Τρίτη 28 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Δυναμική απάντηση στις προκλήσεις της «CLUB MED»
  • Κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων στο ξενοδοχείο «ATHENIA GOLDEN COAST», μετά την απόλυση 25 καμαριέρων και την «επαναπρόσληψή» τους με χειρότερους όρους μέσω γραφείου επινοικίασης εργαζομένων
  • Προκλητική η διοίκηση, αφού με τα «φτερά» των νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ανεύθυνη αφού το μόνο που κάνει είναι να ...εφαρμόζει τους νόμους

Να καταργηθούν τα δουλεμπορικά απαίτησαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Να καταργηθούν τα δουλεμπορικά απαίτησαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Μια πρώτη δυναμική απάντηση απέναντι στις προκλήσεις της εργοδοσίας της πολυεθνικής τουριστικής επιχείρησης «CLUB MED» έδωσαν, το Σάββατο το πρωί, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και άλλα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω εταιρεία τον περασμένο Απρίλη απέλυσε όλες τις καμαριέρες, συνολικά 25, του ξενοδοχείου «ATHENIA GOLDEN COAST» στο Μαραθώνα. Στη συνέχεια, προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης παροχής υπηρεσιών με την εταιρεία επινοικίασης εργαζομένων «ISS», η οποία απασχολεί όλες τις απολυμένες (σ.σ.: και επιπλέον 12, δηλαδή, συνολικά 37 εργαζόμενες). Με τη σύμβαση οι εργαζόμενες αυτές παραχωρήθηκαν ξανά στο ίδιο ξενοδοχείο, αυτή τη φορά όμως με την ειδικότητα της καθαρίστριας, ενώ κάνουν τη δουλειά της καμαριέρας.

Να καταργηθούν τα δουλεμπορικά

Λίγο μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου, μέλη και στελέχη του Συνδικάτου και των άλλων ταξικών συνδικάτων συγκεντρώθηκαν στο χώρο του ξενοδοχείου. Με τα πανό τους, που ανέγραφαν «Καμιά απόλυση δε θα περάσει» και «Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά, να καταργηθούν τα δουλεμπορικά», έκαναν συμβολική πορεία και συγκέντρωση έξω απ' την κεντρική είσοδο του τουριστικού συγκροτήματος. Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ και συνθήματα, όπως, «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», κάλεσαν τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου στα ελληνικά και στα γαλλικά (σ.σ.: πάνω από 70 εργαζόμενοι είναι Γάλλοι) να αντισταθούν στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας: «Σήμερα είναι οι καμαριέρες, αύριο θα είναι κάποιες άλλες ειδικότητες. Πριν να είναι αργά όλοι μαζί πρέπει να ακυρώσουμε αυτές τις παράνομες ενέργειες της εργοδοσίας και να εμποδίσουμε τα χειρότερα που σχεδιάζει». Η πρωτοβουλία αυτή «έσπασε» τη βιτρίνα της πολυεθνικής, ξεσκέπασε τις αντεργατικές αποφάσεις και τους σχεδιασμούς της εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη των ταξικών σωματείων.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ απαίτησαν συνάντηση με τον προσωπάρχη, από τον οποίο και ζήτησαν απάντηση για τις προκλήσεις της εταιρείας. Η μόνη απάντηση ήταν πως ο ίδιος ήταν ...αναρμόδιος. Τότε οι συνδικαλιστές προχώρησαν στο συμβολικό αποκλεισμό για περίπου μία ώρα της κεντρικής εισόδου του ξενοδοχείου απαιτώντας ουσιαστική απάντηση απ' την πλευρά της εταιρείας.

«Μπουρλότο» στις εργασιακές σχέσεις

Κάτω από την πίεση η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της πολυεθνικής μίλησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο του Συνδικάτου, Γεωργία Φλούδα. Η διευθύντρια, για μια ακόμη φορά, διατύπωσε τους προκλητικούς ισχυρισμούς της εργοδοσίας δηλώνοντας μάλιστα πως το μόνο που κάνει, είναι να εφαρμόζει τους νόμους, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα να απασχολούν προσωπικό μέσω των γραφείων ενοικίασης εργαζομένων. Επιβεβαίωσε δηλαδή την αμέριστη στήριξη που έχει το μεγάλο κεφάλαιο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην υπερεκμετάλλευση και την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Η πρόεδρος του Συνδικάτου, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και απαντώντας παράλληλα στις προκλήσεις της εργοδοσίας, επισήμανε: «Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό. Μπουρλότο στη συλλογική σύμβαση και σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Τους είπαμε ότι θα έχουν κάθε μέρα απέναντί τους το δικό μας νόμο που λέει ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε να περάσουν αυτά τα αντεργατικά μέτρα». Επίσης, τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης των ίδιων των εργαζομένων γύρω από τα ταξικά συνδικάτα, το μόνο δρόμο για να ακυρώσουν τις αντεργατικές επιβουλές και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Από την πλευρά του ο Κώστας Ζιώγας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, σημείωσε: «Σήμερα συμμετέχουμε σε αυτήν την κινητοποίηση σαν Ομοσπονδία για ν' αποδείξουμε ότι πρέπει να εκφραστεί η ταξική αλληλεγγύη μεταξύ των κλάδων των εργαζομένων. Οπως ενιαία είναι η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, έτσι ενιαία πρέπει να είναι και η απάντησή της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάτω τα χέρια από τις εργαζόμενες, δεν θα περάσει η εργοδοτική βία(2023-08-31 00:00:00.0)
Με συνελεύσεις στα ξενοδοχεία προετοιμάζουν την απεργία(2017-07-01 00:00:00.0)
Δεν διαπραγματεύονται τα δικαιώματά τους(2011-10-26 00:00:00.0)
Δε θα περάσει το χτύπημα των ΣΣΕ(2009-08-26 00:00:00.0)
Οχι στα σχέδια για κατάργηση των ΣΣΕ(2009-08-25 00:00:00.0)
Πολύτιμη πείρα από τους ταξικούς αγώνες(2008-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ