Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσουν οι απελάσεις προσφύγων και μεταναστών

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή ενάντια στην ομαδική απέλαση 55 Πακιστανών

Παρέμβαση ενάντια στην ομαδική απέλαση 55 Πακιστανών με ειδική πτήση τσάρτερ, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον πρεσβευτή της χώρας, πραγματοποίησε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Σπύρου Χαλβατζή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση εναρμονισμένη με τα αντιδραστικά και απάνθρωπα μέτρα που εφαρμόζει η ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως η επαναπροώθηση στις χώρες προέλευσης ή απλώς διέλευσης, προχώρησε σε ομαδική απέλαση 55 Πακιστανών με ειδική πτήση τσάρτερ, σε συνεργασία με τον πρεσβευτή της χώρας.

Η πράξη αυτή είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις. Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι οι απελαθέντες διατρέχουν κινδύνους λόγω της απέλασης, με δεδομένο, ότι στο Πακιστάν κυβερνά ένα αυταρχικό, αμερικανόδουλο καθεστώς και η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο πολεμικών επιχειρήσεων των ιμπεριαλιστών με 2,5 εκατ. πρόσφυγες.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, ότι οι απελαθέντες δεν έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν κινδυνεύουν, με δεδομένη την απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να χορηγούν πολιτικό άσυλο και τα χίλια μύρια εμπόδια που βάζουν, ακόμη και σε ανθρώπους που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι πρόσφυγες.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να δοθεί λύση που θα σέβεται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, για νομιμοποίηση της προσωρινής ή μακροβιότερης παραμονής τους στη χώρα μας (παροχή ασύλου ή ανθρωπιστικού καθεστώτος, άδεια διαμονής), για διευκόλυνση της οικειοθελούς μετακίνησής τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, για εγκατάστασή τους σε ανοικτούς χώρους φιλοξενίας που θα πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Επειδή οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι θύματα των επεμβάσεων και της εκμετάλλευσης του ιμπεριαλισμού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν θα σταματήσουν οι απελάσεις των προσφύγων και μεταναστών και αν θα πάρει μέτρα για λύσεις που θα σέβονται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ