Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΕΡΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΙΑ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ότι τα ευρωατλαντικά σχέδια και οι «διευθετήσεις» που δρομολογούν στην περιοχή δίνουν «αέρα στα πανιά» των απαράδεκτων διεκδικήσεων της γείτονος.

Μιλώντας σε στρατιωτική εκδήλωση και υπερασπιζόμενος την ανάγκη για «ύπαρξη ισχυρού στρατού», ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε στην περίοδο της εισβολής στην Κύπρο υποστηρίζοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι βρέθηκαν στο χείλος της γενοκτονίας μόλις πριν από μισό αιώνα» και ότι «παρ' όλες τις πιέσεις (σ.σ. που δεχτήκαμε), αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχαν σήμερα ούτε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ούτε οι Τουρκοκύπριοι». Για να καταλήξει: «Ισως μάλιστα αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο, το λέω αυτό με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπήρχε πλέον Νότος - Βορράς, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας».

Υπεραμυνόμενος ακόμη των στρατιωτικών επιχειρήσεων που η Αγκυρα σχεδιάζει να κλιμακώσει σε Συρία και Ιράκ, είπε ότι «η κυβέρνηση παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στους στρατιώτες για να συνεχίσουν τον δύσκολο αγώνα τους ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες και θα συνεχίσει να το κάνει». Πρόσθεσε ακόμη: «Η ύπαρξη ενός ισχυρού στρατού είναι για μας υποχρέωση και όχι επιλογή. Είμαστε μια χώρα, ένα έθνος και ένας στρατός που πρέπει πάντα να διατηρεί την αποτρεπτική του ικανότητα στο υψηλότερο επίπεδο. Ως τουρκικό έθνος, μόνο η δική μας προσπάθεια, η δική μας δύναμη, τα δικά μας μέσα και οι δικές μας δυνατότητες που έχουμε αναπτύξει μπορούν να μας προστατεύσουν από τους εχθρούς μας».

Από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αντέδρασε κρίνοντας κατάλληλη την περίσταση να επαναλάβει ότι «δεν χωρούν αναχρονιστικές εγγυήσεις σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος» και ότι «ως Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε το σύνολο των δυνάμεών μας στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί με στόχο την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, πλήρως ευθυγραμμισμένη και συνεπή με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για το περιθώριο επίτευξης νέου γύρου συνομιλιών που επιδιώκει η νεοδιορισθείσα εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, μίλησε για «νέα περίοδο στις προσπάθειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» και συμπλήρωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας αποπροσανατολίσει από αυτή την αποστολή, δηλαδή, της επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου», για να καταλήξει απευθύνοντας κάλεσμα για «ειλικρινή πρόθεση και διάθεση για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου από το σημείο που έχουν διακοπεί ούτως ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη, οριστική λύση του Κυπριακού που όφελος θα έχει για ολόκληρη την Κύπρο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή μας».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, ανέφεραν ότι «οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων. Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο «καημός» βέβαια είναι το πώς θα «τρέξουν» τα διχοτομικά σχέδια στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Ολα αυτά στον απόηχο και όσων συζητήθηκαν στις 11/3 στον δεύτερο γύρο του «Πολιτικού Διαλόγου» Ελλάδας - Τουρκίας με επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ, ενώ ακολουθούν ο επόμενος γύρος συζήτησης, στις 15 Απρίλη στην Αγκυρα, πάνω στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», την πλατφόρμα για ενίσχυση των διμερών μπίζνες που στρώνει έδαφος στις «διευθετήσεις», και η συνάντηση στις 22 Απρίλη, στην Αθήνα, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο. Στο φόντο αυτό, με το πύκνωμα των επαφών, και καθώς όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε πια στο «ζουμί» των συζητήσεων για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και ό,τι βάζει στο τραπέζι η Τουρκία, επίκειται τον Μάη συνάντηση των Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Τουρκία. Θα ακολουθήσει η συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη, στην Ουάσιγκτον.

«Εμβάθυνση» μπίζνες με την Αίγυπτο και το βλέμμα στο Προσφυγικό

Στο μεταξύ, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε την Κυριακή στη «μίνι» σύνοδο της ΕΕ με την Αίγυπτο, στο Κάιρο, όπου παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά ως πλασιέ «πράσινων» και άλλων επενδύσεων προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Εκτός από τον Ελληνα πρωθυπουργό συμμετείχαν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι, και ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ.

Στις δηλώσεις του, άλλωστε, έκανε λόγο για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ - Αιγύπτου, αλλά και Ελλάδας - Αιγύπτου, μέσω επενδύσεων στην Ενέργεια, όπως ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου, αλλά και επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Αναφέρθηκε, ακόμα, σε «θέματα μετανάστευσης», εξαίροντας την «εξαιρετική δουλειά της Αιγύπτου για την υποδοχή μεταναστών από πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες». Υπογράμμισε ότι πρέπει «να σταματήσουμε τους ανθρώπους να εμπορεύονται άλλους ανθρώπους» και να φροντίσουμε «να μην ανοίξουν παράνομοι δρόμοι μετανάστευσης», αλλά για «ασφαλείς δρόμους για νέους Αιγυπτίους που θέλουν να δουλέψουν στην ΕΕ», στη λογική του ανοιγοκλεισίματος της κάνουλας αναλόγως των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων για πάμφθηνο εργατικό δυναμικό. Αλλωστε, η Κομισιόν αποφάσισε την ενίσχυση της Αιγύπτου με πακέτο βοήθειας 7,4 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, στην κατεύθυνση μετατροπής της σε αποθήκη όσων ψυχών δεν χρησιμεύουν - προσώρας - στα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Σχετικά με τη σφαγή που διαπράττει το ισραηλινό κράτος στη Γάζα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχυσε για άλλη μια φορά κροκοδείλια δάκρυα, λέγοντας ότι «ανησυχούμε για την ανθρωπιστική κατάσταση», ζητώντας παράλληλα «άμεση κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων», την ώρα που τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο φυσικά και η ΕΕ, από την πρώτη στιγμή στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο στο δολοφονικό του έργο, με το φαιδρό επιχείρημα της «νόμιμης αυτοάμυνας», ενώ βρίσκονται και μέσα σε όλα τα επιχειρηματικά και άλλα σχέδια, όπως τον οικονομικό διάδρομο από την Ινδία και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης της Ενέργειας που οδηγούν στον ξεριζωμό των Παλαιστινίων.

Πριν από τη σύνοδο ο Μητσοτάκης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α. Φ. Σίσι, ενώ προηγήθηκε ταξίδι του με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο, συνοδεία της συζύγου του και - όπως λέγεται - «φιλικού τους ζεύγους» στην Οαση της Σίβα, γεγονός που προκάλεσε σχόλια και αντιδράσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ