρωτη περσινή παραγωγή που πουλήθηκε σε εμπόρους, βιομηχάνους, συνεταιρισμούς και, ταυτόχρονα, αβεβαιότητα και αγωνία αν θα πουληθεί η φετινή παραγωγή. Εκβιάζονται από εμποροβιομήχανους να ρίξουν και άλλο τις τιμές, όχι μόνο στα νωπά, αλλά ειδικά και σε προϊόντα που δύσκολα μπορούν να αποθηκευθούν, αφού ακόμη είναι αποθηκευμένη η περσινή παραγωγή (κρασί, λάδι, κομπόστες, κ.ά.).

Ακόμη χειρότερες μέρες έρχονται για τη φτωχή αγροτιά από το 2010, που θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα του «ελέγχου υγείας» της ΚΑΠ για αγρότες και κτηνοτρόφους. Σε αυτά τα μέτρα συμφώνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο το 2008. Συνοπτικά:

  • Κατάργηση της επιδότησης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που παίρνουν από 100 έως 400 ευρώ/χρόνο
  • Κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης από την παραγωγή από το 2010 σε όσες σχεδόν καλλιέργειες έχει απομείνει (εξαιρούνται βαμβάκι, τοματοπολτός, που πάνε για αργότερα). Η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε στις 31/7/2009 την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή για τα εσπεριδοειδή (για χυμοποίηση), το ρύζι, τους καρπούς με κέλυφος, κ.ά. (συμφώνησε η ΠΑΣΕΓΕΣ), προκαλώντας την αντίδραση παραγωγών και κυρίως συνεταιριστικών μεταποιητικών μονάδων χυμοποίησης (Λακωνία, Αρτα, Αργολίδα)
  • Επιπλέον κλιμακούμενη μείωση των άμεσων επιδοτήσεων κατά 5% μέχρι το 2013. Ηδη ισχύει μείωση κατά 5%. Τώρα όμως από το 2013 η συνολική μείωση θα είναι 10%.
  • Αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιδοτήσεων και η επιλογή με ευθύνη κάθε κράτους - μέλους μεταξύ δύο μοντέλων, του ιστορικού και του περιφερειακού. Οποια επιλογή μοντέλου και να γίνει, με βάση τα παραπάνω, θα συνοδεύεται με μείωση των επιδοτήσεων μέχρι και κατάργησή τους για μικρούς και ένα ποσοστό μεσαίων αγροτών.
  • Στον καπνό από το 2010 και μετά η επιδότηση θα μειωθεί κατά 50%, κόβοντας 567 εκατ. ευρώ που αναλογούσαν στις χρονιές 2011-2012-2013 και θα μεταφερθούν στο 2ο πυλώνα, που είναι κύρια για επιχειρηματική γεωργία. Οι επιπτώσεις θα είναι βαριές σε 58.000 καπνοπαραγωγούς, που εκτιμάται ότι θα χάσουν μέχρι το 70% του εισοδήματός τους.
  • Επίσης, προωθείται κατάργηση επιδοτήσεων (ανεξαρτήτως ύψους) σε όσους φτωχομεσαίους αγρότες έχουν το 51% του εισοδήματός τους από εξωγεωργική απασχόληση (τουρισμό, μεταποίηση, οικοδομή, κ.ά.). Χαρακτηρίζονται ως ετεροεπαγγελματίες και δε θα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των αγροτών. Ηδη σταδιακά ξεκίνησε η κυβέρνηση να εφαρμόζει το μέτρο αυτό (αιτήσεις για τον ΟΣΔΕ. επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο όπου εξαιρούνται περίπου 130.000 αγρότες-ετεροεπαγγελματίες). Εξάλλου, επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι θα γενικευτεί η περικοπή των επιδοτήσεων στην κατηγορία αυτή των αγροτών. Παράλληλα με τη μείωση του συνολικού ποσού των κοινοτικών κονδυλίων για τον αγροτικό τομέα, αυξάνεται το μερίδιό τους προς τους μεγαλοαγρότες. Με την πρόταση συμφωνεί η ΠΑΣΕΓΕΣ, που δημοσιοποίησε με ανακοίνωση. Ουσιαστικά αυτό ήταν το αίτημα των μεγαλοαγροτών στις κινητοποιήσεις στην αρχή της χρονιάς. Ο διαχωρισμός αυτός, σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, είναι προαιρετικός και όχι υποχρεωτικός στα μέτρα του «ελέγχου υγείας» της ΕΕ. Αποφασίζει το κράτος - μέλος.

Οποια κυβέρνηση και να βγει, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, αυτά θα εφαρμόσει, αυτή είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, σε αυτή συναινούν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ.

Η θέση του ΚΚΕ για απειθαρχία και ανυπακοή στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και η πρότασή του για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, μέσα από τις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, είναι επίκαιρη και ρεαλιστική.

Με κεντρικό σχεδιασμό, με την κρατικοποίηση των μεγάλων αγροτικών μονάδων και την κατάργηση της εμπορευματοποίησης της γης, μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στην ύπαιθρο και στις πόλεις, τα προβλήματα ανισομετρίας μεταξύ αγροτικών κλάδων, να εξασφαλισθεί ισόμετρη ανάπτυξη γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών προϊόντων με στόχο την αυτάρκη και υγιεινή διατροφή του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος, τη σχεδιασμένη ανταλλαγή προϊόντων με άλλες οικονομίες με αμοιβαίο λαϊκό όφελος.

Αυτή την προοπτική πρέπει και μπορούμε να δρομολογήσουμε. Είναι υπόθεση και των φτωχών αγροτών αλλά πάνω απ' όλα είναι προς το συμφέρον και της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολουμένων της πόλης. Και απαιτεί το δικό τους ενιαίο μέτωπο, τη λαϊκή συμμαχία, που θα συγκρούεται με την πολιτική των μονοπωλίων ως την ανατροπή της εξουσίας τους. Ζήτημα που απαιτεί ισχυρό ΚΚΕ και εκλογικά. Να γιατί οι μικροί αγρότες έχουν συμφέρον στην κάλπη να ρίξουν το κόκκινο ψηφοδέλτιο. Να αποδυναμώσουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Θα πολλαπλασιάσει την αγωνιστική διεκδικητική τους δύναμη για τα άμεσα προβλήματά τους. Θα δυναμώσει το δρόμο της λαϊκής συμμαχίας. Θα μεγαλώσει το φόβο της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας να παίρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ