Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ξεκάθαρο μήνυμα για επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης

Το αντιδραστικό έργο των κυβερνήσεών του αναμένεται να υπερασπιστεί ο Κ. Καραμανλής στη σημερινή ομιλία του στη ΔΕΘ, παραθέτοντας νέες δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ εχθρεύονται το ταξικό κίνημα των εργαζομένων, επειδή στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει πρώτα απ' όλα ισχυρό κίνημα, αφού εκεί μεταγγίζει το ποσοστό του το Κόμμα
Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ εχθρεύονται το ταξικό κίνημα των εργαζομένων, επειδή στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει πρώτα απ' όλα ισχυρό κίνημα, αφού εκεί μεταγγίζει το ποσοστό του το Κόμμα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

(Του Απεσταλμένου μας)

Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ

Ξεκάθαρο μήνυμα για επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης αμέσως μετά τις εκλογές ετοιμάζεται να στείλει με την αποψινή του ομιλία στη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο κεφάλαιο μέσα από το πρόγραμμα των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει το επόμενο διάστημα. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός θα κάνει επίδειξη στοχοπροσήλωσης και συνέπειας στην κυρίαρχη αντιδραστική πολιτική και θα εκφράσει για ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητά του να πάρει «τολμηρές και δυσάρεστες αποφάσεις».

Ηδη ο Κ. Καραμανλής έχει προαναγγείλει ότι τα δύο επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης, καθώς στο διάστημα αυτό στόχος είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων όπως και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πρόγευση των όσων θα αναφέρει στην αποψινή του ομιλία ο πρωθυπουργός φρόντισε να δώσει ο Γ. Παπαθανασίου μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της διυπουργική επιτροπής για την οικονομία που συζήτησε τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες: «Είναι γνωστή και δηλωμένη η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα έχουν όφελος σε βάθος χρόνου», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.

Στον ίδιο αντιλαϊκό ντορό

Το σίγουρο είναι ότι ο Κ. Καραμανλής θα αναφέρει συγκεκριμένες πολιτικές που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και «έξοδο από την κρίση» και παραπέμπουν σε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους», όπως η γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων και δικαιωμάτων, κ.ο.κ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Καραμανλής θα υπερασπιστεί τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση, όπως η κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών, το τσεκούρωμα στις αναπηρικές συντάξεις, η εφαρμογή της οδηγίας Μπολκεστάιν, η παράδοση της Παιδείας και της Υγείας στα ιδιωτικά μεγαθήρια, κ.ά. Θα επιμείνει στο νέο μισθολόγιο πείνας των δημοσίων υπαλλήλων στα πρότυπα αυτού που εφαρμόζεται στις πρώην ΔΕΚΟ, στην κατάργηση της μονιμότητας και της επέκτασης των ελαστικών μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο κ.ά.

Παράλληλα, θα καυχηθεί για τα πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που θα εμφανίσει ως απολύτως αναγκαία για την ανάπτυξη και τη στήριξη της απασχόλησης. Ταυτόχρονα, θα επιχειρήσει να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, προαναγγέλλοντας έναν ακόμα πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, ενώ είναι αμφίβολο αν θα εξαγγείλει τα ψίχουλα των αυξήσεων σε αγροτικές συντάξεις και ΕΚΑΣ που αρχικά προετοίμαζαν στο οικονομικό επιτελείο.

Υποκρισία και αποπροσανατολισμός

Την ίδια στιγμή ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο προσδοκά ότι τόσο η αποψινή ομιλία του όσο και η αυριανή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού θα είναι καθοριστικές για την επιχείρηση συσπείρωσης των στελεχών και των ψηφοφόρων της ΝΔ. Ως μείζον θέμα στην κατεύθυνση αυτή έχει αναδειχθεί το αποπροσανατολιστικό και βαθιά υποκριτικό ζήτημα των «καθαρών ψηφοδελτίων». Της συμμετοχής, δηλαδή, ή όχι στα γαλάζια ψηφοδέλτια των στελεχών των οποίων τα ονόματα έχουν εμπλακεί σε διάφορες σκανδαλώδεις υποθέσεις. Χωρίς να αλλάζει στο ελάχιστο το πολιτικό υπόβαθρο που εκτρέφει τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή με το κεφάλαιο, η ΝΔ προσπαθεί να δώσει την επίπλαστη εικόνα της κάθαρσης στο εσωτερικό της, για να εγκλωβίσει λαϊκές ψήφους και να ξεγελάσει τη λαϊκή αγανάκτηση.

Πάντως, η επιχείρηση συσπείρωσης συναντά συνεχώς «εμπόδια». Το χτεσινό αφορούσε την «αιφνιδιαστική» ανακοίνωση του Γ. Βουλγαράκη ότι δε θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός παραιτήθηκε πριν ο Κ. Καραμανλής αποσαφηνίσει τη στάση του για τη «τύχη» των στελεχών που είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα, πράγμα που αναμένεται να κάνει στην αυριανή συνέντευξη Τύπου, έδωσε πάτημα σε ερμηνείες ότι ο Γ. Βουλγαράκης είχε λάβει ήδη το μήνυμα από το Μ. Μαξίμου ότι δε θα είναι στις γαλάζιες λίστες. Ο ίδιος, στη δήλωσή του, δικαιολογεί την απόφασή του σαν ένδειξη διαμαρτυρίας «στον κανιβαλισμό της πολιτικής ζωής, στην επιβράβευση του κυνισμού και της πολιτικής ανθρωποφαγίας».

Την επιλογή του Κ. Καραμανλή για προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπερασπίστηκε χτες ο Γ. Σουφλιάς, αποδεχόμενος ότι ήταν από αυτούς που την είχε εισηγηθεί στον πρωθυπουργό. Απαντώντας σε αυτούς που τον επικρίνουν ότι αυτή η επιλογή δεν ταυτίζεται με το κομματικό συμφέρον, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε με νόημα ότι «το συμφέρον της παράταξης πρέπει να ταυτίζεται με το εθνικό συμφέρον». Αλλά και «με πολιτικά κριτήρια», όπως είπε, ήταν επιβαλλόμενη αυτή η επιλογή γιατί «πολύ εύκολα ο καθένας μπορεί να σκεφθεί ότι, μέσα σε μια πεντάμηνη περίπου προεκλογική περίοδο, με οξύτητα, λαϊκισμούς και διάφορα άλλα πράγματα και με αυτή την οικονομική συγκυρία, είναι σίγουρο ότι δε θα ήταν όφελος και για την παράταξη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ