Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα

Ενώ οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν το «δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγά τη Χαμάς»...

Copyright 2024 The Associated

Με τις ΗΠΑ και το ευρωατλαντικό μπλοκ να κάνουν πλάτες στη συνέχιση του μακελειού στη Λωρίδα της Γάζας, επαναλαμβάνοντας διαρκώς «το δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς», σε εξέλιξη βρίσκονται και οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα του Κατάρ για την επίτευξη μιας συμφωνίας για προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται παρά τη χτεσινή αποχώρηση του επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ, Ντ. Μπαρνέα, από την καταριανή πρωτεύουσα, όπου μετέβη τη Δευτέρα συναντώντας τον Καταριανό πρωθυπουργό και Αιγύπτιους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντα αλ Ανσάρι, τις διαπραγματεύσεις ανέλαβαν ομάδες εμπειρογνωμόνων. Ο ίδιος εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την έκβασή τους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει χρονικό όριο για την ολοκλήρωσή τους και πως «είναι ακόμη νωρίς», για να εκτιμήσει κάποιος εάν οι πλευρές της διαπραγμάτευσης θα φθάσουν σε συμφωνία.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχος της Χαμάς είχε δηλώσει πως η παλαιστινιακή οργάνωση θα μπορούσε να δεχθεί ένα πρώτο στάδιο με μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας πριν την ανταλλαγή Ισραηλινών και Παλαιστινίων κρατουμένων - μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι καταδικασμένοι με ισόβιες ποινές από τα ισραηλινά δικαστήρια - το οποίο θα ακολουθούσε ένα δεύτερο στάδιο με πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του ισραηλινού Καναλιού 13, οι Ισραηλινοί υπουργοί Οικονομικών Μπ. Σμότριτς και Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιτ. μπεν Γκβιρ, απείλησαν να παραιτηθούν σε περίπτωση που στο πλαίσιο μίας συμφωνίας αφεθούν ελεύθεροι και Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι που «έχουν αίμα Ισραηλινών στα χέρια τους».

Νέα επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν πολύμορφα το Ισραήλ, βάζοντας ορισμένους «αστερίσκους» για τους όρους του αιματοκυλίσματος του παλαιστινιακού λαού, στον βαθμό που αυτό δυσκολεύει από ένα σημείο και μετά σχεδιασμούς και συμμαχίες τους στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε μία νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν - όπως αναφέρει σε δήλωσή του στην πλατφόρμα Χ - επανέλαβε ότι «συνέχισα να επιβεβαιώνω ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγά τη Χαμάς», στηρίζοντας το πρόσχημα με το οποίο το κράτος - δολοφόνος συνεχίζει το μακελειό.

Αναφέρθηκε ακόμα στην «ανάγκη για μια άμεση εκεχειρία (...) διάρκειας αρκετών εβδομάδων», καθώς οι ΗΠΑ αντιτάσσονται σθεναρά σε μια συμφωνία που θα προβλέπει τον οριστικό τερματισμό των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας και στην αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Συμφωνήθηκε επίσης να σταλεί μία ομάδα της ισραηλινής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, «για να συζητήσουμε τρόπους στόχευσης της Χαμάς χωρίς μία μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα».

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ακόμα ότι Μπάιντεν και Νετανιάχου «συζήτησαν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους στο Κατάρ. Συζήτησαν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» και ο Μπάιντεν τόνισε την «επείγουσα ανάγκη» αύξησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Μπ. Νετανιάχου δήλωσε μετά την επικοινωνία με τον Μπάιντεν πως συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο και «τους στόχους του Ισραήλ», δηλαδή «εξάλειψη της Χαμάς, απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και εξασφάλιση πως η Χαμάς ποτέ ξανά δεν θα συνιστά απειλή για το Ισραήλ, ενώ θα παρέχεται απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια που θα βοηθήσει σε αυτούς τους στόχους».

Χτες ανακοινώθηκε πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν θα πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις και συνομιλίες σήμερα σε Σαουδική Αραβία και αύριο στην Αίγυπτο, για την ενίσχυση των διαπραγματεύσεων. Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν είχε προβεί σε υποκριτικές δηλώσεις για τον λιμό που θερίζει τις ζωές Παλαιστινίων στη Γάζα.

Η νέα περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε Κάιρο και Τζέντα συνιστά την έκτη περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής από τον περασμένο Οκτώβρη.

Στο φόντο των κινήσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν, εμφανίστηκε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, δηλώνοντας πως εάν εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, θα πει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να σταματήσει τον πόλεμο. «Νομίζω πως θα πρέπει να τελειώνει τον πόλεμο γρήγορα και να επαναφέρει ειρήνη στον κόσμο», είπε ο Τραμπ στο κανάλι «Fox News». Στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον του ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, που είχε ζητήσει προ ημερών από τον Νετανιάχου να παραιτηθεί και να γίνουν πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, λέγοντας πως «οι Δημοκρατικοί είναι πολύ κακοί για το Ισραήλ».

Επίσκεψη Σολτς στο Ισραήλ

Στην Ιερουσαλήμ μετέβη την Κυριακή για συνάντηση με τον Νετανιάχου ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, τονίζοντας πως «χρειάζεται μία συμφωνία για τους πρόσφυγες και μία βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

Επίσης είπε πως συζήτησε την ανάγκη για τη χορήγηση ευρείας ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας, επειδή «δεν μπορούμε να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τους Παλαιστίνιους να κινδυνεύουν από λιμό».

Στο Λονδίνο, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Ολ. Ντόουντεν, άσκησε κριτική στο Ισραήλ για την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Γάζα, καλώντας τον τηρήσει «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και να προχωρήσει σε άμεση εκεχειρία στη Γάζα για να επιτραπεί η προώθηση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Παράλληλα χτες η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», επικαλούμενη σχέδιο απόφασης της ΕΕ, αναφέρει πως οι Βρυξέλλες αναμένεται να ζητήσουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης από το Ισραήλ να προχωρήσει σε «άμεση εκεχειρία στη Γάζα» για ανθρωπιστικούς λόγους, με σκοπό μία «μόνιμη εκεχειρία».

Επίσης τη Δευτέρα ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος επί περίπου έξι μήνες μακελειού στη Γάζα αναφερόταν στο δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα», δήλωσε πως το Ισραήλ προκαλεί λιμό στη Γάζα και πως χρησιμοποιεί «τη λιμοκτονία σαν όπλο πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ