Η μεταφορά της επιχείρησης μέσα στο 2000 απειλεί τη δουλιά 235 εργαζομένων
Η πιθανότητα αυτή ενισχύθηκε σημαντικά, από όσα ανακοίνωσε στους συνδικαλιστές ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας Κώστας Ροκόφυλλος, σύμφωνα με τον οποίο είναι πολύ πιθανό το εργοστάσιο να μετεγκατασταθεί στην Κεντρική Ελλάδα. Η τελική απόφαση θα παρθεί στις 10 Φλεβάρη, οπότε πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των μετόχων.
Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, ο λόγος της μετεγκατάστασης είναι η ανάγκη να μειωθεί το κόστος του προϊόντος, γιατί το υπάρχον πολυώροφο εργοστάσιο δεν εξυπηρετεί την παραγωγή. Ηδη, έχουν «εγκατασταθεί» στο εργοστάσιο δυο μηχανολόγοι, οι οποίοι ασχολούνται με τα ζητήματα της μεταφοράς του. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, τη διοίκηση την απασχολεί σημαντικά και η αύξηση των κερδών μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους! Δεν είναι άσχετο ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Πειραιά έχουν μεγάλη προϋπηρεσία και ανάλογα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα. Σε ενδεχόμενη μετεγκατάσταση στην κεντρική Ελλάδα, η επιχείρηση θα μπορέσει να «απαλλαχτεί» από τους εργαζόμενους και θα προσλάβει νέους με μικρότερες αποδοχές.
Στην καπνοβιομηχανία σήμερα απασχολούνται περίπου 235 εργαζόμενοι, ενώ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η διακίνηση εμπορευμάτων θα δοθεί σε ιδιώτη, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με τη μεταφορά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς μεροκάματο, ανεξάρτητα από τον τόπο μετεγκατάστασης!
Ο Νίκος Μπούργιας, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην «Κεράνης» καταγγέλλει ότι με το σενάριο της μετεγκατάστασης στην κεντρική Ελλάδα η διοίκηση της εταιρίας επιδιώκει τη μείωση κατά πολύ του κόστους εργασίας. «Αμεσα - συνέχισε - πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης δεν είναι άμοιρα ευθυνών και πρέπει να πάρουν θέση. Το σωματείο, μαζί και με την Ομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τη ΓΣΕΕ πρέπει άμεσα να απαντήσουν σ' αυτές τις αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις.