Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεσμεύεται στο κεφάλαιο και φοβερίζει το λαϊκό κίνημα

Πόλωση του δικομματικού καυγά για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την έξοδο της μεγαλοεργοδοσίας από την κρίση

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα χτυπήσει πιο αποτελεσματικά το κίνημα στο όνομα της κρίσης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με τους αγώνες και την ψήφο τους
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα χτυπήσει πιο αποτελεσματικά το κίνημα στο όνομα της κρίσης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με τους αγώνες και την ψήφο τους
Με κορύφωση του ανούσιου δικομματικού καυγά για την κυβερνητική εξουσία και την εκ νέου επίδειξη της αποφασιστικότητάς του να φέρει σε πέρας τη νέα άγρια αντιλαϊκή επίθεση, επέλεξε να «κλείσει» την προεκλογική εκστρατεία του ο Κ. Καραμανλής. Οι υψηλοί τόνοι, τα ψεύτικα εκβιαστικά διλήμματα, η κινδυνολογία και η οξεία πόλωση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της πρωθυπουργικής ομιλίας στη χτεσινοβραδινή προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας, σε μια ύστατη προσπάθεια να εγκλωβίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Παράλληλα, με τη φραστική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο εξόδου από την κρίση, με αιχμή τις «νέες διαρθρωτικές αλλαγές». «Φτάνει ένα και μόνο: Να τολμήσουμε - σήμερα, όχι αύριο - τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις! Τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πυγμή σε βάρος του λαού

Μεγαλύτερο βάρος έριξε στην ανάδειξη του σχεδίου «νόμος και τάξη» επιδεικνύοντας τη βούλησή του να βάλει τέλος «σε μια σειρά θλιβερά φαινόμενα», όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, το κλείσιμο των δρόμων «από μερικές δεκάδες διαμαρτυρόμενων», την «εξτρεμιστική δράση», τους «εχθρούς της Δημοκρατίας» και την τρομοκρατία, τη «λαθρομετανάστευση».

Ανευ ουσιαστικού περιεχομένου, αλλά πλούσια σε οξείς χαρακτηρισμούς και ψευτοδιλήμματα ήταν η φραστική επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές κατηγορίες και επιχειρήματα. Με δεδομένη την αδυναμία του να εντοπίσει κάποια διαφορά πολιτικής ουσίας, επικέντρωσε στο δίλημμα γύρω από τη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής:

«Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: Από τη μια, οι εξωπραγματικές υποσχέσεις, η απουσία σχεδίου, η ασάφεια των θέσεων και, τελικά, ο κίνδυνος οικονομικής περιπέτειας. Από την άλλη, ένα ρεαλιστικό σχέδιο! Υπεύθυνο. Με συγκεκριμένα, ειλικρινή και αναγκαία μέτρα. Ενα σχέδιο, που διασφαλίζει την ελπίδα, ώστε να βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση το 2011», τόνισε.

Επέκρινε μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γιατί «δημιούργησε πρόβλημα με τη Ρωσία και την Κίνα» με τις θέσεις που πήρε στο ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και της εξαγοράς του ΟΛΠ, αντίστοιχα. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι τάχα «δημιουργεί ανασφάλεια σε επενδυτές και υποψηφίους επενδυτές», επειδή βάζει θέμα ΟΤΕ και «Ολυμπιακής».

Μάχη εντυπώσεων για τον εγκλωβισμό συνειδήσεων

Την ίδια στιγμή η Ρηγίλλης καλλιεργεί συστηματικά και με ένταση την εικόνα ότι η δημοσκοπική ψαλίδα που υπήρχε πριν την απαγόρευση της δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων έχει πλέον ανατραπεί και «όλα παίζονται». Στη μάχη αυτή των εντυπώσεων της τελευταίας στιγμής πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος δε δίστασε στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του στο «Σταρ» να επικαλεστεί «αριθμητικά δεδομένα»(!) προκειμένου να πείσει ότι η ΝΔ θα νικήσει αύριο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα: «Επειδή κάποιοι δυσπιστούν, πρέπει να σας πω ότι όχι μόνο το πιστεύω γιατί ο ψυχισμός μου είναι τέτοιος ειδικά την ώρα του αγώνα, αλλά γιατί ξέρω και τα δεδομένα τα αριθμητικά»... Σε άλλη ευθεία ερώτηση αν έχει ανατραπεί το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ που υπήρχε πριν από δύο βδομάδες στις δημοσκοπήσεις, ο Κ. Καραμανλής αδιαφόρησε επιδεικτικά για το νόμο που η κυβέρνησή του ψήφισε και δήλωσε ωμά: «Κύριε Λιάτσο, μπορώ να σας πω φερέγγυα ότι έχει ήδη ανατραπεί»(!).

Το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ υποστηρίζει ότι η έκβαση της εκλογικής μάχης παραμένει ανοιχτή επειδή η πλειοψηφία της λεγόμενης αδιευκρίνιστης ψήφου προέρχεται από ψηφοφόρους της ΝΔ. Οπως επισημαίνει σε χθεσινό άρθρο στην ιστοσελίδα του ο μυστικοσύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Λούλης «η ψήφος αυτή σταδιακά και μέσα από μια διαδικασία επίπονου ξεκαθαρίσματος διλημμάτων, θα οδηγηθεί κυριολεκτικά στο νήμα πριν να καταλήξει κάπου». Και καταλήγει: «Ετσι το διάστημα που απομένει για το ξεκαθάρισμα αυτό, αν και τυπικά έχει περιορισμένο χρόνο, πολιτικά έχει βαθύτερο χρονικό ορίζοντα. Με τις αβεβαιότητες να κυριαρχούν».

Τέλος, υπέρ της συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία τάχθηκε, έμμεσα πλην σαφώς, ο Γ. Αλογοσκούφης: «Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι τέτοιο που να μας λέει ο ελληνικός λαός "συγκυβερνήστε". Μπορεί. Αν μας το πει ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά (στον «Αθήνα 9,84»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ