Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ROZA RABIAIS
Προχωράμε μπροστά με αυτοπεποίθηση στον αγώνα μας

Η ομιλία του μέλους της ΚΕ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως

*

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό η Roza Rabiais, μέλος της ΚΕ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σημειώνοντας τα παρακάτω:

Σύντροφοι:

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση να παραβρεθούμε και να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την κορυφαία στιγμή της προεκλογικής σας καμπάνιας. Σας μεταφέρω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς των Πορτογάλων κομμουνιστών και τις ευχές μας για μεγάλη επιτυχία σε αυτή την εκλογική σας μάχη.

Τα κόμματά μας έχουν μακρά και πλούσια ιστορία συνεργασίας και αλληλεγγύης. Είμαστε μαζί στις μεγάλες μάχες των καιρών μας, στην ίδια πλευρά του χαρακώματος της πάλης των τάξεων. Μια ταξική πάλη που οξύνεται με το βάθεμα της κρίσης του καπιταλισμού. Που απαιτεί από τις προοδευτικές δυνάμεις γενικά και από τους κομμουνιστές ιδιαίτερα, διπλή προσπάθεια, συνεχή επαγρύπνηση, ιδεολογική σταθερότητα, μεγάλη ικανότητα κινητοποίησης και οργάνωσης της πάλης με αυτοπεποίθηση!

Τα κόμματά μας γνωρίζουν καλά τη διαλεκτική σχέση μεταξύ της αταλάντευτης υπεράσπισης των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και των προσδοκιών των εργαζομένων και των λαών στις χώρες μας και της σημασίας της συνεργασίας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας στην Ευρώπη και τον κόσμο και για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, της μόνης αξιόπιστης και πραγματικής εναλλακτικής λύσης απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα και την κρίση του. Μια εναλλακτική λύση που λόγω του δυσμενούς ως τώρα συσχετισμού δύναμης, θα απαιτήσει μεγάλες ενδιάμεσες μάχες και σκληρή υπομονετική δουλειά με στόχο την ανασύνταξη και ενδυνάμωση του Διεθνούς Κομμουνιστικού και Επαναστατικού Κινήματος.

Ετσι, το κόμμα μας βλέπει αυτές τις ευρωεκλογές ως μια ακόμα σημαντική στιγμή στην πάλη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού μας, για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, για μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη των εργαζομένων και των λαών. Μια άλλη Ευρώπη που είναι δυνατό να δημιουργηθεί μόνο με τη συμμετοχή και τη θέληση των λαών. Μια άλλη Ευρώπη που θα χτιστεί πάνω στα συντρίμμια της νεοφιλελεύθερης, μιλιταριστικής και φεντεραλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης που γίνεται ολοένα και πιο αντιδημοκρατική, όπως δείχνει η επαίσχυντη διαδικασία επιβολής της Συνθήκης της Λισαβόνας στους λαούς της Ευρώπης.

Βλέπουμε την εκλογική μας καμπάνια ως μια ισχυρή απάντηση στον κονφορμισμό και την παραίτηση. Ως μια διαδικασία συσπείρωσης για μια πραγματική εναλλακτική διέξοδο απέναντι στη δεξιά πολιτική, που καθορίζει τη μοίρα της χώρας μας τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά και τη διαδικασία της διεθνοποίησης του κεφαλαίου στην Ευρώπη.

Είμαστε στην Ευρώπη των πολέμων, του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων δυνάμεων, της καταδίωξης των μεταναστών

Οι αντίπαλοί μας προσπαθούν συστηματικά να μας ταμπελάρουν ως αντιευρωπαϊστές. Τους απαντάμε: ενάντια στην Ευρώπη είναι αυτοί που επιμένουν σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων δυνάμεων που οικοδομείται πίσω από την πλάτη των λαών, ενάντια στα δικαιώματα και στις προσδοκίες τους.

Ενάντια στην Ευρώπη είναι εκείνοι που επιμένουν σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που σε συνθήκες βαθιάς κρίσης δεν παρουσιάζει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για το πρόβλημα πάνω από 20 εκατομμυρίων ανέργων, αλλά διοχετεύει απλόχερα εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει το μεγάλο κεφάλαιο. Που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν πρόκειται να προωθήσει τη στρατιωτικοποίησή της, που είναι ταχύτατη όταν πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων ή ακόμη και την ποινικοποίηση όσων έγραψαν ορισμένες από τις πιο όμορφες σελίδες στην ιστορία της Ευρώπης, των κομμουνιστών. Είμαστε πράγματι ενάντια σε αυτή την Ευρώπη, την Ευρώπη των πολέμων, του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων δυνάμεων, της καταδίωξης των μεταναστών.

Σύντροφοι:

Στη χώρα μας έχουμε μπροστά μας μια παρατεταμένη εκλογική χρονιά, με ευρωεκλογές, με εθνικές εκλογές το Σεπτέμβρη και τοπικές τον Οκτώβρη. Αυτές οι εκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Μιας κρίσης που έχει ρίξει πάνω από 600 χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και πάνω από 2 εκατομμύρια στη φτώχεια. Μιας κρίσης που αποτελεί έκφραση της διεθνούς κρίσης του καπιταλισμού, αλλά που στην περίπτωσή μας ήδη προϋπήρχε ως αποτέλεσμα περισσότερων από 30 χρόνων δεξιών πολιτικών που εφαρμόστηκαν και από το Σοσιαλιστικό και από το φιλελεύθερο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, από κοινού ή εναλλασσόμενα στην εξουσία, ενάντια στις κατακτήσεις της επανάστασης της 25ης Απριλίου. Μιας κρίσης στην οποία η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού κόμματος απαντά στηρίζοντας το μεγάλο κεφάλαιο με επιδοτήσεις εκατομμυρίων και αφήνοντας τα εργατικά λαϊκά στρώματα στην τύχη τους, δείχνοντας στην πράξη ότι σοσιαλδημοκρατία και δεξιά είναι σιαμαία δίδυμα της ίδιας πολιτικής, της εντεινόμενης εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Ωστόσο, η πάλη στην Πορτογαλία, σύντροφοι, είναι σκληρή. Τα τελευταία χρόνια ο λαός μας έχει γράψει σημαντικές σελίδες πάλης. Πρόσφατα, στις 23 του Μάη, γράφτηκε άλλη μία, με την πραγματοποίηση της διαδήλωσης «Διαμαρτυρίας, Αυτοπεποίθησης και Πάλης», που οργανώθηκε από την εκλογική μας συμμαχία, τη CDU. Ηταν η πιο μαζική πρωτοβουλία σε αυτή την εκλογική καμπάνια, το μεγαλύτερο μαζικό γεγονός που οργανώθηκε ποτέ από πολιτική δύναμη στη Λισαβόνα, όπου συμμετείχαν πάνω από 85 χιλιάδες εργαζόμενοι, επιβεβαίωσαν την αξία της πάλης και την πίστη στην ικανότητα του λαού μας να αλλάξει με τα ίδια του τα χέρια τη χώρα μας, και να δώσει συνέχεια στις αξίες και τις αρχές της επανάστασης του Απρίλη. Μια διαδήλωση στην οποία με χαρά υποδεχτήκαμε αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και προοδευτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και το κόμμα σας, και σας ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό.

Σύντροφοι:

Προχωράμε μπροστά με αυτοπεποίθηση στον αγώνα μας!

Είμαι βέβαιη πως έτσι έχουν τα πράγματα και στην Ελλάδα. Οπως και στην Πορτογαλία και εδώ υπάρχει μια δύναμη μαχητική, αποφασισμένη και σταθερά ταγμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Μια δύναμη που είναι φορέας της πραγματικής εναλλακτικής διεξόδου που έχουν οι λαοί απέναντι στην κρίση του καπιταλισμού - το Σοσιαλισμό! Για αυτό αγωνιζόμαστε, και για αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές!

Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταπόδωση της αλληλεγγύης προς το ΚΚΕ(2020-07-24 00:00:00.0)
Βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης(2010-05-18 00:00:00.0)
Μηνύματα από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και Νεολαίες(2008-12-14 00:00:00.0)
Κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη και πρωτοβουλίες(2006-11-14 00:00:00.0)
Συγχαρητήριο τηλεγράφημα(2006-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ