Κυριακή 7 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Ρίξε στην κάλπη ΚΚΕ

Eurokinissi

Μέρα της κάλπης η σημερινή, μέρα, που η ψήφος των απλών ανθρώπων του μόχθου μπορεί να γίνεται προσδοκία για καλύτερες μέρες, αν σημαδέψει σωστά. Βεβαίως, οι ευρωεκλογές δεν αλλάζουν κυβερνήσεις. Αλλά η ψήφος σήμερα έχει αποφασιστική σημασία για την πορεία του καπιταλιστικού συνασπισμού κρατών που ονομάζεται ΕΕ. Πάνω απ' όλα, αυτή η πορεία αλληλοδιαπλέκεται και αλληλοεπηρεάζεται από την πορεία της κάθε χώρας. Επομένως, έχει αποφασιστική σημασία και για την πορεία της Ελλάδας. Την πορεία της Ελλάδας, από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού, γιατί υπάρχει και η σημερινή Ελλάδα της πλουτοκρατίας. Οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να καθορίσουν την πορεία της χώρας μας, άρα και την πορεία της ΕΕ, με βασικό κριτήριο τη ζωή τους, τα συμφέροντά τους, την επιδίωξη να διαμορφώνουν οι ίδιοι τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, στις οποίες θέλουν να ζήσουν. Να καθορίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους, με βάση τα συμφέροντά τους. Που η πραγματοποίησή τους εξαρτάται από την πολιτική και την εξουσία που την εφαρμόζει σε κάθε κράτος και εξαρτάται από την ΕΕ.

Ολόκληρη την προεκλογική περίοδο, στην Ελλάδα, για την ΕΕ και τις επιλογές της δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση. Καμιά συζήτηση για το ρόλο που παίζει στην καθημερινότητα του λαού η ΕΕ.


Δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι όλα τα άλλα κόμματα, πριν απ' όλα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είχαν κάθε συμφέρον να μη γίνει συζήτηση σε βάθος για τις επιλογές της ΕΕ, γιατί τότε θα ήταν υποχρεωμένα μπροστά στις ευρωεκλογές, που διεκδικούν την ψήφο του λαού, να απολογηθούν επειδή συμφωνούν με τις αντιδραστικές επιλογές της. Επρεπε να πουν στο λαό ότι τον κορόιδεψαν με τόσα μεγάλα ψέματα για την ΕΕ. Γιατί είπαν τεράστια ψέματα, για τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που θα έχει, ιδιαίτερα μετά το 1992, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ ψήφιζαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ψέματα ότι θα αυξηθούν οι μισθοί και το λαϊκό εισόδημα με την περιβόητη σύγκλιση. Οτι θα βρουν αγορά οι μικρομεσαίοι αγρότες για τα προϊόντα τους. Οτι θα υπάρξει ευημερία για το λαό και τη νεολαία, και πολλά άλλα.

Τώρα ξέρουμε από την πείρα ότι τίποτα τέτοιο δεν έγινε για τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Επομένως, η ψήφος για το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να είναι ψήφος αποδυνάμωσης της ΕΕ που σημαίνει αποδυνάμωση σε κάθε χώρα, άρα και στην Ελλάδα, της πολιτικής και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Γιατί η στάση κάθε πολιτικού κόμματος απέναντι στην ΕΕ καθορίζεται από τη στάση που αυτό έχει απέναντι στον καπιταλισμό της χώρας του. Αν, δηλαδή, παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, ή αν παλεύει για τον εκσυγχρονισμό της κυριαρχίας τους. Αυτή τη διέξοδο προβάλλει και παλεύει το ΚΚΕ. Η νίκη του λαού, ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, που κοινωνικοποιεί τα μέσα παραγωγής, σχεδιάζει την οικονομία, προγραμματίζει, κάνει την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, που θα ελέγχουν πραγματικά την οικονομία και την εξουσία, να είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν. Το σήμερα με το αύριο συνδέεται με την αντεπίθεση, με την ανασύνταξη του κινήματος, πριν απ' όλα του εργατικού, με την ανοδική συνεχή και σταθερή πορεία του ΚΚΕ.


Το ερώτημα ποια Ελλάδα σε ποια Ευρώπη καθορίζει και τη σημερινή ψήφο. Ψήφος που έχει τη δική της επίδραση στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις.

Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ενάντια στην ίδια την ΕΕ, για να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα πρέπει να εναντιώνεται πρώτα και κύρια στην πολιτική που εφαρμόζεται στο κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ, στην εξουσία που την εφαρμόζει με τελικό σκοπό την ανατροπή της και βεβαίως να εναντιώνεται συνολικά στην ΕΕ. Ετσι θα αρχίσει και το ξήλωμα αυτής της αντιδραστικής διακρατικής Ενωσης.

Μπορούν, λοιπόν, οι εργάτες, οι αγρότες, τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, τώρα, έχοντας την πείρα των αρνητικών συνεπειών της αντιλαϊκής ευρωενωσιακής πολιτικής, να την καταδικάσουν, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση και τα κόμματα που την εφαρμόζουν στη χώρα μας, τη στηρίζουν ή την ανέχονται. Δεν πρέπει να λαθέψουν. Κόκκινη ψήφος είναι το βόλι, που χτυπά ίσια στην καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό σήμερα, δαγκωτό ΚΚΕ. Μ' αυτές τις σκέψεις για την ώρα της κάλπης, δίνουμε στους αναγνώστες του «Ρ» τα αποτελέσματα της αναμέτρησης των ευρωεκλογών του 2004, αλλά και αυτά των εθνικών εκλογών του 2007, σε κάθε νομό, και τα συνοπτικά αποτελέσματα στην επικράτεια.



Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ