Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Πιέσεις για λύση μέχρι το χειμώνα

Τις αμερικανικές απαιτήσεις για γρήγορη διευθέτηση μετέφερε στην Αθήνα ο διαμεσολαβητής Μ. Νίμιτς

Τις αμερικανικές απαιτήσεις για διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα, προκειμένου αυτή η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μετέφερε σε Αθήνα και Σκόπια ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαμεσολαβητής προτείνει το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ως διεθνή ονομασία αυτής της χώρας. Η λύση αυτή έχει γίνει γίνει αποδεκτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και από τις δύο πλευρές. Αγκάθι, ωστόσο, παραμένει το εύρος της χρήσης της προτεινόμενης ονομασίας. Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει πως η ονομασία πρέπει να ισχύει έναντι όλων των σχέσεων του κράτους. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιδιώκει η νέα ονομασία να ισχύει μόνο για τις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα.

Χτες ο Μ. Νίμιτς συναντήθηκε στην Αθήνα με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Στόχος της συνάντησης, όπως διατυπώθηκε στις δηλώσεις, ήταν «η αναθέρμανση της διαδικασίας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ».

Ο διαμεσολαβητής εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πιθανότητα να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας. Ταυτόχρονα, αρνήθηκε την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος. «Δεν πιστεύω σε προθεσμίες», τόνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης, πιστεύω στις συνομιλίες για μία λύση προς αμοιβαίο όφελος, πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης, γι' αυτό είμαι και πιο αισιόδοξος από πριν».

Εξερχόμενος από το γραφείο της υπουργού, είπε ότι προσκόμισε ιδέες που συνιστούν μικρές αλλαγές στην πρόταση του Οκτώβρη, η οποία περιελάμβανε το όνομα «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας». Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο Νίμιτς είπε πως «η Αθήνα και τα Σκόπια θα μελετήσουν τις ιδέες μου και εγώ θα είμαι σε επαφή με όλες τις πλευρές». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι κοινός παρονομαστής είναι «η αμοιβαία επιθυμία προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι σχέσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης».

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, αναμένεται να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη.

Στη συνέχεια, ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. «Εγινε μια καλή συζήτηση», είπε αμέσως μετά στους δημοσιογράφους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, ερωτηθείς εάν συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Νίμιτς, είπε ότι «από τη δική μας πλευρά έχουμε κάνει εποικοδομητικές κινήσεις και βήματα και απομένει τώρα να ανταποκριθεί η γείτονα χώρα και να παίξει το δικό της ρόλο σε αυτή τη διαπραγμάτευση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ