Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΡΛΣΡΟΥΗΣ
Μπλόκαρε την έκδοση Χριστοφοράκου

Το σκεπτικό της απόφασης επικαλείται παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται στην Ελλάδα

Αρνητική ήταν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης στο αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών για έκδοση του Μ. Χριστοφοράκου στη χώρα μας. Το γερμανικό δικαστήριο, βασιζόμενο στις ελλείψεις των ενταλμάτων σύλληψης του 4ου ειδικού ανακριτή, Ν. Ζαγοριανού, δικαίωσε τον Μ. Χριστοφοράκο και θεωρεί ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται στην Ελλάδα έχουν παραγραφεί. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του κατηγορούμενου κατά της εφετειακής απόφασης του Μονάχου που είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσής του.

Ειδικότερα, η χτεσινή απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου διαπιστώνει τις ελλείψεις των ελληνικών ανακριτικών αρχών, όπως αποτυπώνονται στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε ο Ν. Ζαγοριανός, ενώ για την εφετειακή απόφαση που ήταν υπέρ της έκδοσης του πρώην ισχυρού άνδρα της «Ζήμενς» επισημαίνεται ότι κινείται «στα όρια της αυθαιρεσίας». Οι πιθανότητες πλέον για να ευοδωθεί το δεύτερο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Χριστοφοράκου για την υπόθεση C4i είναι πλέον μηδενικές. Το επόμενο βήμα της πλευράς υπεράσπισης Χριστοφοράκου θα είναι αίτημα αποφυλάκισης.

Οι εξελίξεις στο δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης έδωσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ανακυκλώσουν την άσφαιρη διαμάχη για ένα ζήτημα, όπως αυτό του χρηματισμού από τη «Ζήμενς», για το οποίο έχουν και οι δύο ευθύνη και είναι χωμένοι εξίσου στο βούρκο της διαπλοκής. Το ΠΑΣΟΚ, διά του Ντ. Ρόβλια, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, κατηγορεί τη ΝΔ σημειώνοντας ότι «οι ευθύνες της είναι βαρύτατες σε πολιτικό - και όχι μόνο - επίπεδο». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, ο οποίος κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι επιδίωξε να μην παραδοθεί ο Ν. Χριστοφοράκος και ότι φοβάται την παράδοσή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρ. Σίκατσεκ έχει καταθέσει στον Ελληνα ανακριτή Ν. Ζαγοριανό πως έδινε χρήματα στον Μ. Χριστοφοράκο που προορίζονταν για μίζες στα κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εξάλλου, το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτος παραδέχτηκε ότι έλαβε 1 εκατ. ευρώ από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς» που κατευθύνθηκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Εξελίξεις στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της υπόθεσης επί ελληνικού εδάφους, στις 17 του Σεπτέμβρη θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών για να αποφασίσει αν θα ανατεθεί η υπόθεση «Ζήμενς» σε ειδικό εφέτη, όπως ζήτησε πρόσφατα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες. Εισηγητής θα είναι ο πρόεδρος της τριμελούς διοίκησης του Εφετείου, Γιώργος Γιαννούλης, θα μετάσχουν 52 πρόεδροι εφετών και 210 εφέτες. Αν κριθεί από την Ολομέλεια ότι η δικογραφία πρέπει να αφαιρεθεί από τον ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, θα οριστεί ο εφέτης ειδικός ανακριτής και ο αναπληρωτής του για να αναλάβουν εκ νέου το χειρισμό της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, έχει κληθεί έως την Τετάρτη 9 του Σεπτέμβρη να δώσει εγγράφως εξηγήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ