Κυριακή 7 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Χτυπούν εργασιακές σχέσεις και μισθούς

Με βασικές προτεραιότητες του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του το σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων και το «πάγωμα» των μισθών, ξημερώνει η επομένη των ευρωεκλογών για τους εργάτες. Η αντεργατική επίθεση δεν πρόκειται να λήξη με την ολοκλήρωση του κύκλου της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Η «ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων», την οποία επικαλέστηκαν και οι απεσταλμένοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πρόσφατη επίσκεψή τους στη χώρα μας, σηματοδοτεί τη διαρκή προσπάθεια από την πλευρά του κεφαλαίου και των κομμάτων του για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, όρος απαραίτητος για τη διαρκή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής που έγινε στην Πράγα και οι συμφωνίες των κοινωνικών «εταίρων» για την αντιμετώπιση της κρίσης διαμορφώνουν ως εξής την κατάσταση για τους εργαζόμενους από τις 8 του Ιούνη:

  • Ενίσχυση της «ευελφάλειας»: Οπως συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών - μελών χρειάζεται «διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας», αλλά με την «προσωρινή προσαρμογή των ωρών εργασίας». Δηλαδή, επέκταση και δημιουργία νόμων όπως αυτός με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ το 1998 καθιέρωσε την εκ περιτροπής απασχόληση του εργαζόμενου για όσο χρονικό διάστημα και όποτε κρίνουν απαραίτητο οι δείκτες κερδοφορίας της επιχείρησης για την οποία δουλεύει.
  • Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για την προώθηση στην αγορά εργασίας των «ευάλωτων» κοινωνικών ομάδων (γυναίκες, νέοι, ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι). Το ΔΝΤ επισήμανε ότι χρειάζεται προώθηση της μερικής απασχόλησης για τη διευκόλυνση της απασχόλησης γυναικών και νέων. Ενα συνηθισμένο «κίνητρο» που παρέχεται, είναι π.χ. το κράτος να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη. Σ' αυτήν την κατεύθυνση ΣΕΒ και ΓΣΕΕ προτείνουν στα 11 σημεία της συμφωνίας τους να μειωθούν σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στο ύψος που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό.
  • Αξιοποίηση δημόσιου χρήματος για τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού «κόστους», για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης με όρους ομηρίας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση υπουργείο Απασχόλησης - ΟΑΕΔ - ΚΕΔΚΕ υπέγραψαν συμφωνία για την απασχόληση 20.000 ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με συμβάσεις 36μηνης διάρκειας και χρηματοδότηση κατά 60% από τους δήμους και 40% από το κράτος και τον όρο οι συμβάσεις να μη μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Μέτρο που γενικεύεται ραγδαία, εκβιάζοντας τους ανέργους να δεχτούν θέσεις απασχόλησης με ημερομηνία λήξης και πετσοκομμένα δικαιώματα.
Στόχος το πάγωμα των μισθών

Ανάβοντας το πράσινο φως για την όξυνση της επίθεσης στα μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων, το κράτος - εργοδότης δεν έδωσε καμία αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων για το 2009. Μ' αυτόν τον τρόπο η επόμενη χρονιά θα βρει τους δημοσίους υπαλλήλους να διεκδικούν αυξήσεις με αφετηρία τα δεδομένα του 2008, ενώ τα βοηθήματα που μοιράστηκαν κάνουν σαφείς τις επιδιώξεις της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις αυξήσεις των μισθών με μια επιδοματική πολιτική, που θα έχει επίδραση και στις αποδοχές με βάση τις οποίες υπολογίζεται η σύνταξη.

Καλύτερο «προηγούμενο» βέβαια δε θα μπορούσαν να περιμένουν οι βιομήχανοι, καθώς η χρονιά που έρχεται θα είναι χρονιά διαπραγματεύσεων για την επόμενη ΕΓΣΣΕ. Τις «αντοχές» της οικονομίας ήδη έχουν σπεύσει να υπερασπιστούν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, δείχνοντας μεγάλη κατανόηση για τη δοκιμασία που περνά το κεφάλαιο λόγω της κρίσης. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας ήταν αυτοί που υπέγραψαν τον Απρίλη Συλλογική Σύμβαση με μηδενικές αυξήσεις επ' αόριστον.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ