Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων η αποστολή των συνδικάτων της Θεσσαλονίκης

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων από σωματεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η τριήμερη (16 - 18/3) εκδρομή στο Βελιγράδι, που οργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Σκοπός της πρωτοβουλίας των Συνδικάτων που αγκαλιάστηκε μαζικά, με τη συμμετοχή πάνω από 400 εργαζομένων, ήταν να φέρει σε επαφή τους εργαζόμενους με τη σπουδαία αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση των συνδικάτων την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, να λειτουργήσει ως παράδειγμα στις σημερινές συνθήκες, στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά και επεμβάσεις. Ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και η ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια με την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και τη διάθεση του στρατηγείου της Λάρισας για τον συντονισμό της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο του τριημέρου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο κτίριο του Γιουγκοσλαβικού Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και που αποτελεί ένα από τα λίγα βομβαρδισμένα κτίρια που δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα. Μετά την ξενάγηση δόθηκε αναμνηστική κάρτα με τη συγκλονιστική ιστορία του πληρώματος του ΑΤ «Θεμιστοκλής» που αρνήθηκε να υπηρετήσει το ΝΑΤΟ.

Επίσης αντιπροσωπεία των συνδικάτων συναντήθηκε με συνδικαλιστές με επικεφαλής τον Zeljko Veselinovic, πρόεδρο της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης SLOGA της Σερβίας. Οι Σέρβοι ευχαρίστησαν τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης για την παρουσία τους στο Βελιγράδι. Επεσήμαναν την προσπάθεια που κάνει η σερβική κυβέρνηση να ξεχαστούν τα εγκλήματα του πολέμου, να σβηστεί από τη συλλογική μνήμη ο βομβαρδισμός αμάχων από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Επίσης ενημέρωσαν πως υπάρχει προσπάθεια από αμερικανική εταιρεία να αγοράσει τα βομβαρδισμένα κτίρια, για να τα μετατρέψει σε ξενοδοχεία και μάλιστα με τη στήριξη του σερβικού κράτους, κάτι που αναδεικνύει την τεράστια σημασία της αποστολής, για τη διατήρηση της μνήμης των λαών για τον πόλεμο αλλά και για την τεράστια δύναμη της αλληλεγγύης. Από τη μεριά της, η ελληνική αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τη σερβική αντιπροσωπεία για την παρουσία της, ανέδειξε την επικαιρότητα του αγώνα ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ιδιαίτερα σήμερα που τα φιτίλια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων πληθαίνουν με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Ενημέρωσε για τους τελευταίους μεγάλους απεργιακούς αγώνες, με το συγκλονιστικό συλλαλητήριο στις 28/2.

Οι εργαζόμενοι επισκέφτηκαν επίσης το Φρούριο Kalemegdan, που είναι χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάββα και αποτέλεσε σύμβολο της αντίστασης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ