Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Την Τετάρτη 18 Ιούλη η πρεμιέρα για τον «Οιδίποδα»

© did by graham

Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας«Οιδίπους, ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες» από το ταμείο του θεάτρου «Απόλλων» της Πάτρας τηλ. 2610 273.613 και στο www.ticketservices.gr και tickets.public.gr, αλλά και από σημεία προπώλησης του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιούλη στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, στις 21.30, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, και θα ακολουθήσει περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας.

Εντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα. Εξιστορείται ένας από τους αρχαιότερους μύθους, αυτός των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές: Από την άφιξη του Κάδμου στη Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της Σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα.

Η παράσταση είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στο μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα των τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες, αλλά και πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές» κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από τους αγγελιοφόρους ή τον χορό. Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, «παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου...».

Σκηνοθεσία - σύνθεση κειμένου: Σταύρος Σ. Τσακίρης. Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Κοστούμια: Ορσαλία Παρθένη.

Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Λένα Δροσάκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Παγώνης, Κώστας Νικούλι, Νάνσυ Χριστοπούλου, Ελένη Ανδρικοπούλου, Τάκης Χρυσικάκος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ