Σάββατο 28 Ιούλη 2018 - Κυριακή 29 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΑΜΙΛΛΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Πλούσια συμπεράσματα από την προσπάθεια για αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη»

Ολοκληρώθηκε η άμιλλα για την αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη» για τους μήνες Απρίλη - Μάη - Ιούνη στην Πελοπόννησο. Την άμιλλα αποφάσισε η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου, ως ένα από τα μέτρα για να ανταποκριθούμε στους στόχους που έθεσε η ΚΕ για τα 100χρονα του Κόμματος.

Το τρίμηνο της άμιλλας αφήνει την ΟΠ Πελοποννήσου με σοβαρή πείρα και συμπεράσματα. Δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες για πολλαπλασιασμό της διακίνησης της εφημερίδας, δυνατότητες που αποδείχτηκαν στην πράξη αλλά και που φάνηκαν να υπάρχουν, ανεξάρτητα αν δεν τις εξαντλήσαμε στη συγκεκριμένη περίοδο. Εχει να κάνει και με τη ρεαλιστική δυνατότητα να ανέβει σημαντικά η καθημερινή κυκλοφορία της εφημερίδας σε μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οπαδούς και φίλους.

Η Οργάνωση είχε θέσει συγκεκριμένους δείκτες δουλειάς: Αύξηση της διακίνησης για καθημερινό και σαββατοκυριακάτικο «Ριζοσπάστη» σε σχέση με αυτή του α' εξαμήνου του 2018, αύξηση της συμμετοχής στη διακίνηση, διακίνηση σε χώρους εργαζομένων, συνεισφορά των Οργανώσεων με ανταποκρίσεις και άρθρα.

Με βάση αυτούς τους στόχους, η ΟΠ αποφάσισε να βραβευτούν στο τέλος της άμιλλας: Η πρώτη ΤΕ με βάση τους δείκτες και ο πρώτος σύντροφος στη διακίνηση φύλλων καθημερινού και σαββατοκυριακάτικου.


Προηγήθηκε μια διαδικασία προετοιμασίας της άμιλλας με συνεδριάσεις των ΚΟΒ, ενώ ορίστηκαν υπεύθυνοι για τη δουλειά με τον «Ριζοσπάστη» τουλάχιστον στις πιο βασικές ΚΟΒ.

Συμπληρωματικά δόθηκαν στις Οργανώσεις κείμενα που έκαναν εντύπωση από την άμιλλα που είχε προκηρύξει ο «Ριζοσπάστης» το 1932, με έπαθλο ένα ταξίδι στη Σοβιετική Ενωση. Ακόμα, τυπώσαμε αφίσα για τα κομματικά γραφεία με το σύνθημα «Ολοι στη μάχη! Τιμάμε τα 100χρονα διαδίδοντας τον Ρίζο! Να φτάσει ο "Ριζοσπάστης" σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονία και χωριό».

Τα αποτελέσματα της άμιλλας είναι σημαντικά. Στο Σαββατοκυριακάτικο φύλλο έχουμε αύξηση 24% από την περσινή αντίστοιχη περίοδο (πρόκειται για αύξηση 52% από τον μέσο όρο της κυκλοφορίας του έτους 2017), ενώ υπερβαίνουμε κατά 27% τον στόχο που είχε τεθεί. Στο καθημερινό φύλλο έχουμε αύξηση 34% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, όμως είμαστε 11% κάτω από τον στόχο που είχαμε θέσει. Η αύξηση της διακίνησης του καθημερινού φύλλου παραμένει σημαντικός στόχος, παρ' όλα τα βήματα που έγιναν.

Πριν την άμιλλα διακινούσαμε με οργανωμένο τρόπο μόνο το 10% της συνολικής διακίνησης του καθημερινού «Ριζοσπάστη» στην Πελοπόννησο. Μέσα στην άμιλλα η οργανωμένη διακίνηση έφτασε και ξεπέρασε το 50% της συνολικής, που και αυτή αυξήθηκε. Σε αυτό συντέλεσαν η αξιοποίηση συντρόφων διακινητών στη Μεσσηνία, η οργανωμένη διακίνηση με σφιχτό έλεγχο από την ΤΕ Αργολίδας σε Ναύπλιο και Αργος που την ανέλαβαν σύντροφοι άνεργοι. Η προσπάθεια που έγινε σε Λακωνία και Αρκαδία, που παραγγέλναμε καθημερινά στα κομματικά γραφεία.

Βγαίνει πλούσια πείρα από την άμιλλα μεταξύ των πρωτοπόρων συντρόφων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο πρωτοπόροι σύντροφοι είχαν σοβαρές επιδόσεις, ειδικά όσο ανέβαινε ο συναγωνισμός και φτάναμε προς το τέλος της άμιλλας.


Πέρα από αυτούς, υπάρχουν και κάποιοι σύντροφοι και οπαδοί σε κάθε ΤΟ που κάνουν σταθερά - και στην περίοδο της άμιλλας - σημαντική δουλειά με τον «Ριζοσπάστη».

Για το σαββατοκυριακάτικο φύλλο η άνοδος έχει να κάνει κυρίως με το πώς οργανώθηκε η δουλειά από τις ΤΕ. Το βασικό συμπέρασμα είναι πως η διακίνηση του φύλλου εξαρτάται από την ονομαστική χρέωση και δουλειά που θα κάνουν ο Γραμματέας και το Γραφείο της ΚΟΒ ήδη από το Σάββατο το πρωί.

Υπάρχουν πρωτοπόρες ΚΟΒ σε κάθε Τομέα που οργάνωσαν καλύτερα τη δουλειά από το Σάββατο, πράγμα που είναι το καθοριστικό για να πιάσει το πλάνο της η κάθε ΚΟΒ, με πρωτοπόρο ρόλο του Γραμματέα και του Γραφείου της ΚΟΒ στην οργάνωση της δουλειάς, την έγκαιρη χρέωση των φύλλων από νωρίς το Σάββατο και το ατομικό σχέδιο που είχε ο κάθε σύντροφος στη διακίνηση. Αλλος πήγαινε σπίτι σπίτι, άλλος καλούσε φίλους και οπαδούς στο σπίτι του, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορη μορφή. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, έγινε προσπάθεια με σημαντικά αποτελέσματα στο να αντιμετωπιστούν στην πράξη απόψεις και γνώμες τού στιλ «θα τον διαβάσω από το ίντερνετ», να γίνει «καθημερινή συνήθεια» η αγορά του «Ριζοσπάστη».

Με βάση αυτήν την πείρα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η οργανωμένη διακίνηση του καθημερινού «Ριζοσπάστη» σε όλους τους Τομείς, με στόχο όλο και περισσότεροι να παίρνουν και να μελετούν κάθε μέρα την εφημερίδα. Να μπουν μεγαλύτεροι στόχοι και να αναβαθμιστεί ο μηχανισμός διακίνησης σε Τομεακές Επιτροπές. Ακόμα αποφασίστηκε να γενικευτεί η αυξημένη παραγγελία και εξόρμηση με το φύλλο της Πέμπτης.


Ο «Ριζοσπάστης» μιλάει σήμερα με τους δύο πρωτοπόρους συντρόφους στην άμιλλα, την Ναυσικά Μπαβελή, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ Αργους, που αναδείχτηκε πρώτη στην άμιλλα, και τον Παναγιώτη Κουφαλάκο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας, που αναδείχτηκε δεύτερος.

Δουλειά με οργάνωση και μεθοδικότητα

Η Ναυσικά Μπαβελή σημειώνει το γεγονός ότι πριν την τρίμηνη καμπάνια με τον «Ριζοσπάστη» είχαν προηγηθεί ορισμένα βήματα στην οργάνωση της δουλειάς της ΤΕ Αργολίδας, στην οποία ανήκει η ΚΟΒ της, εξασφαλίζοντας τη διακίνηση του καθημερινού και του σαββατοκυριακάτικου «Ριζοσπάστη» στις δύο βασικές πόλεις, στο Ναύπλιο και το Αργος. Δύο σύντροφοι ουσιαστικά ανέλαβαν το καθήκον διακίνησης του καθημερινού φύλλου, έχοντας συγκεκριμένη λίστα συντρόφων, φίλων και οπαδών, ουσιαστικά σαν να είναι «συνδρομητές» της εφημερίδας. Επίσης βοήθησε ότι βελτιώθηκαν ο σχεδιασμός των ΚΟΒ για τη διακίνηση του σαββατοκυριακάτικου και ο τακτικός βδομαδιάτικος έλεγχος της πορείας διακίνησης.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την ατομική της προσπάθεια, που την ανέδειξε και στην πρώτη θέση της άμιλλας, αναφέρει:

«Η τρίμηνη καμπάνια για τον "Ριζοσπάστη" αλλά και η άμιλλα που είχαμε με την ΚΟ της Μεσσηνίας, μου έδωσαν την ευκαιρία να διακινήσω εκατοντάδες εφημερίδες, να φτάσω με τη φωνή του Κόμματος σε όσο περισσότερο κόσμο, σε όσο περισσότερους εργαζόμενους μπορούσα. Η εφημερίδα έφτασε περίπου σε 400 ανθρώπους. Την τελευταία βδομάδα, συνολικά προσωπικά διακίνησα 133 φύλλα, 80 καθημερινό και 53 του Σαββατοκύριακου. Κύρια ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Αργους, εργαζόμενοι στον δήμο Αργους, εργάτριες, αγρότες και πολλοί αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και νέοι άνθρωποι. Εκτός από κάποιους ανθρώπους που βέβαια είναι κοντά στο Κόμμα, όλοι οι υπόλοιποι ανήκαν σε διαφορετικούς χώρους κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί βέβαια είναι αυτοί που δήλωναν ανένταχτοι και αδιάφοροι. Οι περιοχές που διακινούσα την εφημερίδα συνολικά ήταν τρεις: Το Αργος, το Ναύπλιο και το χωριό που ζω, τα Φίχτια. Στο άνοιγμα αυτό βοήθησε βέβαια και η Νεολαία της ΚΝΕ, που αξιοποιήθηκαν τα στελέχη της και πηγαίναμε μαζί στην καθημερινή διακίνηση της εφημερίδας» (...) «Εχουν πολύ μεγάλη σημασία η καλή οργάνωση και η μεθοδικότητα. Ο καθημερινός στόχος και το καθημερινό σχέδιο. Αυτό το σχέδιο ήταν καθοριστικό για την επιτυχία γιατί πήγαινα συγκεκριμένα. Χρειάζεται να διαθέτεις πολύ χρόνο γιατί είναι αναγκαία πολύ η συζήτηση με τους ανθρώπους που έδινα την εφημερίδα, να τους εξηγώ πολλές απορίες, τη θέση του Κόμματος για συγκριμένα ζητήματα κ.ά. Το θετικό και ενθαρρυντικό είναι ότι από τις ερωτήσεις που μου έκαναν για σχόλια, θέματα, ανταποκρίσεις της εφημερίδας, φαινόταν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το διάβασμά της».

Σημαντικός ο προσανατολισμός στο χώρο δουλειάς

Και ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, που είναι εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΚ (Δημόσια Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Καλαμάτας), από την πλευρά του σημειώνει ότι σε σχέση με τη διακίνηση του καθημερινού «Ριζοσπάστη» πάρθηκαν υπόψη μια σειρά από παράγοντες που κρατάνε χαμηλά τη διακίνηση της εφημερίδας, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η εφημερίδα φτάνει στα περίπτερα της Καλαμάτας μετά τις 9 το πρωί, όταν πολύς κόσμος είναι ήδη στη δουλειά του. Ετσι λοιπόν και στην Καλαμάτα οργανώθηκε η δουλειά της διακίνησης αξιοποιώντας συντρόφους συνταξιούχους.

Επίσης, σημειώνει τη σημασία που έχει να υπάρχουν συγκεκριμένο σχέδιο με λίστα ανθρώπων στους οποίους πρέπει να φτάσει η εφημερίδα και συγκρότηση δικτύου για να φτάνει σε όλους. Επίσης, έχει σημασία το ατομικό σχέδιο κάθε συντρόφου που χρεώνεται εφημερίδα, πού και πότε θα πάει να δώσει. Οσον αφορά το σαββατοκυριακάτικο, εξασφαλίστηκε μέχρι Σάββατο μεσημέρι να έχει μοιραστεί το φύλλο, έτσι ώστε να αξιοποιούνται το απόγευμα και η Κυριακή πρωί, για να υπάρχει χρόνος για επισκέψεις σε σπίτια και συζήτηση. Αναφερόμενος στην πείρα από τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» στο χώρο δουλειάς του, σημειώνει:

«Ξεκίνησα από συναδέλφους που ήξερα ότι είχαν πάρει έστω και μια φορά στο παρελθόν "Ριζοσπάστη". Κουβέντιασα με έναν - έναν και τους ζήτησα να τους προμηθεύω και τον καθημερινό "Ριζοσπάστη" δύο φορές τη βδομάδα, πέρα από τον σαββατοκυριακάτικο. Το αποτέλεσμα της διακίνησης ήταν πιο εύκολο από αυτό που περίμενα. Σε σύνολο 80 εργαζομένων, 20 συνάδελφοι προμηθεύονται έως και σήμερα "Ριζοσπάστη" εβδομαδιαία. 15 το Σαββατοκύριακο και από 10 κάθε τρίτη και Πέμπτη. Αξιοποίησα επίσης συναντήσεις στο σπίτι μου με εργαζόμενους για να συζητήσουμε άρθρα του προηγούμενου σαββατοκυριακάτικου, και τους επισήμαινα κείμενα του τρέχοντος φύλλου που πρέπει να δώσουν έμφαση. Την εξόρμηση του σαββατοκυριακάτικου τη συνεχίζω τη Δευτέρα έχοντας καθιερώσει ένα είδος "μάζωξης" των εργαζομένων στο χώρο. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη το πρωί προμηθεύομαι από τους χρεωμένους συνταξιούχους συντρόφους τα φύλλα και αξιοποιώντας άλλους συναδέλφους έχουμε στήσει ένα μικρό δίκτυο διακίνησης, στα συνεργεία, στα γραφεία και τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Συνέπεσε το διάστημα της άμιλλας με τον αγώνα που έκανε το Σωματείο μας για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων μας. Οι περισσότεροι από αυτούς τώρα για πρώτη φορά συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, είδαν πώς λειτουργεί το ταξικό μας Σωματείο. Αυτό, σε συνδυασμό με τη διακίνηση της εφημερίδας, τους βοήθησε να δουν και άλλες αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Ετσι απέκτησαν πείρα και είδαν ότι δεν είναι μόνοι».

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτήν τη διαδικασία, σημειώνει:

«Μέσα από την άμιλλα συνειδητοποίησα ότι ο "Ριζοσπάστης" αποτελεί το εργαλείο που πρέπει να έχει ο κομμουνιστής στα χέρια του, το επικοινωνιακό μέσο με το οποίο έρχεται σε επαφή με τον εργαζόμενο και απαραίτητο εφόδιο για τη διαπάλη και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η γνώση της θέσης του Κόμματος για τις τρέχουσες εξελίξεις, η καθημερινή ενημέρωση και οι εμπειρίες από τους αγώνες της εργατικής τάξης σε πανελλαδικό αλλά και διεθνές επίπεδο, αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για αξιοποίηση και εμπλουτισμό της καθημερινής μάχης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με ταξικό προσανατολισμό. Ο "Ριζοσπάστης" αποτελεί τη βάση δεδομένων της εργατικής τάξης. Από κει και πέρα είναι στο χέρι του κάθε κομμουνιστή σε κάθε χώρο δουλειάς να αξιοποιήσει και να αναλύσει τα δεδομένα προσαρμόζοντάς τα στην ιδιαιτερότητα του χώρου του.

Στην ΔΕΥΑΚ πλέον έχει γίνει απαραίτητος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ