Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ
Πολιτική «πυγμής» κατά των μεταναστών
  • Ο συντονισμός των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των μεταναστών στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ
  • Ως ζήτημα που άπτεται της «ασφάλειας» της χώρας εμφανίζει η κυβέρνηση το μεταναστευτικό, επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση πολλαπλών επιδιώξεων

Ο συντονισμός των δυνάμεων καταστολής με στόχο το διωγμό των μεταναστών, στο πλαίσιο της βάρβαρης κοινής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Με την εμπλοκή του ΚΥΣΕΑ στο μεταναστευτικό ζήτημα η κυβέρνηση θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ότι συνεχίζει την πολιτική πυγμής απέναντι στους μετανάστες, πολιτική που εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα: την υπερεκμετάλλευση των ίδιων των μεταναστών αλλά την αξιοποίηση του προβλήματος για να πάρει νέα μέτρα καταστολής κατά του λαϊκού κινήματος. Ταυτόχρονα βέβαια η κυβέρνηση, όπως και το ΠΑΣΟΚ, στήνουν άθλια παιχνίδια στις πλάτες των μεταναστών, τους οποίους επιχειρούν να φέρουν σε αντιπαράθεση με τους άλλους εργαζόμενους, εμφανίζοντάς τους ως υπαίτιους για την ανεργία, την εγκληματικότητα κοκ.

Η κυβέρνηση ευθέως πλέον δηλώνει ότι αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως «εν δυνάμει απειλή» για την ασφάλεια της χώρας και στο πλαίσιο αυτό δικαιολογεί τη χρήση στρατιωτικών και αστυνομικών μέσων για την αντιμετώπισή τους. Αυτό παραδέχθηκε ουσιαστικά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε πώς εξηγείται η εμπλοκή του ΚΥΣΕΑ στο μεταναστευτικό ζήτημα, είπε ότι πρόκειται για «το ανώτατο κυβερνητικό όργανο που έχει την ευθύνη για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της χώρας». Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Ευ. Αντώναρος αρνήθηκε ότι «χρησιμοποιούνται στρατιωτικά μέσα κατά των μεταναστών», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «χρησιμοποιούνται από τις διωκτικές αρχές της χώρας εκείνες οι νόμιμες μέθοδοι που είναι απαραίτητες για να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους οι οικονομικοί μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν».

Πιο καθαρά ωστόσο το είχε εκφράσει σε ομιλία του την περασμένη βδομάδα ο Β. Μεϊμαράκης, όπου είχε τονίσει ότι «το κύμα των λαθρομεταναστών, συνιστά εν δυνάμει απειλή για τις περισσότερο ανεπτυγμένες κοινωνίες της Δύσης, με συνέπειες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές»...

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια από το ΝΑΤΟ, όπως είχε προαναγγείλει πριν λίγες μέρες ο Πρ. Παυλόπουλος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον εξαναγκασμό ορισμένων χωρών προέλευσης μεταναστών, όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, να δεχθούν πίσω τους ανθρώπους που οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων ανάγκασαν να φύγουν από τον τόπο τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «διέψευσε» πάντως ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε το αίτημα για συνδρομή του ΝΑΤΟ. «Δεν έγινε σήμερα καμία συζήτηση γι' αυτό το θέμα και δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ».

Από την πλευρά του ο Πρ. Παυλόπουλος προτίμησε να αναδείξει την «επιτυχία» της κυβέρνησης, να καταφέρει δηλαδή να πιέζει η ΕΕ την Τουρκία να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής που είχε υπογράψει με τη χώρα μας το 2001. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στις 16 του μήνα η κυβέρνηση θα επαναφέρει το θέμα στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Μπαρό, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα είχε δηλώσει ότι «η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που περιλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή της διαδικασία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε συζήτηση για τη δημιουργία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, κυρίως σε πρώην στρατόπεδα, όπου έγινε συγκεκριμένη αναφορά στο στρατόπεδο στη Ριτσώνα. Η κυβέρνηση, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, προσδοκά ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει τα «κέντρα φιλοξενίας μη νόμιμων μεταναστών», όπως κατ' ευφημισμόν τα αποκαλεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ