Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Να σπάσει ο φαύλος κύκλος

Από τα προεκλογικά μπαλκόνια αρχίσαμε να ακούμε πολλά. Για «νέα αρχή» μιλάει το ΠΑΣΟΚ, «νωπή εντολή» ζητά η ΝΔ. Για να κάνουν όμως τι; Μα για να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησε το αντεργατικό της έργο η σημερινή κυβέρνηση. Οπως ακριβώς έκανε και η ΝΔ, όταν το 2004 παρέλαβε την κυβερνητική σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ.

Σεβάστηκε ως ιερό ευαγγέλιο και εφάρμοσε μέχρι κεραίας τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα, συνέχισε να κρατά ομήρους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους, κράτησε και διεύρυνε την ανασφάλιστη εργασία (stage), προχώρησε την ιδιωτικοποίηση σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό βασικών πρώην δημόσιων επιχειρήσεων. Ειδικά στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση της ΝΔ, πάνω στον αντεργατικό νόμο Ρέππα, έχτισε τον δικό της αντιασφαλιστικό νόμο της Πετραλιά. Τελευταία συνεισφορά της ΝΔ, η ψήφιση της τροπολογίας για την κατάργηση των ΒΑΕ, μιας και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε προλάβει να φέρει σε πέρας αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη του νόμου Ρέππα το 2002.

Τώρα το ΠΑΣΟΚ ζητά να κάνει μια «νέα αρχή». Δηλαδή, να εφαρμόσει το νόμο Πετραλιά που πετσοκόβει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών και των εργαζόμενων μητέρων. Που μειώνει τις επικουρικές συντάξεις, που παρακρατεί αποθεματικά των Ταμείων. Να εφαρμόσει την τροπολογία της ΝΔ που ξεθεμελιώνει το καθεστώς των ΒΑΕ. Γι' αυτό κάτω από γενικές διακηρύξεις για «αρχές» και «οράματα» επιδιώκει να κρύψει τα συγκεκριμένα αντεργατικά του σχέδια. Μήπως άραγε θα καταργήσει το νόμο Πετραλιά; Μήπως θα καταργήσει την τροπολογία για τα ΒΑΕ; Μα στην αναθεώρηση τις λίστας των ΒΑΕ συμφωνεί ακόμα και τώρα και το ΠΑΣΟΚ. Μήπως όμως θα χρηματοδοτήσει τα Ταμεία, για τα οποία βγάζει τηλεοπτικές κραυγές, με νέους πόρους; Μα η χρηματοδότηση του ΙΚΑ, το οποίο καταδικάστηκε σε οικονομικό στραγγαλισμό, έγινε με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2002. Αυτή τη συνταγή εφάρμοσε μετά το 2004 η ΝΔ. Με την ίδια συνταγή, που προεξοφλεί συντάξεις πείνας και για την επόμενη δεκαετία, θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δοκιμάστηκαν και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητάνε «νέα αρχή» και «νωπή εντολή» για να συνεχίσουν το ίδιο, παλιό τους έργο. Ζητάνε την ψήφο του ελληνικού λαού για να συνεχίσουν οι συνταξιούχοι να διαβιούν με συντάξεις των 500 και 600 ευρώ. Ζητάνε νέα εμπιστοσύνη και αυτοδυναμία, ώστε πιο πολλοί εργαζόμενοι να δουλεύουν τρεις και τέσσερις μέρες της βδομάδας. Πιο πολλοί νέοι να οδηγηθούν στη γαλέρα των stage, στη μερική απασχόληση, στην ανεργία.

Ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, γνωρίζουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από την καλή και από την ανάποδη. Τους γνωρίζουν όχι μόνο από τα λόγια τους, μα κυρίως από τα έργα τους. Τις συνέπειες αυτών των έργων ζούνε σήμερα. Και με κριτήριο αυτά τα έργα πρέπει να πάνε στις 4 του Οκτώβρη να ψηφίσουν στην κάλπη, ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Αν αυτό είναι το κριτήριο της ψήφου, τότε πράγματι μπορεί να γίνει μια «νέα αρχή». Μια νέα αρχή, που θα σπάει αυτό το φαύλο κύκλο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και θα ανοίγει το δρόμο για αλλαγές προς όφελός τους.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ