Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγνωστη η τύχη των ανήλικων προσφύγων

Από τους 13 που έφτασαν προχτές στη ΜΚΟ, οι 12 - όπως λέει η οργάνωση - υπέγραψαν κάποιες δηλώσεις και έφυγαν με δική τους ευθύνη, άγνωστο για πού...

Δεκάδες ανήλικα προσφυγόπουλα καθημερινά χωρίζονται από τις οικογένειές τους και στη συνέχεια αγνοείται η τύχη τους...
Δεκάδες ανήλικα προσφυγόπουλα καθημερινά χωρίζονται από τις οικογένειές τους και στη συνέχεια αγνοείται η τύχη τους...
Αγνωστη είναι η τύχη των 12 από τους 13 ανήλικους πρόσφυγες που έφτασαν προχτές με το πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» στη Θεσσαλονίκη. Χτες το πρωί, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με το βουλευτή Γιάννη Ζιώγα, επισκέφτηκε και πάλι την ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ», όπου διαπίστωσαν ότι στον ξενώνα του Ωραιοκάστρου είχε παραμείνει μόνο ένας πρόσφυγας, καθώς οι υπόλοιποι μόλις έφτασαν Θεσσαλονίκη υπέγραψαν δηλώσεις αποχώρησης κι έφυγαν. Υπενθυμίζεται ότι η ΚΟΘ του ΚΚΕ με πρόσφατη ανακοίνωσή της μετά από την πρώτη επίσκεψη στην «ΑΡΣΙΣ» είχε ζητήσει να δοθούν όλα τα νόμιμα έγγραφα για τη διαμονή των προσφύγων στη χώρα.

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, «ΑΡΣΙΣ» και «Κοινωνική Αλληλεγγύη (Ιδρυμα Προστασίας Μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης)», που δηλώνουν ότι συνεργάζονται με το υπουργείο Εξωτερικών, οι ανήλικοι πρόσφυγες υπέγραψαν «δηλώσεις αποχώρησης» κι έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη για να βρουν την τύχη τους... Σύμφωνα, πάντα, με το καθεστώς που υπάρχει σε αυτές τις ΜΚΟ, η υπογραφή των «δηλώσεων αποχώρησης» είναι το «δικαίωμα» που τους δίνεται, εφόσον έχουν την «κηδεμονία του εαυτού τους» (δηλαδή, όταν «δηλώνουν» οι ανήλικοι πρόσφυγες ότι δεν έχουν γονείς). Και, στην αντίθετη περίπτωση, εάν, δηλαδή, θέλουν οι ανήλικοι πρόσφυγες, μπορούν να μείνουν στους ξενώνες μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Μάλιστα, εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Κοινωνική Αλληλεγγύη» ενημέρωσε το «Ρ» ότι τον τελευταίο μήνα γύρω στους 40 με 50 ανήλικους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από τη Μυτιλήνη όπου κρατούνταν. Η ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» είχε δηλώσει ότι οι 13 ανήλικοι που έφτασαν με το «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη. Ενώ η ΜΚΟ «Κοινωνική Αλληλεγγύη» δηλώνει ότι οι 13 ανήλικοι πρόσφυγες ήταν όλοι από το Αφγανιστάν, πλην ενός Ιρακινού, και πως τον τελευταίο μήνα οι ανήλικοι που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη ήρθαν όλοι από τη Μυτιλήνη κι όχι από τη Χίο όπου κρατούνταν φυλακισμένοι. Σύμφωνα με την «Κοινωνική Αλληλεγγύη», η συντριπτική τους πλειοψηφία υπέγραψε δηλώσεις αποχώρησης και, πιθανά, να έφυγαν για την Αθήνα. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι συνηθίζεται να αποτελεί η Θεσσαλονίκη ενδιάμεσο σταθμό για την Αθήνα όπου οι ανήλικοι πρόσφυγες έχουν «άκρες» για να φύγουν και πάλι αναζητώντας την τύχη τους σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ