Κυριακή 31 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Οι κομμουνιστές ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου

Το ΚΚΕ μαζί με άλλα 20 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από χώρες της ΕΕ υπέγραψε Κοινή Διακήρυξη για τις ευρωεκλογές

Εικοσιένα (21) Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 19 χώρες της ΕΕ, δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τα βήματα της συνεργασίας, συντονισμού και κοινής δράσης, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, προχώρησαν στην έκδοση Κοινής Διακήρυξης για τις ευρωεκλογές, για πρώτη φορά, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ταυτόχρονα την ημέρα της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, στις 9 Μάη 2009.

Στην Κοινή Διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές, σημειώνεται μεταξύ άλλων:

  • Η ΕΕ είναι επιλογή του κεφαλαίου. Προωθεί μέτρα προς όφελος των μονοπωλίων, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ενισχύονται τα χαρακτηριστικά της ως ιμπεριαλιστικού οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ, αντίθετου στα συμφέροντα των εργατών και των λαών. Εντείνονται οι εξοπλισμοί, ο αυταρχισμός, η κρατική καταστολή.
  • Στο όνομα του «εκσυγχρονισμού», της «ανταγωνιστικότητας» και «επιχειρηματικότητας», της «ευελφάλειας» (flexicurity) δυναμώνουν οι επιθέσεις σε εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, υπονομεύεται το δικαίωμα στην απεργία, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες. Επιχειρείται να μειωθούν μέρες εργασίας και μισθοί στο όνομα της κρίσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Η προοπτική που επιφυλάσσεται για τους εργαζόμενους είναι δουλειά δίχως δικαιώματα μέχρι θανάτου. Είναι εφιαλτικό το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις, όπου η αύξηση του ημερήσιου χρόνου απασχόλησης και η απόφαση για το 65ωρο συνυπάρχει με ημιαπασχόληση, ανεργία, εργασιακή ανασφάλεια. Είναι αλλεπάλληλα τα πλήγματα σε μισθούς, συντάξεις, με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη διάκριση του χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό, με την άνοδο των τιμών, τον πολλαπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων. Με την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο των συστημάτων εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας. Τη συρρίκνωση των μικρών και μεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των μονοπωλιακών ομίλων. Την αύξηση της κρατικής καταστολής, την άνοδο του αντικομμουνισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας. Πρώτα θύματα της έντασης της εκμετάλλευσης, της αυξανόμενης καταστολής και καταπίεσης είναι οι νέοι, οι γυναίκες, οι μετανάστες εργάτες.
  • Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, της Νίκαιας.

Στην Κοινή Διακήρυξη των 21 Κομμουνιστικών Κομμάτων της ΕΕ αναφέρεται ακόμη πως πρέπει:

«Να γίνουν οι λαοί κύριοι των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας των χωρών τους» κι ακόμη πως απαιτούνται σήμερα «Καθολικά δωρεάν δημόσια συστήματα Υγείας, Πρόνοιας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις. Αναβαθμισμένη ενιαία δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους».

Στη Διακήρυξη υποστηρίζεται το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα το δρόμο ανάπτυξης, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος αποδέσμευσης από τις πολυεπίπεδες εξαρτήσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και της σοσιαλιστικής επιλογής.

  • Μην περιμένετε λύσεις από την ΕΕ. Είναι μέρος του προβλήματος, έχει λύσεις που εξυπηρετούν μόνο την ολιγαρχία.
  • Ψηφίστε τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζουμε σε κάθε χώρα.
  • Αποδυναμώστε τις δυνάμεις που στηρίζουν την ΕΕ - Δώστε δύναμη στη δύναμή σας.
  • ΟΧΙ στην ΕΕ των μονοπωλίων και του μιλιταρισμού.
  • Για μια Ευρώπη της ευημερίας των λαών, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, του σοσιαλισμού.
Κοινές δράσεις μπροστά στις ευρωεκλογές

Το ΚΚΕ ανταποκρινόμενο σε προσκλήσεις κομμάτων συμμετείχε αυτήν την περίοδο σε προεκλογικές δραστηριότητες, που διοργάνωσαν το Πορτογαλικό ΚΚ, το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, το ΚΚ Σλοβακίας, ενώ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μ' επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, θα συμμετέχει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, στις 3 Ιούνη στη Βουδαπέστη.

Την ίδια ώρα σε προεκλογικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ συμμετείχαν στο Ηράκλειο εκπρόσωπος του Κόμματος Εργατών Βελγίου, στη Λάρισα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, στην Πάτρα εκπρόσωποι του ΚΚ Ιρλανδίας και του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας. Επίσης στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ την 1η Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, ενώ στις 3 Ιούνη στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας, του Πορτογαλικού ΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ