Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Πολεμική ετοιμότητα για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών

Μεγάλη κινητικότητα στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και στη Μαύρη Θάλασσα με συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις και ολοένα αυξανόμενο όγκο σε πολεμικά μέσα και προσωπικό, που μόνο σε στρατιωτικές ασκήσεις δεν παραπέμπουν, περισσότερο αποτελούν πολεμική προετοιμασία. Η δύναμη πυρός στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων είναι τεράστια, καθώς οξύνεται η αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία σε μια περιοχή που «βράζει», για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται και η αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση «Bright Star 2018» από 8 έως 20 Σεπτέμβρη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Αιγύπτου, Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας με το βλέμμα στραμμένο στη Συρία και την περιοχή του Ιντλίμπ. Πρόκειται για μια τεράστια στρατιωτική άσκηση, η οποία περιλαμβάνει μεγάλες αεροναυτικές και χερσαίες ασκήσεις με Ειδικές Δυνάμεις, σε ένα σκηνικό που μυρίζει «μπαρούτι», την ίδια στιγμή που η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια τεράστια στρατιωτική βάση για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που κινητοποιούνται κάποιες φορές αγγίζουν αθροιστικά ακόμα και τις 15.000 (αξιωματικούς και στρατιώτες), με την αμερικανική συμμετοχή να κρίνεται ιδιαίτερα ενισχυμένη σε σχέση με την αντίστοιχη άσκηση το 2017.

Η εμπλοκή και συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αφορά μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), τέσσερα αεροσκάφη «F-16» και ένα «C-130» από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) καθώς και τρία επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-64 («Apache») από τον Στρατό Ξηράς, ενώ στην άσκηση συμμετέχει και Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του ΠΝ. Μεταξύ άλλων το προηγούμενο διάστημα τα ελληνικά «μάτια» ήταν στραμμένα και παρακολουθούσαν την επιστροφή των ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Ρωσίας που έληξε στις 8 Σεπτέμβρη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο ίδιο πλαίσιο εντατικοποίησης της στρατιωτικής παρουσίας του ευρωατλαντικού άξονα στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ολοκληρώθηκε άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα, η «Sea Breeze 2018», με τη συμμετοχή 18 χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, ενώ έλαβαν μέρος 29 πλοία, ένα υποβρύχιο, 25 αεροσκάφη και περίπου 3.000 στρατιώτες, με ενισχυμένη την αμερικανική παρουσία, καθώς περιλάμβανε την ίδια τη ναυαρχίδα του 6ου Στόλου «USS Mount Whitney», που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική.

Το πλήρες φάσμα των ασκήσεων διευθύνεται «και επιτρέπει στρατιωτικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες» από τη USCENTCOM συχνά σε συνεννόηση με συμμαχικούς εταίρους, προκειμένου μεταξύ άλλων να προωθήσει «...τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

Η «λίστα» της εμπλοκής ολοένα και μεγαλώνει, η συμμετοχή της χώρας με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους επικίνδυνους για τα λαϊκά συμφέροντα ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ολοένα και μεγαλώνει με αυξημένη μάλιστα τη συνδρομή στη ΝΑΤΟική ετοιμότητα, ενταγμένη στα σχέδια των ΗΠΑ και ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύεται ο καλύτερος και «προτιμώμενος εταίρος...» όλων των εποχών στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, μετά την ιδιότητα του «ευέλικτου γεωπολιτικού μεντεσέ».

Στο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» που επιχειρείται η κυβέρνηση θεωρεί «επιβεβλημένη» την εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου και στην προσπάθεια στήριξης και ενδυνάμωσης της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση ώστε να διασφαλιστούν οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Σημαντική παράμετρο επίσης του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αποτελεί και η δήλωση του Αμερικανού αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ, ότι «η Ελλάδα πρότεινε στις ΗΠΑ την δυνατότητα επέκτασης της πρόσβασης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα».

Καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις στα συμφέροντα ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ φέρνουν πιο κοντά μια ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής.

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στα Κατεχόμενα στην Κύπρο περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Θα ήταν το λιγότερο να πούμε ότι ανησυχούμε. Τη στιγμή που οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση από τον ελληνικό λαό που πρέπει να πάρει την υπόθεση της ειρήνης στα χέρια του.

  • Καμιά συμμετοχή στην αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση «Bright Star 2018» όπως και στις άλλες στρατιωτικές ασκήσεις.
  • Να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις.
  • Καμιά αποστολή και συμμετοχή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων.

Φωτιάδης Τριαντάφυλλος
Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ