Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ»
Μέτρα - στήριγμα του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου

Την παροχή οικονομικών ενισχύσεων και κινήτρων προς το μεγάλο κεφάλαιο για την «τόνωση της επιχειρηματικότητας», σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της «ρευστότητας» των τραπεζών και την επιβολή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως επιβάλλει η στρατηγική της Λισαβόνας, έθεσαν ως προτεραιότητα οι Ευρωπαίοι «σοσιαλιστές» κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασής τους στις Βρυξέλλες.

Τις συγκεκριμένες αντιλαϊκές θέσεις, που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για τους επιχειρηματικούς ομίλους, στήριξε απόλυτα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Στη συνάντηση του «ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος» συμμετείχαν και οι εν ενεργεία «σοσιαλιστές» πρωθυπουργοί, οι οποίοι αμέσως μετά συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στους σχεδιασμούς των ηγετών της για επέλαση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε τρία θέματα: Τις προτάσεις και τις θέσεις των «σοσιαλιστών» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη στάση που θα κρατήσουν στην επανεκλογή Μπαρόζο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το θέμα της μετανάστευσης. Στην τοποθέτησή του ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ:

-- «Της συγκρότησης ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με στόχο την Πράσινη Ανάπτυξη και την Απασχόληση». Προτείνει επί της ουσίας να δοθούν χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τις κοινοτικές επιδοτήσεις για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών που θα επενδύσουν στην «πράσινη ανάπτυξη».

-- «Της αλλαγής της φορολογικής πολιτικής». Προκειμένου να προσφερθούν νέες φοροαπαλλαγές στους κεφαλαιοκράτες που θα επενδύσουν στην «πράσινη οανάπτυξη».

-- «Της διασφάλισης κεφαλαιακής επάρκειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Να δεσμευτούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ ώστε τα «πακέτα» οικονομικής στήριξης να φτάσουν έγκαιρα στις τράπεζες και να χορηγηθούν και νέα αν χρειαστεί...

Μετά τη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του επανέλαβε τις προτάσεις των Ευρωπαίων «σοσιαλιστών», «να αλλάξουμε την Ευρώπη. Να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική, να αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να επενδύσουμε στον άνθρωπο, να επενδύσουμε στην Παιδεία, στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, στην κοινωνική συνοχή. Να επενδύσουμε στη μικρομεσαία επιχείρηση, στην πραγματική οικονομία κι όχι μόνο στις τράπεζες. Να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη, που θα μας βάλει σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον. Και, βεβαίως, να επενδύσουμε σε μια κοινοτική αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά το θέμα των μεταναστών, φυλάσσοντας τα σύνορά μας, αλλά και εντάσσοντας σωστά τους μετανάστες στις κοινωνίες μας, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο». Να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι για την έφοδο του κεφαλαίου σε όλα τα πεδία ζητά ο Γ. Παπανδρέου, ενώ τους μετανάστες τους θέλει είτε υποταγμένους, πάμφθηνη δύναμη στα χέρια του κεφαλαίου, είτε εκτός συνόρων.

«Ασορτί» με τις αντιλαϊκές θέσεις του «μανιφέστου» τους

Θυμίζουμε πως στο μανιφέστο των «σοσιαλιστών», που πριν τις ευρωεκλογές έδωσαν στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται και οι παρακάτω θέσεις σε ό,τι αφορά στις εργασιακές θέσεις:

-- «Η κινητικότητα θα πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση»!! Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα πρέπει να μάθουν να ...εργάζονται με τη ...λογική της «ευελφάλειας», αφού παρέχεται στους εργοδότες το «δικαίωμα» να τους απασχολούν με τους χειρότερους εργασιακούς όρους και μετά να τους πετάνε στο δρόμο.

-- «Ολα τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να ελέγχονται ώστε να διασφαλίζουν και να βελτιώνουν την απασχολησιμότητα και τις ευκαιρίες απασχόλησης». Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά το μετατρέπουν σε ...«ευκαιρία απασχόλησης» με ανάλογη αμοιβή!

-- «Πρέπει να προωθήσουμε πρόγραμμα δεξιοτήτων για την κατάρτιση των εργαζομένων» και την «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας»! Με χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς επιδιώκουν να προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, χωρίς φυσικά κανένα δικαίωμα.

-- «Επιβάλλεται χρηματοδότηση προγραμμάτων ανταλλαγής εμπειριών σε σχέση με την εκπαίδευση και την κατάρτιση με τη συμμετοχή μαθητευόμενων και μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων»... Επιδιώκουν να ρίξουν στα χέρια των εργοδοτών νέους ανθρώπους που ακόμα φοιτούν σε σχολεία και σχολές...

-- «Προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο για τις αμοιβές που θα περιλαμβάνει την ανάγκη για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, οι οποίοι θα συμφωνούνται είτε με νόμο είτε με συλλογική διαπραγμάτευση»... Επιδιώκουν «καμουφλαρισμένα» να προωθήσουν τους στόχους των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για την καταβολή «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τους κατώτατους μισθούς.

Για το θέμα της μετανάστευσης ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε τα οκτώ σημεία που πρόσφατα πρότεινε με τίτλο «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση» και συνηγορούν στην επιβολή νέων μέτρων κατά των μεταναστών, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, ενεργοποίηση των συνθηκών «επαναπροώθησής» τους και επίσπευση των διαδικασιών «απέλασής» τους.

Οσον αφορά στην επανεκλογή Μπαρόζο ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι οι «σοσιαλιστές» πρέπει να καταψηφίσουν «αποτιμώντας την προηγούμενη θητεία του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ