Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Πρωταγωνιστής ο εκφυλισμός ξανά στη «συνέλευση» της ΕΣΗΕΑ

Στη «θλιβερή εικόνα της πρόσφατης "Γενικής Συνέλευσης" της ΕΣΗΕΑ, με παρόντες μερικές δεκάδες συνδικαλιστικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ» αναφέρεται με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως αυτή «είναι άλλο ένα δείγμα του ξεπεσμού της πλειοψηφίας του ΔΣ». Η «Συνέλευση», τονίζει το ΠΑΜΕ Τύπου, «εξελίχθηκε σε ένα ακόμα παραμάζωμα εργοδοτικών συνδικαλιστών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν ιδέα τού τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βγάζουμε το ψωμί μας οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι».

Οπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, «αυτή η κατάσταση έχει αιτίες και υπεύθυνους. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να οργανώσει συλλογικές και μαχητικές διαδικασίες για λογαριασμό της πλειοψηφίας του κλάδου.

Για τα μάτια του κόσμου προκήρυξαν μια ολιγόωρη στάση εργασίας, δήθεν για να γίνει η Συνέλευση, ξέροντας ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν με αυτόν τον τρόπο». Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ έκανε τα στραβά μάτια ακόμα και στην απεργοσπασία που εκδηλώθηκε τη μέρα της Συνέλευσης στο ΑΠΕ, για να μεταδοθεί η κυβερνητική φιέστα με τη συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί.

Ακόμα πιο ενδεικτικό τού εκφυλισμού είναι το περιεχόμενο της συζήτησης στη «συνέλευση». Η ανακοίνωση αναφέρει: «Την ώρα που χιλιάδες συνάδελφοι ζουν με την αγωνία πότε και αν θα μπει ο μισθός του μήνα... Την ώρα που δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά τον επόμενο... Την ώρα που η εντατικοποίηση τσακίζει κόκαλα και η εργοδοσία ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς... Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΕΣΗΕΑ ασχολείται με το πώς θα μειωθεί το "εργατικό κόστος" των συναδέλφων που εργάζονται στο κτίριο της οδού Ακαδημίας, τι θα γίνει με τον ...7ο όροφο, ποιος συνδικαλιστικός παράγοντας είναι πιο διεφθαρμένος, τι θα γίνει με τα εκατομμύρια των αποθεματικών!».

«Αυτή η σαπίλα που αποτυπώθηκε στη "Συνέλευση" είναι η φυσική συνέχεια της υπονόμευσης της αγωνιστικής δράσης, στην οποία εξασκείται διαχρονικά η πλειοψηφία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο τιμόνι της ΕΣΗΕΑ», αναφέρει η ανακοίνωση και εξηγεί: «Είναι η άλλη όψη των υπόγειων "διαβουλεύσεων και συνεννοήσεων" με υπουργούς και εργοδότες, πάντα στην πλάτη των εργαζομένων του κλάδου, που οδήγησαν σε επαναλαμβανόμενες οδυνηρές ήττες».

«Οι εξελίξεις - τονίζει το ΠΑΜΕ Τύπου - επιβεβαιώνουν ξανά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες "από τα πάνω". Οτι μόνο ένα κίνημα στον κλάδο μαζικό, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με εκδότες, καναλάρχες, μεγαλοδημοσιογράφους, κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, που θα παλεύει για την ανάκτηση των απωλειών και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, μπορεί να βάλει φρένο στην επίθεση, να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις».

Ωριμάζει η ανάγκη για κλαδικό σωματείο

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μην αφήσουν να περάσει η μοιρολατρία, αλλά αντίθετα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανώσουν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, να μετατρέψουν το θυμό και το μπούχτισμα σε «ενέργεια που θα τροφοδοτήσει ένα κίνημα μαζικό, οργανωμένο, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, το κράτος και τις κυβερνήσεις της, την ΕΕ και τους "θεσμούς" της».

Τονίζει επίσης χαρακτηριστικά ότι πλέον «είναι ακόμα πιο ώριμη η ανάγκη να συγκροτηθεί Σωματείο Τύπου και ΜΜΕ, που θα σηματοδοτήσει το διαζύγιο που παίρνουν οι υγιείς δυνάμεις του κλάδου με τη συνδικαλιστική σαπίλα του χτες. Σωματείο που θα είναι ανοιχτό για όλους τους συναδέλφους - εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας, αλλά κλειστό σε εκδότες, διευθυντικά στελέχη, μεγαλοδημοσιογράφους παχυλών συμβολαίων. Σωματείο που θα είναι σε πόλεμο με όλους τους εργοδότες του κλάδου και τις κυβερνήσεις, που θα τους στριμώχνει, βασισμένο στην ενότητα των εργαζομένων από τα κάτω...».

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί σε αγώνα για:

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ, «παραδοσιακά» και «new media». Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων και κάθε μορφής «ελαστική» σχέση εργασίας. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας σε όλους και όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος. Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Αναστολή πληρωμών των δανείων. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ