Πλατιά σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη
Ο στόχος αυτός αναδείχθηκε μέσα από την πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη για την προετοιμασία της επιτυχίας του συλλαλητηρίου. Στη σύσκεψη, την οποία οργάνωσαν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ο Αγροτικός Σύλλογος Λαγκαδά και η ΟΓΕ, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, από Λαϊκές Επιτροπές, αυτοαπασχολούμενοι, από την ΟΓΕ κ.λπ.
Οπως επιβεβαιώθηκε μέσα από τη συζήτηση, ήδη μια σειρά σωματεία έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμό της δουλειάς, έχουν καθορίσει διευρυμένες συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, ενώ προετοιμάζουν ειδικά υλικά κατά κλάδο και πανεξόρμηση σε χώρους δουλειάς, για να ανοίξει ουσιαστικά η συζήτηση με τους εργαζόμενους.
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν κεντρικές δράσεις για το οξυμένο πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών, που περιλαμβάνουν: Την Τρίτη 4/9, στις 11 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΘ. Την Τετάρτη 5/9, στις 3 μ.μ., πανεξόρμηση στον τερματικό σταθμό στο ΙΚΕΑ. Την Πέμπτη 6/9, πικετοφορίες στις δυτικές συνοικίες (στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γαλοπούλου στην Ξηροκρίνη και στην πλατεία Ευόσμου).
Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη |
Μεταξύ άλλων, ο Λ. Στολτίδης σημείωσε τα εξής:
«Οι ταξικές δυνάμεις δώσαμε και δίνουμε τη μάχη χωρίς καμία παύση, καλώντας με το σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!" τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες να δυναμώσουν την πάλη απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ, απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα. Στις τελευταίες κινητοποιήσεις, νέες δυνάμεις μπήκαν μπροστά, συμμετείχαν σε απεργίες και συλλαλητήρια.
Δεκάδες σωματεία και εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα δίνουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Συνεχίζεται η συσπείρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς. Εχουμε νίκες. Συνεχίζονται οι μάχες για πλήρη και σταθερή εργασία απέναντι στις μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς, για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για την ανάκτηση των απωλειών των συνταξιούχων.
Συνεχίζουμε στον ίδιο προσανατολισμό, δεν θα επιτρέψουμε κανένας εργαζόμενος να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, που τάζει λαγούς με πετραχήλια όσον αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό. Η "μεταμνημονιακή Ελλάδα" όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση, με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ.
Λύση για μας είναι ο ανυποχώρητος, ταξικός, μαχητικός, μαζικός αγώνας. Μέσα από τα σωματεία, με οργανωμένη πάλη στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους. Κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Με αποδυνάμωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπηρετεί τα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών».
Για να μετρηθούν βήματα στους παραπάνω στόχους, τόνισε, πρέπει «στις μέρες που μένουν έως τη ΔΕΘ να μην χαθεί ούτε λεπτό. Να σημάνει συναγερμός στα σωματεία, η δράση τους να πάρει χαρακτηριστικά μαζικά, με τρόπο που να καταφέρει να βάλει σε κίνηση κόσμο».
Στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη βδομάδα και μέχρι την Τετάρτη σχεδιάζεται να έχουν γίνει όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, με συμμετοχή εργαζομένων από χώρους δουλειάς. Την τελευταία βδομάδα πριν το συλλαλητήριο προγραμματίζεται να οριστούν Γενικές Συνελεύσεις, με στόχο την παρουσία εργαζομένων από κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο, με όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους να αναλαμβάνουν δουλειά για την επιτυχία του συλλαλητηρίου. Στο ίδιο πλαίσιο, οι αρχαιρεσίες που πραγματοποιούν το επόμενο διάστημα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρέπει να γίνουν υπόθεση των μελών τους, έτσι ώστε να αποτελέσουν παράγοντα ενίσχυσης της προσπάθειας για άνοδο της οργάνωσης των εργαζομένων και για αλλαγή των συσχετισμών.
Στη σύσκεψη μίλησε επίσης ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Το συλλαλητήριο στις 8 Σεπτέμβρη είναι η δική μας απάντηση. Δεν είναι μια οποιαδήποτε διαδήλωση, και αυτό θα κριθεί από τη δράση των συνδικάτων. Θα πρέπει να συγκρουστούμε με δυσκολίες και αδυναμίες. Και θα κριθούμε όλοι μας από το πόσες δυνάμεις θα βάλουμε στη μάχη». Η δουλειά που θα ανοίξει μέσα στους χώρους εργασίας, οι συζητήσεις με τους εργαζόμενους και οι πρωτοβουλίες, υπογράμμισε, πρέπει να συμβάλουν στην ενίσχυση του ταξικού κριτηρίου της εργατικής τάξης, στη δημιουργία ενός κινήματος ανάτασης, διεκδικητικού.