Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Θέλουν το λαό εγκλωβισμένο στην εκλογολογία

Προεκλογικά και μετεκλογικά σενάρια δίνουν και παίρνουν, με την ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων και της ντόπιας πλουτοκρατίας

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον όχι μόνο να απορρίψουν την αποπροσανατολιστική εκλογολογία, αλλά με κάθε ευκαιρία να αποδυναμώσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που την καλλιεργούν
Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον όχι μόνο να απορρίψουν την αποπροσανατολιστική εκλογολογία, αλλά με κάθε ευκαιρία να αποδυναμώσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που την καλλιεργούν
Πιο ηχηρά χτυπάνε από χτες τα τύμπανα της εκλογολογίας, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνουν τις συναντήσεις με τους «κοινωνικούς εταίρους» και ετοιμάζονται για το επικοινωνιακό σόου της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, στο τραπέζι μπαίνουν πιο επιτακτικά τα μετεκλογικά πλασματικά διλήμματα για συνεργασίες με βάση την ενδεχόμενη αδυναμία του πρώτου κόμματος να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Καταλυτική συμμετοχή σ' αυτά τα σενάρια έχουν οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας στη χώρα μας. Εχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των εταίρων του δικομματισμού στα οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την εργασιακή εκμετάλλευση, υπενθυμίζουν με κάθε αφορμή την ανάγκη θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος, ακόμα και αν χρειαστούν κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη και από τους δύο πόλους του δικομματισμού μιλάνε πλέον ανοιχτά για προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβρη, ενώ στην προοπτική αυτή συνηγορούν τόσο η στάση του πρωθυπουργού όσο και οι πιέσεις που ασκούνται από τα κέντρα της πλουτοκρατίας που καλούν τα κόμματα εξουσίας να τοποθετηθούν υπεύθυνα και όχι «δημαγωγικά» απέναντι στα υπάρχουσα κατάσταση.

Η φημολογία περί εκλογών χτες ενισχύθηκε και από τα όσα φέρεται να είπε ο Κ. Καραμανλής στο περιθώριο της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των «παραγωγικών τάξεων» ενόψει της ΔΕΘ. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στο ερώτημα για το αν θα κάνει εκλογές προτίμησε αντί απάντησης να σιωπήσει, ενώ για το αν θα κάνει ανασχηματισμό απάντησε «αφήστε να έχω μια πρωτοβουλία στα χέρια μου».

Παντιέρα η αυτοδυναμία

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε στους βουλευτές του Β' Θερινού Τμήματος της Βουλής, ανέφερε ότι «είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να οργανώσει την έξοδό του» και πρόσθεσε πως «τα διλήμματα του κ. Καραμανλή - ανασχηματισμός ή εκλογές - δεν είναι τα διλήμματα του πολίτη, γι' αυτό οι πολίτες λένε, δεν πάει άλλο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει το αίτημα που εκφράστηκε από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως και σε ερώτημα για την έντονη φημολογία περί πρόωρων εκλογών, είπε ότι δε σχολιάζει διάφορα σενάρια ή τμήματα σεναρίων και επισήμανε ότι οι απόψεις κατατίθενται, ο πρωθυπουργός τις ακούει. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ για πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμό.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπός του Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «όνειρα θερινής νυκτός» τα περί κυβέρνησης συνεργασίας, εκφράζοντας στην ουσία το φόβο του ΠΑΣΟΚ τα σενάρια αυτά να βλάψουν τις βλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αυτοδυναμία για αυτό όπως δήλωσε το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει «καθαρή εντολή» από τους Ελληνες πολίτες και «θα ήταν περιχάραξη της εντολής αυτής, εάν την πάρουμε, το να κάνουμε οποιαδήποτε συνεργασία με αυτούς οι οποίοι ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας».

Συνεχίζοντας, περιέγραψε το στίγμα της πολιτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ: «Επιζητούμε την αυτοδυναμία, την επιζητούμε όχι εξαιτίας κάποιας αυταρέσκειας, αλλά επειδή τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί είναι μεγάλα και χρειάζονται μια ισχυρή κυβέρνηση με καθαρή εντολή». Και επανέφερε το γνωστό ψευτοδίλημμα του ΠΑΣΟΚ «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ