Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προφυλακίστηκαν άλλοι δύο κατηγορούμενοι

Αλλοι δύο κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της «Ζήμενς» κρίθηκαν χτες προφυλακιστέοι. Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι Ηλ. Γεωργίου και Γ. Σκαρπέλης μετά τις τυπικές απολογίες τους στον 4ο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό.

Από νωρίς χτες το πρωί είχαν εξελιχθεί σκηνές απείρου κάλλους στα δικαστήρια. Οι κατηγορούμενοι επικαλούμενοι τους κανόνες της δικονομίας είχαν υποβάλει αίτημα εξαίρεσης του ανακριτή κατηγορώντας τον για μεροληψία, ενώ υπέβαλαν και τρίτη μήνυση σε βάρος του. Στην αίτησή του ο Ηλ. Γεωργίου υποστήριξε: «η συμπεριφορά του υπό εξαίρεση ανακριτή η οποία μάλιστα συνιστά και επ' αυτοφόρω διωκόμενο αδίκημα, πλήττει βάναυσα τον βασικό πυρήνα δικαιωμάτων μου, ισοδυναμεί με τον θεσμό των βασανιστηρίων και κατ' ακολουθία, όχι απλώς υφίσταμαι μεροληψία σε βάρος μου από τον συγκεκριμένο δικαστικό λειτουργό, αλλά τεκμήριο ενοχής του». Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα προσφύγει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Στο μεταξύ, μόλις έγινε γνωστό ότι ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός θα λάβει απολογίες από τους κατηγορούμενους, ο συνήγορος του πρώην διευθυντικού στελέχους του ΟΤΕ, Δ. Τσοβόλας, εισέβαλε στο ανακριτικό γραφείο φωνάζοντας «ντροπή σας». Παράλληλα, ο κατηγορούμενος Γ. Σκαρπέλης δήλωσε ότι επιθυμεί να απολογηθεί αλλά παρουσία των δικηγόρων υπεράσπισής του και πρόσθεσε ότι παραβιάζονται τα υπερασπιστικά του δικαιώματα, καθώς δεν του χορηγούνται όλα τα έγγραφα της δικογραφίας.

Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Μ. Αντώναρου που χαρακτήρισε προσωρινά κρατούμενο τον Γ. Σκαρπέλη. Το γεγονός αυτό έκανε να αντιδράσουν όλοι οι συνήγοροι των κρατουμένων, οι οποίοι μίλησαν για προειλημμένη απόφαση.

Τελικά, ο Γ. Σκαρπέλης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς, καθώς εμφάνισε υψηλή πίεση και συμπτώματα δυσφορίας την ώρα που βρισκόταν ενώπιον του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία. Στο νοσοκομείο αργά το απόγευμα πήγε και ο ανακριτής προκειμένου να λάβει την υπογραφή του κάτω από την «τύποις» απολογία του.

Ο Γ. Σανιδάς

Σε σίριαλ εξελίσσεται και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την επίδοση όλων των αντιγράφων της δικογραφίας ή όχι στους κατηγορούμενους. Παρέμβαση στο θέμα αυτό έκανε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς λίγες μέρες πριν συνταξιοδοτηθεί. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσο να ασκήσει έφεση, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Οργανισμού των Δικαστηρίων, κατά των βουλευμάτων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που επέτρεπαν στους κατηγορούμενους να πάρουν όλα τα αντίγραφα της δικογραφίας.

Τα δύο βουλεύματα είχαν εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή και δέχονταν ότι οι δύο κατηγορούμενοι Ηλ. Γεωργίου και Γ. Σκαρπέλης, καθώς και ο φυγόδικος Χρ. Καραβέλας μπορούν να λάβουν το σύνολο της δικογραφίας για το σκάνδαλο της Ζήμενς και όχι μόνο το σκέλος για τη σύμβαση 8002 για την ψηφοποίηση του ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος την περασμένη Δευτέρα είχε αναθέσει στον εισαγγελέα Εφετών κ. Καραγιάννη να ασκήσει έφεση κατά των δύο βουλευμάτων, ενώ εκείνος αρνήθηκε, κρίνοντας ότι η αιτιολογημένη απόφαση του δικαστικού συμβουλίου είναι ορθώς αιτιολογημένη.

Στο μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας σε χτεσινή ανακοίνωσή της καταγγέλλει τα όσα διαδραματίζονται στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει ότι έχουμε μια «σπασμωδική προσφυγή σε ακραία και εκδικητικά μέτρα εναντίον δικαίων και αδίκων που προκαλούν φόβο και καταρρακώνουν το κύρος του κράτους».

Σχετικά με το ένταλμα σύλληψης, οι δικηγόροι αναφέρουν ότι η «έκδοση αιτιολογημένου εντάλματος συλλήψεως συγχωρείται μόνο σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις και εφ' όσον τούτο είναι απολύτως αναγκαίο για την αποτροπή της αποδεδειγμένα προπαρασκευαζόμενης φυγής ή της επικείμενης τέλεσης εγκλημάτων από τον συλλαμβανόμενο».

Αντίθετα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) φαίνεται να επιδοκιμάζει τις κινήσεις του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού. Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕ αναφέρει ότι ο Ν. Ζαγοριανός «δεν μπορεί να επικρίνεται άλλοτε γιατί δεν εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά συγκεκριμένων κατηγορουμένων, όταν η συμπεριφορά τους δεν δικαιολογούσε κάτι τέτοιο (εμφανίσθησαν επανειλημμένως, τόσον ενώπιον του Εισαγγελέα κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης όσο και ενώπιον του Ανακριτή, κατά το στάδιο της ανάκρισης, όταν εκλήθησαν και ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν) και άλλοτε γιατί εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά κατηγορουμένων για τις κακουργηματικές πράξεις της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ