Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μοναδικές στιγμές υπόσχεται και φέτος ο Παιδότοπος

Μαγικές στιγμές για τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ υπόσχεται και αυτήν τη χρονιά ο Παιδότοπος, που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση. Παραστάσεις, ομαδικές δραστηριότητες, εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια.

Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η Κωνσταντίνα Καταχανά, που συμμετέχει στην ομάδα του προγράμματος του Παιδότοπου: «Ο παιδότοπος δεν είναι μόνο ένας χώρος που ενθουσιάζει και απασχολεί δημιουργικά τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ, αλλά και ένας χώρος συνάντησης των γονιών, για να συζητούν για τις κοινές τους αγωνίες, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να ακούσουν και να μάθουν για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για το πώς μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους.

Για φέτος, δανειζόμαστε από το ποίημα του Γ. Ρίτσου "Πρωινό άστρο" τους στίχους "Η ευτυχία του κόσμου είναι να φτιάχνεις, κοριτσάκι, την ευτυχία του κόσμου", θέλοντας να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα ότι είναι αυτά που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και να φτιάξουν την ευτυχία.

Με αρωγό την επεξεργασία του Κόμματος για αυτές τις ηλικίες, με την μπροσούρα του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ για την Προσχολική Αγωγή, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από παιδαγωγικές σχολές και εκπαιδευτικοί έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με δραστηριότητες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια, που προωθούν τις αξίες της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας».

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Παιδότοπου

Ο χώρος φέτος θα θυμίζει ένα χαρούμενο «λούνα παρκ», όπου τα παιδιά θα αλληλεπιδρούν με τα παιχνίδια που θα υπάρχουν εκεί, όπως το παιχνίδι «Μάντεψε τι!» για παιδιά 5 - 7 ετών, που θα μαντεύουν με κλειστά μάτια τι πιάνουν, το παιχνίδι «Τροχός της τύχης» για παιδιά 2 - 4 ετών, που θα μαθαίνουν και θα δημιουργούν χρώματα της φαντασίας τους, ή το παιχνίδι «Αράχνη». Ακόμη στο χώρο θα γίνονται μπαλονοκατεσκευές, face painting και εργαστήρι κατασκευής κούκλας και φιγούρων από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «White Puppet Theatre».

Πέμπτη 20/9

18.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι κατασκευών και χειροτεχνίας - «Φτιάχνουμε σελιδοδείκτες για τα βιβλία μας και "σοφές κουκουβάγιες"». Μέσα από το εργαστήριο οι παιδαγωγοί θα μιλήσουν στα παιδιά για την αξία του βιβλίου.

19.30: Διαδραστικό - συμμετοχικό παραμύθι, όπου τα παιδιά θα μάθουν πώς το βιβλίο προσφέρει έναν ολόκληρο κόσμο γνώσεων και φαντασίας.

20.00: Αθλοπαιδιές

20.45: Παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Σπυρόπουλου, έναν καταξιωμένο καραγκιοζοπαίχτη που για πρώτη φορά συμμετέχει στο Φεστιβάλ.

Παρασκευή 21/9

18.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι κατασκευών και χειροτεχνίας - «Η ευτυχία του κόσμου».

19.00: Διαδραστικό παιχνίδι «Μάγειρας τσελεμεντές θα γίνω», από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Με οδηγό τη μουσική ζωγραφίζουμε και στέλνουμε το δικό μας μήνυμα αλληλεγγύης. «Μάγειρας Τσελεμεντές θα γίνω κι ό,τι μαγειρεύω θα το δίνω στα παιδιά. Φέρτε τα μαχαιροπήρουνά σας και τα παραμύθια της γιαγιάς σας, τα παιδιά να φάνε και να πιούνε και ποτέ, ποτέ μην κοιμηθούνε νηστικά»...

20.00: Παράσταση μαγείας με τον ταχυδακτυλουργό Tristan

20.45: «Ο μισοκοκοράκος», παράσταση κουκλοθεάτρου από το Εργαστήρι Μαιρηβή. Είναι η ιστορία ενός κόκορα που από τη φύση του είναι μικροκαμωμένος και καχεκτικός. Ζει σ' ένα φτωχικό σπιτικό μαζί με έναν καλοκάγαθο γέρο και μια γκρινιάρα γριά. Παρέα του μια κότα, που επειδή γεννάει αβγά έχει την εύνοια της γριάς τσιγκούνας. Αντίθετα, ο κόκορας θεωρείται άχρηστος και βάρος για τη γριά και παρά τη διαφωνία του γέρου, εκείνη επιμένει να τον διώξουν. Ετσι, ο μισοκοκοράκος βρίσκεται μόνος στο δρόμο, ψάχνοντας την τύχη του. Καθώς περπατά αποδιωγμένος και στενοχωρημένος, βρίσκει ένα φλουρί! Ενθουσιασμένος παίρνει το δρόμο της επιστροφής. Από εδώ αρχίζει και η περιπέτειά του...

Οι κούκλες της παράστασης είναι μαρότες, ένα είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια. Η κάθε κούκλα είναι μοναδική, έχει πρόσωπο γλυπτό από ξυλοπολτό και τα άκρα είναι ξυλόγλυπτα.

Σάββατο 22/9

18.00: Εργαστήρι φθινοπωρινών κατασκευών, με υλικά από τη φύση. Θα ακολουθήσει διαδραστικό παιχνίδι «Το όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη», με οδηγό τον στίχο του Γ. Ρίτσου, «Αδέρφια μου, μες στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει, όλος ο κόσμος με όλα τα όνειρά του. Δώστε τα χέρια αδέρφια μου, αυτό 'ναι η ειρήνη».

19.30: «Γεια χαρά» του Γιώργου Μαρίνου, θεατρική παράσταση από παιδική θεατρική ομάδα.

21.30: «Το παντζαράκι», παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «White Puppet Theatre». Τα παιδιά φοράνε κουστούμια και μαζί με τους ηθοποιούς ζούνε την περιπέτεια της παράστασης! Μια φορά και έναν καιρό, τρεις φίλοι ξεκίνησαν να πούνε ένα παραμύθι. Στην πορεία όμως τσακώθηκαν. Ποιο παραμύθι ήταν καλύτερο; Ενα τρομακτικό ή ένα τρυφερό; Και δεν θα γινότανε καν η παράσταση, αν δεν βοηθούσαν τα παιδιά! Μαζί τους ένα σκιάχτρο, δύο ηθοποιοί και ένα παντζαράκι, που μεγαλώνει καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης... Τόσο πολύ που χρειάζεται διαρκώς η βοήθεια των θεατών για να συνεχιστεί η ιστορία!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ