Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Ανακοινώνεται συνάντηση Πούτιν - Τραμπ

ΜΟΣΧΑ.--

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, συναντήθηκε χτες στη Μόσχα με τη ρωσική ηγεσία και τον ίδιο τον Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συμφώνησαν σε συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, λεπτομέρειες για την οποία (τόπος και χρόνος) αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ, ως έκφραση της διάθεσης και από τις δύο πλευρές να γίνει μια σύνοδος κορυφής για να εξεταστούν συνολικά οι διμερείς σχέσεις, που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό «παγωμένες». Επίσης, μεταφέρθηκε η ευχή του Πούτιν η συνάντηση να είναι ένα βήμα προς την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων.

Ο Μπόλτον συναντήθηκε για πάνω από δύο ώρες και με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν η κατάσταση στην Ουκρανία, στη Συρία και οι διμερείς σχέσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Αέριο, που γίνεται έως αύριο Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρικ Πέρι, και τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούχιν, με τους οποίους συζήτησε το μεγάλο σχέδιο του αγωγού «Nord Stream 2», που θα διπλασιάσει τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που τροφοδοτεί τις ευρωπαϊκές αγορές. Υπογράμμισε ότι είναι μια συμφέρουσα λύση για την Ευρώπη και ότι «το σχέδιο αυτό βασίζεται σε οικονομικά δεδομένα και δεν θα πρέπει να μπλέκουν πολιτικές κρίσεις».

Φυσικά, ο αγωγός αυτός, που σχεδιάζεται να μπει σε λειτουργία το 2019 (με κόστος κατασκευής 9,5 δισ. ευρώ) και μαζί με τον «Nord Stream 1» θα φτάσει να μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, στηρίζεται και από ευρωπαϊκά μονοπώλια και παρακάμπτει την Ουκρανία. Ωστόσο είναι απόλυτα ανταγωνιστικός με τα σχέδια των ΗΠΑ, που θέλουν να προωθήσουν το υγροποιημένο σχιστολιθικό αέριο των δικών τους εταιρειών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ