Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκάθαρη αντιλαϊκή «ατζέντα»
  • Νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, νέα φοροεπιδρομή, στην ημερήσια διάταξη αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή
  • Επίδειξη «πυγμής» προς τους μετανάστες και αποφασιστικότητα για επιβολή της τάξης και του νόμου

Ξεκάθαρη αντιλαϊκή ατζέντα για την επομένη των ευρωεκλογών έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας μάλιστα επιτάχυνση των ρυθμών της επίθεσης κατά του λαού.

Η ημερήσια διάταξη, όπως την παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιλαμβάνει κλιμάκωση της επίθεσης με αιχμή το σάρωμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού. Νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες με πρώτες τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, νέα φοροεπιδρομή, γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις. «Η ατζέντα και της προηγούμενης και της επόμενης ημέρας (σ.σ. των ευρωεκλογών) είναι δεδομένη. Και η ατζέντα αυτή είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι η εν λόγω ατζέντα στόχο έχει τον «περιορισμό των επιπτώσεων της μεγάλης διεθνούς κρίσης και την ετοιμασία της χώρας να αντιμετωπίσει την επομένη της κρίσης». Το τεράστιο δημόσιο χρέος και οι δυσλειτουργίες στις αγορές υπογραμμίζουν, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, «την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές».

Κληθείς να δώσει ένα περίγραμμα των «μεταρρυθμίσεων» που θα ακολουθήσουν την επομένη των ευρωεκλογών και μέχρι το τέλος του έτους, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «οι περισσότερες είναι ήδη δρομολογημένες, απλώς χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια και αν θέλετε και μεγαλύτερη ένταση, ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα». Δε δίστασε να δώσει ορισμένα παραδείγματα: «Σχέδιο αναδιάρθρωσης ΟΣΕ», «περικοπή των δαπανών στον τομέα της Υγείας», «εξορθολογισμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων», «διαχωρισμός του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξης», «άνοιγμα κλειστών αγορών και κλειστών επαγγελμάτων».

Ακόμα μια φορά εμφανίστηκε να αγνοεί τάχα το πολιτικό κόστος, που χαρακτήρισε εφήμερο και βραχυπρόθεσμο, ενώ χαρακτήρισε «μειονέκτημα για τη χώρα» τη «λυσσαλέα αντίδραση» που συνάντησαν οι «μεταρρυθμίσεις» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αναφερόμενος στο διακύβευμα των ευρωεκλογών είπε ότι αυτό είναι «εάν διαλέξουμε, θα στηρίξουμε και έμπρακτα θα προωθήσουμε το δρόμο, την επιλογή της υπευθυνότητας, το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ή θα ακούσουμε τις σειρήνες του δρόμου(!), των φωνών της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού».

«Πυγμή» κατά των μεταναστών

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει «με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», επανέλαβε ο Κ. Καραμανλής και από το μπαλκόνι της προεκλογικής συγκέντρωσης χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, δίχως όμως να προχωρήσει σε συγκεκριμένες «λεπτομέρειες». Παρέμεινε σε επίπεδο γενικόλογων εξαγγελιών, επιχειρώντας να εξωραΐσει την αντιδραστική ουσία των «μεταρρυθμίσεων». Εξόφθαλμη ήταν η αδυναμία του πρωθυπουργού να παρουσιάσει κάποιο χειροπιαστό φιλολαϊκό απολογισμό της κυβέρνησης στο ακροατήριό του, πέρα από τα χιλιοπουλημένα ψίχουλα για τις αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις και το ΕΚΑΣ, την αύξηση στο επίδομα ανεργίας (που παραμένει όμως στα 460 ευρώ), το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες μητέρες... Προκειμένου να καλύψει το «κενό» ο πρωθυπουργός επιστράτευσε δύο ισχυρά όπλα: Πρώτον, τους υψηλούς τόνους για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ και, δεύτερον, την επίδειξη πυγμής σε βάρος των μεταναστών αλλά και γενικότερα για την επιβολή της τάξης.

«Επιδιώκουμε την ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση των οικονομικών μεταναστών, με πλήρη σεβασμό όλων των δικαιωμάτων τους. Δεν μπορούμε, όμως, να ανεχτούμε ανεξέλεγκτα κύματα μη νόμιμων μεταναστών», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό εντείνονται οι έλεγχοι, προωθείται η ιδέα της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. «Η Ελλάδα δεν κάνει διακρίσεις. Απαιτεί, όμως, απόλυτη νομιμότητα», επανέλαβε προς εμπέδωση.

Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα επιβολής του νόμου και της τάξης. «Προωθούμε θεσμικές και οργανωτικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Καμιά ανοχή στον εξτρεμισμό, τη βία, την εγκληματικότητα. Πήραμε και θα πάρουμε κάθε αναγκαίο μέτρο», υπογράμμισε. Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε «μακεδονομάχος»: «Ολοι εμείς, περήφανοι Μακεδόνες, περήφανοι για τις ρίζες μας, περήφανοι για την Ιστορία μας, το λέμε καθαρά, το λέμε δυνατά. Ως Μακεδόνας πρωθυπουργός, το λέω προς κάθε κατεύθυνση: Η Ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, δεν ξαναγράφεται», αναφώνησε.

Υψηλοί ήταν οι τόνοι και στη φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να υποδαυλίσει τη δικομματική πόλωση και να συντηρήσει τα ψευτοδιλήμματα. Επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για τη «μαύρη διαφήμιση και την γκρίζα προπαγάνδα», καθώς και ότι σκανδαλολογεί «επειδή δεν έχει συγκροτημένο πρόγραμμα και σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ