Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ
Επανεκλογή του Πούτιν στην προεδρία

Επανεξελέγη - όπως αναμενόταν - στην προεδρία της Ρωσίας ο Βλ. Πούτιν για άλλη μια εξαετή θητεία, λαμβάνοντας πάνω από το 87,28% των ψήφων στις εκλογές που διεξήχθησαν από τις 15 έως τις 17 Μάρτη.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ ο Πούτιν σε προεδρικές εκλογές, ενώ και η συμμετοχή κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, στο 77,3%.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν εν μέσω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνθήκες που έχει απαγορευτεί με ποινή φυλάκισης κάθε αντίθετη άποψη με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ δεν μπορούσε να υπάρχει οποιαδήποτε υποψηφιότητα που να μην εκφράζει τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές της ρωσικής αστικής τάξης.

Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, ο Πούτιν απευθύνθηκε την Κυριακή στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να παρακολουθήσει συναυλία εορτασμού της 10ης επετείου προσάρτησης της Κριμαίας, ενώ συνοδευόταν χαρακτηριστικά στη σκηνή από τους τρεις εκλογικούς του «αντιπάλους».

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «εσωτερική πολιτική σταθεροποίηση και ενίσχυση» και τόνισε ότι η Ρωσία «δεν εκφοβίζεται» και θα είναι «ισχυρότερη» τα επόμενα χρόνια.

Δεσμεύτηκε να επιλύσει τα «καθήκοντα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία και την επίτευξη των στόχων, ενώ είπε ότι οι πρωτοβουλίες στο πεδίο της μάχης βρίσκονται στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες «προελαύνουν καθημερινά».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα απευθείας σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ και στην αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία, προειδοποίησε ότι «θα οδηγήσει τον κόσμο στο χείλος του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Ολα είναι εφικτά στον σύγχρονο κόσμο. Δεν νομίζω ότι θέλει κανένας κάτι τέτοιο. Η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία».

Ο Ν. Χαριτόνοφ του ΚΚΡΟ ήρθε δεύτερος με 4,31%, ο Βλ. Νταβάνκοφ, υποψήφιος του «Νέου Λαού», τρίτος με 3,85% (ορισμένα στελέχη της ρωσικής αντιπολίτευσης ζήτησαν να ψηφιστεί, ως ο πιο «φιλελεύθερος» υποψήφιος), ενώ στην τελευταία θέση ήρθε ο ηγέτης του LDPR, Λ. Σλούτσκι, με 3,2%.

Οι κυβερνήσεις του ευρωατλαντικού άξονα κατήγγειλαν τις εκλογές στη Ρωσία ως «ανελεύθερες», «με προκαθορισμένο αποτέλεσμα», ενώ οι κυβερνήσεις κρατών «συμμάχων» και εταίρων της Ρωσίας συνεχάρησαν τον Βλ. Πούτιν για την επανεκλογή του.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι οι ρωσικές εκλογές «προφανώς δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», αφού ο Πούτιν «φυλάκισε πολιτικούς αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να θέσουν υποψηφιότητα».

Η επανεκλογή του Πούτιν βασίστηκε «στην καταπίεση και στον εκφοβισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ. Οι Βρυξέλλες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των «παράνομων εκλογών» οι οποίες διεξήχθησαν στα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός (Ντονμπάς, Χερσώνα, Ζαπορίζια).

Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν το Βερολίνο, το Λονδίνο κ.ά.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει καμία νομιμότητα σε αυτήν την «απομίμηση εκλογών» στα κατεχόμενα εδάφη, και ότι ο Πούτιν «θα πρέπει να δικαστεί στη Χάγη».

Από την άλλη, τον Πούτιν συνεχάρησαν μεταξύ άλλων οι ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας, της Βολιβίας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, κρατών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Η χήρα του Αλ. Ναβάλνι χαρακτήρισε τον Πούτιν «δολοφόνο και γκάνγκστερ» και δήλωσε ότι έγραψε το όνομα του συζύγου της στο ψηφοδέλτιο.

Ο Βλ. Πούτιν επιβεβαίωσε ότι λίγες μέρες πριν τον θάνατο του Ναβάλνι «υπήρχε μια ιδέα να τον ανταλλάσσαμε με όσους κρατούνται στη Δύση. Είχα συμφωνήσει να τον ανταλλάξω, αλλά είχα πει ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να επιστρέψει στη Ρωσία».

Κατά τη διάρκεια των εκλογών έγιναν δεκάδες συλλήψεις σε όλη τη Ρωσία, εξαιτίας διαμαρτυριών, ενώ ο Πούτιν ανέφερε ότι πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος όσων έριξαν άκυρο ή κατέστρεψαν ψηφοδέλτια, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ