Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ
Αποτράπηκε μεταφορά προσφύγων

Μετά από δυναμική παρέμβαση του ΠΑΜΕ, της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη, της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου και άλλων οργανώσεων

Μια νέα επιχείριση μεταφοράς προσφύγων επιχειρήθηκε να γίνει χτες, αυτή τη φορά από τη Σάμο με προορισμό τον Εβρο. Η επιχείρηση έμεινε ανεκτέλεστη, με την κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων και του λαού της Σάμου. Συγκεκριμένα, το απόγευμα, αστυνομικές δυνάμεις του νησιού έβαλαν σε λεωφορείο περίπου 60 μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, που βρίσκονταν στο Κέντρο Κράτησης στο Βαθύ. Ανάμεσά τους τέσσερις ανήλικοι (13, 14 και 16 χρόνων) αλλά και τραυματίες.

Κατά πληροφορίες, για να τους καθησυχάσουν, τούς είχαν πει ότι θα τους μεταφέρουν στην Αθήνα όπου τάχα θα τους απελευθέρωναν. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι με το πλοίο «Θεόφιλος» επρόκειτο να τους μεταφέρουν στην Καβάλα και από εκεί στον Εβρο. Πάντως, μία τέτοια επιχείρηση κάθε άλλο παρά «αθώα» μπορεί να είναι. Και μπορεί να είπαν στους μετανάστες ότι θα τους μετέφεραν στην Αθήνα, ωστόσο η μέχρι σήμερα πρακτική παραπέμπει αποκλειστικά και μόνο σε επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων στον Εβρο.

Εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια στάθηκαν η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, το ΠΑΜΕ, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου και άλλες οργανώσεις. Με το άκουσμα της είδησης της μεταφοράς, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, κατέλαβαν τον καταπέλτη του πλοίου και εμπόδισαν την αναχώρησή του, που ήταν προγραμματισμένη για τις 7.30 μ.μ.

Απέναντι σε ισχυρές δυνάμεις Λιμενικού και Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι διατράνωναν με συνθήματα για την αναγκαιότητα ταξικής αλληλεγγύης και κοινού αγώνα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων κόντρα στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, την εναντίωσή τους στον ιμπεριαλισμό. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν το πλοίο να φύγει λίγο πριν τις 9 μ.μ., δίχως τους μετανάστες, απόδειξη κι αυτό των αποτελεσμάτων που μπορεί να έχει η λαϊκή επαγρύπνηση και αταλάντευτη δράση, με μέτωπο στα μονοπώλια, την πολιτική και τις επιχειρήσεις τους, τους εφοπλιστάδες, τα καράβια και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ