Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανεργία και ετεροαπασχόληση για τους θετικούς επιστήμονες

Εκδήλωση της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Η ανεργία και η ετεροαπασχόληση των φυσικών επιστημόνων και γενικότερα των θετικών επιστημόνων, καθώς και οι επιπτώσεις της Μπολόνια και της Λισαβόνας στην εκπαίδευση και τα εργασιακά δικαιώματα, ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν στην εκδήλωση της Πανσπουδαστικής ΚΣ του Φυσικού Τμήματος, με θέμα τις επαγγελματικές προοπτικές των πτυχιούχων των Θετικών Επιστημών που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) χτες το μεσημέρι.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Μ.Τσάτσος από την παράταξη της Πανσπουδαστικής ΚΣ στο Φυσικό του ΑΠΘ, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για το πόσοι θετικοί επιστήμονες στην Ελλάδα βρίσκουν δουλιά, πού και πώς. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία 4.000 είναι οι φυσικοί (26%) που εργάζονται στα φροντιστήρια, άλλες 4.000 (26%) ετεροαπασχολούνται ή είναι άνεργοι, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι 6.000 (38%), ενώ 1.500 φυσικοί (10%) δουλεύουν πάνω στο αντικείμενό τους αλλά δεν είναι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης (π.χ. σε ΟΤΕ, Πολιτική Αεροπορία, κ.α). Με βάση τα επίσημα στοιχεία ένας μέσος χρόνος παραμονής στην ανεργία, των πτυχιούχων γενικά, είναι 3 χρόνια. Κλείνοντας απέδειξε βασιζόμενος σε στοιχεία ότι μπορεί να απορροφηθεί τουλάχιστον το 50% των πτυχιούχων αν καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.

Στη συνέχεια ο Δ. Πατουχέας, διδάκτορας της Βιολογίας και διορισμένος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μέλος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ, υπογράμμισε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν αν κινητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί στη σωστή κατεύθυνση. Σημείωσε ότι η αστική τάξη δημιουργεί διάφορα ιδεολογήματα που φτιάχνουν ψευδή συνείδηση και αποπροσανατολίζουν πολλές φορές τους εργαζόμενους, και στην περίπτωσή μας τους θετικούς επιστήμονες, από το κύριο.

Ο Οδ. Μαάιτα, μεταπτυχιακός στο Τμήμα Φυσικής και εργαζόμενος σε Φροντιστήριο, σημείωσε ότι στα φροντιστήρια (ξενόγλωσσα και μέσης εκπαίδευσης) εκτιμάται ότι είναι γύρω στους 5.000 εργαζόμενους. Στο χώρο αυτό εφαρμόζονται οι νέες εργασιακές σχέσεις στην πιο βάρβαρή τους μορφή (έλεγχος από την εργοδοσία, ατομικές συμβάσεις που γίνονται κάθε χρόνο χωρίς να δίνεται επίδομα απόλυσης το καλοκαίρι με τη δικαιολογία της ανανέωσης της σύμβασης από τη νέα σεζόν, πληρώνονται ως ωρομίσθιοι: 8 ευρώ και 11 λεπτά/ ώρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη 6,5 - 7,5 ευρώ). Αναφέρθηκε, ακόμα, στις αναδιαρθρώσεις στο χώρο των μεταπτυχιακών.

Τέλος, ο Γ. Τσακλίδης, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ έκανε μία αναδρομή, παρουσιάζοντας το πότε και γιατί ξεκίνησαν να δημιουργούνται τα προβλήματα στην επαγγελματική προοπτική των θετικών επιστημόνων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τόνισε, τέλος, ότι οι αναλύσεις και οι διαπιστώσεις δεν αρκούν, χρειάζεται αγώνας ενιαίος σε αγωνιστική κατεύθυνση για τη διατήρηση και διεύρυνση των κεκτημένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ