Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Οι πιστωτικές μονάδες φέρνουν ακύρωση πτυχίου!

Μέχρι και σε ακύρωση πτυχίων θα οδηγήσει η εφαρμογή του συστήματος των πιστωτικών μονάδων στα ΤΕΙ, όπως αποκαλύπτεται από οδηγία που έχει στείλει το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ) στα ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, η οδηγία αναφέρει ότι μέσα στο 2005 πρέπει να εφαρμοστεί το σύστημα πιστωτικών μονάδων σε όλα τα ιδρύματα, δηλαδή: να αντιστοιχούν 30 μονάδες στα μαθήματα κάθε εξαμήνου, και συνολικά το πτυχίο να αντιστοιχεί σε 240 μονάδες. Αυτή η μπακαλίστικη αποτίμηση των γνώσεων που παρέχονται στις σπουδές σε ένα μάτσο μονάδες, μακριά από την ουσία, την επιστημονική επάρκεια και το περιεχόμενο της γνώσης, είναι μια από τις βασικές κατευθύνσεις της διαδικασίας της Μπολόνια, που οδηγεί στον κατακερματισμό και την υποβάθμιση των σπουδών. Οι πιστωτικές μονάδες είναι το εργαλείο για τη γενίκευση της αποσπασματικής, ληξιπρόθεσμης κατάρτισης, αφού η λεγόμενη διά βίου μάθηση δεν είναι τίποτε άλλο από τη διά βίου συλλογή πιστωτικών μονάδων. Δε θα μετράει πια το τι μαθαίνεις, αλλά το πόσες μονάδες έχεις συγκεντρώσει...

Ολη αυτή η διαδικασία, όχι μόνο επιβάλλεται στα ΤΕΙ, αλλά φαίνεται ότι θα οδηγεί ακόμα και στην ακύρωση του πτυχίου ενός αποφοίτου, αν δεν έχει ακολουθήσει πιστά τους κανόνες συλλογής πιστωτικών μονάδων! Το σύστημα μονάδων βασίζεται στον κανόνα ότι 60 «ακαδημαϊκές μονάδες» αποτελούν το φόρτο εργασίας ενός σπουδαστή πλήρους φοίτησης κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους. Ως φόρτος εργασίας νοείται ο χρόνος που καταναλώνει ο φοιτητής για να παρακολουθεί τα μαθήματα, να μελετά, να προετοιμάζει εργασίες, να προετοιμάζεται και να συμμετέχει στις εξετάσεις, σε πρακτικές ασκήσεις κτλ. Υπολογίζεται ότι ο φόρτος εργασίας ενός σπουδαστή, κατά τη διάρκεια ενός έτους στην Ευρώπη, ανέρχεται σε περίπου 1.500 ώρες κι έτσι θεωρείται ότι μια ακαδημαϊκή μονάδα αντιστοιχεί σε 25 ώρες εργασίας.

Ομως, σύμφωνα με την οδηγία του ΙΤΕ, αν αποδειχθεί με κάποιο τρόπο ότι ο φοιτητής δεν κατέβαλε τον απαιτούμενο φόρτο εργασίας, τότε θα ...χάνει πιστωτικές μονάδες και δε θα μπορεί να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 240 μονάδων για το πτυχίο. Αρα θα οδηγείται στην ακύρωση του πτυχίου του! Μια τέτοια περίπτωση που μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση του πτυχίου, σύμφωνα με το ΙΤΕ είναι αν ο φοιτητής έχει δηλώσει μαθήματα που επικαλύπτονται, δηλαδή που διδάσκονται την ίδια ώρα. Σ' αυτή την περίπτωση είναι φανερό ότι ο φοιτητής δε θα μπορεί να παρακολουθεί και τα δυο μαθήματα την ίδια ώρα, άρα σύμφωνα με το ΙΤΕ θα έχει καταβάλει λιγότερο «φόρτο εργασίας», θα πάρει λιγότερες μονάδες κι έτσι δε θα μπορέσει να συμπληρώσει τις 240 που απαιτούνται για το πτυχίο.

Στην εξέλιξή τους, τα παραπάνω σημαίνουν ακόμα ότι οι εργαζόμενοι σπουδαστές που δεν μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα, δε θα μπορούν να συγκεντρώνουν τον απαραίτητο αριθμό μονάδων. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι φοιτητές εξ ορισμού δε θα παίρνουν πτυχίο!

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τρία Τμήματα έχουν ήδη αποφασίσει να εφαρμόσουν το σύστημα των μονάδων, ενώ η οδηγία του ΙΤΕ συζητιέται και στα υπόλοιπα Τμήματα. Η Πανσπουδαστική ΚΣ του ΤΕΙ καλεί τους σπουδαστές να κινητοποιηθούν για να παγώσουν τις αλλαγές που προωθούνται στα προγράμματα σπουδών και να διεκδικήσουν πτυχία με αξία που θ' ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Υπογραμμίζει ότι αποτελεί κομμάτι των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που υποβαθμίζουν τα πτυχία και κατακερματίζουν τη γνώση και τονίζει ότι το μέτρο αυτό βάζει ακόμα περισσότερους ταξικούς φραγμούς, καθώς η πλειοψηφία των σπουδαστών του ΤΕΙ είναι παιδιά φτωχών λαϊκών στρωμάτων που εργάζονται και παράλληλα σπουδάζουν, κι επομένως δε θα μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους σπουδές. Η ΠΚΣ απαιτεί να υπάρξει ιδιαίτερη πρόνοια στα προγράμματα σπουδών για τους εργαζόμενους σπουδαστές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ