Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σ. Νίκανδρος Κεπέσης
  • Η πολιτική του κηδεία γίνεται σήμερα, ώρα 11 το πρωί, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου
  • Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

«Εφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών σε ηλικία 95 χρόνων, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Νίκανδρος Κεπέσης, ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ στην ηρωική μάχη της Ηλεκτρικής που έσωσε τον Πειραιά από την καταστροφή που είχαν σχεδιάσει οι Γερμανοί κατακτητές πριν από την αποχώρησή τους. Η πολιτική κηδεία του Νίκανδρου Κεπέση γίνεται σήμερα, ώρα 11 το πρωί, από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ο Νίκανδρος Κεπέσης, αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης, καπετάνιος του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά, πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά των ναζί κατακτητών, με γνωστότερη τη Μάχη της Ηλεκτρικής ενάντια στα στρατεύματα κατοχής, το 1944. Μετά την απελευθέρωση, ο Νίκανδρος Κεπέσης, όπως όλοι οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, ανταμείφθηκε με πολυετείς φυλακίσεις και εξορίες - συνολικά έμεινε στη φυλακή 22 χρόνια - καταδικασμένος σε ισόβια από τα δικαστήρια σκοπιμότητας του μεταβαρκιζιανού καθεστώτος.

Ο Νίκανδρος Κεπέσης εκλέχτηκε, αρχικά, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και, στη συνέχεια, μέλος της, από το 1950 έως το 1987. Επίσης, εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ στον Πειραιά την περίοδο 1978-1981. Εγραψε πολλά βιβλία, ιστορικά - αντιστασιακά κλπ., μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας εκλέχτηκε επίτιμος πρόεδρος.

Υπήρξε ο πρώτος εκδότης του «Ριζοσπάστη» στην πρώτη περίοδο της νόμιμης επανέκδοσής του (από την 25η Σεπτέμβρη 1974 έως το 1978), μετά από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας.

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της, η ΚΕ του ΚΚΕ, για το θάνατο του Νίκανδρου Κεπέση, αναφέρει:

«Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης Νίκανδρος Κεπέσης.

Ο Νίκανδρος Κεπέσης, γεννημένος το 1914 στο Λισίβι της Μ. Ασίας, ήρθε προσφυγόπουλο στον Πειραιά. Εβγαλε το Γυμνάσιο το 1931. Δουλεύοντας στην Εταιρεία Λιπασμάτων γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Από μαθητής το 1930 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1936 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 -1941, με το βαθμό του έφεδρου ανθ/γού. Αναδείχτηκε σε καπετάνιο του 6ου Ανεξάρτητου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πειραιά, που έδωσε νικηφόρες μάχες ενάντια στους ναζί κατακτητές, με πιο σημαντική τη μάχη της Ηλεκτρικής.

Μετά την απελευθέρωση συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Εμεινε στις φυλακές και στις εξορίες από το 1946 μέχρι τα τέλη του 1963. Στη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου, πιάστηκε και έμεινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων 56 μήνες.

Στη Γ' Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, το 1950, όντας φυλακή, εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Στην ΚΕ εκλεγόταν μέχρι το 12ο Συνέδριο (1987). Υπήρξε βουλευτής του ΚΚΕ, συγγραφέας πολλών βιβλίων και επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του».

Επίσης, η Συντακτική Επιτροπή και οι εργαζόμενοι του «Ριζοσπάστη» εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του σ. Νίκανδρου Κεπέση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ