Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «καμένη γη»

Τα επιτελεία του κεφαλαίου ετοιμάζουν το έδαφος από τώρα. Και το ΠΑΣΟΚ το καλλιεργεί στις λαϊκές συνειδήσεις για να μπορεί μετά τις εκλογές, αν εκλεγεί στην κυβέρνηση, να μιλήσει για την «καμένη γη» που παρέλαβε. Για να δικαιολογήσει έτσι τη σκληρή αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζει από τις 5 του Οκτώβρη. Για να πει ότι η λιτότητα, οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, τα μέτρα που θα χτυπήσουν αλύπητα τη ζωή των λαϊκών οικογενειών, είναι η μοιραία συνέπεια των ελλειμμάτων, των άδειων ταμείων. Και πρέπει να μπει μια τάξη στην οικονομία. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να καλλιεργήσει συνειδήσεις τέτοιες που θα αποδεχτούν ή θα ανεχτούν, έστω, αυτά τα μέτρα, στο όνομα της ...«προκοπής του τόπου» και της «αναθέρμανσης της οικονομίας». Δηλαδή, της ισχυροποίησης της πλουτοκρατίας. Κινδυνολογούν από τώρα. Και θέλουν να τρομάξουν τον κόσμο για να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και από τώρα μιλούν μεν για «δίκαιη αναδιανομή», αλλά αν αντέχει η οικονομία... Αυτό το αν παραπέμπει σε όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Αλλωστε, μιλούν για «καταγραφή» που θα προηγηθεί για να δουν αν μπορούν να δώσουν μερικά ψίχουλα στο λαό.

Αυτό που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ είναι επικίνδυνο για έναν παραπάνω λόγο. Δεν είναι μόνο ότι προσπαθεί να φοβίσει το λαό. Ταυτόχρονα, με το μηχανισμό που διαθέτει μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να υπονομεύει τους διεκδικητικούς αγώνες. Το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΣΕΒΕΕ σε όργανα συμβιβασμού, κατάργησης της αγωνιστικής πίεσης για το μισθό, το ωράριο, τις τιμές για τον αγρότη, την υπεράσπιση των μικροεπαγγελματιών από τα μονοπώλια. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έχει υπογράψει Σύμφωνο με τον ΣΕΒ για την έξοδο από την κρίση! Εγκρίνει ως θετικό το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως και ο ΣΕΒ και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να πέσουν στην παγίδα της «καμένης γης» και των «άδειων ταμείων». Ο εργάτης βλέπει το εισόδημά του να μικραίνει διαρκώς. Βλέπει πως δεν μπορεί να ζήσει την οικογένειά του, έστω αξιοπρεπώς, και να μεγαλώσει τα παιδιά του, χωρίς να εξαναγκαστεί στον εξευτελισμό του ρουσφετιού, που τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, οργιάζει. Ο μικρομεσαίος αγρότης ζει το ξεκλήρισμα και αναγκάζεται να κάνει δεύτερη και τρίτη δουλειά ή να φύγει απ' τον τόπο του. Ο συνταξιούχος βλέπει πως δούλευε ολόκληρη τη ζωή του και τώρα φυτοζωεί. Ο επαγγελματοβιοτέχνης είτε έχει βάλει λουκέτο είτε ετοιμάζεται να τα παρατήσει επειδή τα επιχειρηματικά μεγαθήρια τον στραγγαλίζουν.

Είναι δυνατόν τα φτωχά λαϊκά στρώματα να συναινέσουν στη χαριστική βολή που τους ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ μετά τις εκλογές; Οχι. Τα επιχειρήματα της «καμένης γης» και των άδειων ταμείων πρέπει να τους τα επιστρέψουν. Και να απαιτήσουν. Να διεκδικήσουν να εξασφαλιστούν βασικά δικαιώματα στη δουλειά, στο εισόδημα, στη σύνταξη, στην παραγωγή των φτωχών αγροτών. Ενα σημαντικό βήμα για να πουν όχι στην κοροϊδία, στον εμπαιγμό και τη συναίνεση στην καταστροφή τους είναι η ψήφος της Κυριακής να είναι ψήφος στο ΚΚΕ. Καθαρά και ξάστερα. Ο λαός έχει και δύναμη και δίκιο. Αυτό το δίκιο κι αυτή τη δύναμη πρέπει να χρησιμοποιήσει τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ