Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
«Απελευθέρωση» της διάθεσης αντιιικών
  • Εξαρση της κερδοφορίας της φαρμακοβιομηχανίας πριν την έξαρση της πραγματικής πανδημίας
  • Στο προσκήνιο οι πάγιες ελλείψεις του ανεπαρκούς συστήματος Υγείας

Το «σκοτωμό» που έγινε στα φαρμακεία και εξαφάνισε απ' τα ράφια τους το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση ως συνολική πρακτική για την ...αντιμετώπιση της «νέας γρίπης», καθώς χτες αποφάσισε την απελευθέρωση δύο φαρμάκων («Ταμιφλού» και «Ρελένζα») που μέχρι τώρα χορηγούνταν μέσω των νοσοκομείων.

Την πρόταση για την «ελεγχόμενη απελευθέρωση της κυκλοφορίας των αντιιικών φαρμάκων εντός των επόμενων ημερών, για προληπτική και θεραπευτική χορήγηση έναντι του νέου στελέχους γρίπης Η1Ν1» - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - πήρε χτες ομόφωνα το Εθνικό Επιστημονικό Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έγινε δεκτή απ' τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Τα δύο φάρμακα είχαν δεσμευτεί ως ένα απ' τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης, και η διάθεσή τους άρχισε μέσα απ' τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων, όταν είχε διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι κάποιος είχε ήδη προσβληθεί απ' τον ιό της γρίπης Η1Ν1.

Τώρα, με αιτιολογία την «προληπτική και θεραπευτική χορήγηση έναντι του νέου στελέχους» και σε συνδυασμό ότι δεν υπάρχει ένα καθολικό δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα καθορίζει τις προτεραιότητες σε έκτακτες ανάγκες, σπρώχνει το αγαθό του φαρμάκου πιο βαθιά στους κανόνες της αγοράς. Μάλιστα, γι' αυτό το λόγο «ενθαρρύνεται και η χρήση των ταχέων διαγνωστικών δοκιμασιών για τους ιούς της γρίπης κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού». Μ' άλλα λόγια, ετοιμάζεται και η απελευθέρωση των διαγνωστικών διαδικασιών με νέα χαράτσια, είτε απευθείας στις τσέπες των εργαζομένων είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Ηδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) ενεργοποίησε τα 1.520 μέλη της - δηλαδή τις ιδιωτικές μονάδες υγείας. Η χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων θα γίνεται με «ειδικό συνταγολόγιο και όπου θα ενταχθεί και η συνταγογράφηση, του εμβολίου του πνευμονιόκοκκου των ενηλίκων».

Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου έχει λιανική τιμή 16 ευρώ και το 2008 είχαν διατεθεί 50.000 στη χώρα μας. Φέτος, μετά τον ...πανικό της «νέας γρίπης» εξαφανίστηκαν απ' τα ράφια των φαρμακείων 67.000 εμβόλια. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΕΟΦ, μέσα στον Αύγουστο αναμένεται η εισαγωγή 75.000 εμβολίων και συνολικά ως το τέλος του 2009, 290.000.

Εχοντας επίγνωση του τι ακριβώς θα συμβεί, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της απόφασής της υποστηρίζοντας ότι «δικλείδα ασφαλείας για τη συνταγογράφηση των αντιιικών θα αποτελέσει ο συστηματικός έλεγχος, από τον ΕΟΦ και το ΚΕΕΛΠΝΟ-ΕΚΕΠΥ-ΣΕΥΠ, του ειδικού εντύπου χορήγησης, καθώς και της κατανομής και της κατανάλωσης των αντιιικών».

Πρόκειται για ευχολόγια που όχι μόνο δεν οδήγησαν σε κανένα ουσιαστικό έλεγχο, αλλά αντίθετα αποτέλεσαν και το άλλοθι για απογείωση των φαρμακευτικών δαπανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ