Κυριακή 31 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΠΑΣΟΚ
Συνθήματα κάλυψης της αντιλαϊκής σύμπλευσης με τη ΝΔ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το ψευδεπίγραφο δίλημμα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» που πρώταξε αυτή τη βδομάδα ο Γ. Παπανδρέου για να εκβιάσει τα λαϊκά στρώματα και να υφαρπάξει την ψήφο τους, ήρθε να διαδεχτεί τη λαθροχειρία στη χρήση τού «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», που χρησιμοποίησε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όλο το προηγούμενο διάστημα. Κοινή συνισταμένη της χρήσης των συγκεκριμένων συνθημάτων ήταν η συγκάλυψη της στρατηγικής ταύτισης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, σε μια πολιτική που ενισχύει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, χτυπώντας τα λαϊκά και εργασιακά δικαιώματα.

Υιοθετεί τις «συστάσεις» του ΔΝΤ

Το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» που χρησιμοποίησε ο Γ. Παπανδρέου για πρώτη φορά στη συνέντευξη που έδωσε στο Ζάππειο την προηγούμενη Τετάρτη, παρά το πομπώδες περιεχόμενό του ήρθε επί της ουσίας να συσκοτίσει τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Από τον ίδιο χώρο είτε με τις τοποθετήσεις του είτε με παραπομπές στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να αποδεχτεί τις «συστάσεις» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τις αποφάσεις της ΕΕ για τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, για τήρηση των κανόνων της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», για «συγκράτηση» των αυξήσεων των μισθών και των συντάξεων, για νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα.

-- «Το ΔΝΤ μιλάει για την ανάγκη μιας δημοσιονομικής πειθαρχίας. Συμφωνούμε. (...) Χρειάζεται μια αξιόλογη κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από την κηδεμονία» (Γ. Παπανδρέου).Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό ισχυρίζεται ότι θα ζητήσει «την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας»(!!), του οποίου η βασική παράμετρος είναι η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων...

-- «Το ΔΝΤ, λέει όχι στις σπατάλες. Λέω ναι, όχι σπατάλες» (Γ. Παπανδρέου).Τάσσεται δηλαδή υπέρ νέων περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, με ταυτόχρονο περιορισμό των δημοσίων οργανισμών που ζήτησε το ΔΝΤ.

--«Το ΔΝΤ λέει, πάγωμα μισθών. Εγώ λέω όχι, πρέπει να στηρίξουμε τα μεσαία, ιδιαίτερα τα χαμηλότερα στρώματα» (Γ. Παπανδρέου).Την ίδια στιγμή όμως στηρίζει τη «συγκράτηση» των μισθών, αφού αποφεύγει να καταθέσει και την παραμικρή πρόταση για συγκεκριμένες αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Εξάλλου τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη ΓΣΕΕ έχουν «φροντίσει» για τη «συγκράτηση» υπογράφοντας με το ΣΕΒ αυξήσεις του 1 ευρώ τη μέρα στα μεροκάματα των εργαζομένων.

-- «Προτείνουμε την παράταση του εργάσιμου βίου (...) και την αναμόρφωση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων» (από το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ). Το ΠΑΣΟΚ σε πλήρη σύμπλευση με τις υποδείξεις του ΔΝΤ και τις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ θα στηρίξει την αντιασφαλισιτκή επέλαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με την παραπέρα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και το πετσόκομμα χιλιάδων επαγγελμάτων από τις κατηγορίες των ΒΑΕ.

«Πράσινα» κέρδη για το κεφάλαιο, «πράσινα» βάρη για το λαό

Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται μέσω των προτάσεών του ότι θα πρωτοστατήσει στο τσάκισμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και στις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, μέσω της «πράσινης οικονομίας» έρχεται να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο με πρόσχημα τις κλιματικές αλλαγές και τη διάσωση του περιβάλλοντος. Τα βάρη αυτή της «ανάπτυξης» θα κληθούν να πληρώσουν για πολλοστή φορά τα λαϊκά στρώματα.

Τους βασικούς πυλώνες του «πράσινου σχεδίου», τους ανέδειξε για ακόμα μια φορά ο Γ. Παπανδρέου μέσα στη βδομάδα που πέρασε. Συγκεκριμένα πρότεινε:

--«Αναδιάρθρωση των φόρων και των κινήτρων, προς όφελος της ανάπτυξης. (...) Με την παροχή νέων οικονομικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών που θα στηρίζουν την πράσινη επιχειρηματικότητα (...) μέσα από ένα φορολογικό σύστημα που θα δίνει τα απαραίτητα κίνητρα (...) τις αναγκαίες επιδοτήσεις για τους επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, του τουρισμού, των γεωργικών μας προϊόντων, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό».Ο Γ. Παπανδρέου τα έδωσε όλα. Από κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις μέχρι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο παρέχοντάς του ταυτόχρονα για αποκλειστική χρήση (!) το φυσικό περιβάλλον, τον ενεργειακό πλούτο και τη διατροφική αλυσίδα της χώρας για να γιγαντώσει τα κέρδη του.

-- «Αυτός που ρυπαίνει, θα πρέπει να πληρώνει» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και στο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προβλέπεται: Η δημιουργία ενός «Πράσινου Ταμείου», με τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, που θα χρηματοδοτεί, ανάμεσα στα άλλα, «την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και προϊόντων»,δηλαδή τις επενδύσεις του κεφαλαίου. Μάλιστα, όπως αναλύεται στο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ένας από τους πόρους του Ταμείου θα προέρχεται από τις «δημοπρατήσεις δικαιωμάτων ρύπανσης, στο πλαίσιο του εμπορίου ρύπων»! Ενας πόρος που υπολογίζεται να ανέρχεται μετά το 2012 σε 2 δισ. ευρώ το χρόνο, τον οποίο θα πληρώνει ο λαός, αγοράζοντας προϊόντα των βιομηχανιών που ρυπαίνουν και στη συνέχεια τα χρήματα αυτά θα κατευθύνονται και πάλι στις τσέπες των επιχειρηματιών για να επενδύουν.

Κοινός φορολογικός συντελεστής για κεφαλαιοκράτες και εργαζόμενους

Οσο για την περιβόητη «αναδιανομή του πλούτου» που επαγγέλλεται ο Γ. Παπανδρέου και που όπως ισχυρίζεται θα έρθει μέσα από ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα», με «πολιτικές που φορολογούν τον πλούτο. Εκεί όπου πραγματικά υπάρχει», πρόκειται για ένα κούφιο σύνθημα, το οποίο έρχεται να υπηρετήσει την επιχείρηση παραπλάνησης του λαού.

-- Το ΠΑΣΟΚ προτείνει «όλα τα εισοδήματα, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα».Δηλαδή οι μισθωτοί να φορολογούνται με τον ίδιο «συντελεστή» με τους βιομηχάνους, τους μεγάλους επιχειρηματίες και τους εισοδηματίες... Τη συγκεκριμένη θέση προωθεί και η ΝΔ, προτείνοντας «ενιαίο συντελεστή φορολογίας», της τάξης του 25%!

-- Ταυτόχρονα προτείνει «μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη που μένουν στην επιχείρηση και επενδύονται παραγωγικά».Πρόκειται για σαφή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να φορολογήσει με «χαμηλό συντελεστή» τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να στηρίξει το κεφάλαιο, ώστε να επενδύσει στους χρυσοφόρους τομείς της πράσινης ανάπτυξης που θα του εξασφαλίσει, ενισχύοντας συγχρόνως τη διαδικασία συγκεντροποίησής του.

Στο ψευτοδίλημμα, λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να «τσιμπήσουν», ούτε και να τρομοκρατηθούν, γιατί η «αλλαγή» που δήθεν «πρεσβεύει» είναι η συνέχιση της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής με ακόμα σκληρότερους όρους και ταχύτερους ρυθμούς. Η μόνη πραγματική αλλαγή που θα υπηρετήσει τα συμφέροντά τους είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ στην κάλπη και το δυνάμωμα των αγώνων μέσα από τις γραμμές του ταξικού λαϊκού κινήματος.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ